Política

Avís a l’Estat espanyol pel seu nivell greu de corrupció

Tot i repuntar, és la 13a dins la UE, en la llista de Transparència Internacional

La corrupció continua sent un problema greu a l’Estat espanyol tot i haver millorat en quatre punts la seva qualificació en l’índex de percepció de la corrupció publicat ahir per Transparència Internacional (TI), que va instar el govern de Pedro Sánchez a impulsar les reformes legislatives necessàries. “És un senyal positiu”, va destacar la presidenta de Transparència Internacional a l’Estat, Silvina Bacigalupo, en la presentació de l’informe del 2019, en què l’Estat obté 62 punts sobre 100, contra els 58 de fa un any. En la primera posició de l’índex hi ha Dinamarca i Nova Zelanda, amb 87 punts, seguides de Finlàndia, que n’obté un menys.

Bacigalupo va atribuir la millora a les sentències sobre els casos de corrupció que van esclatar els darrers anys i a la moció de censura al govern de Rajoy com a conseqüència de la sentència pel cas Gürtel.

Amb aquesta qualificació, l’Estat ocupa la posició 30 entre els 180 països estudiats en l’informe, al costat de Portugal, Barbados i Qatar, mentre que entre els 28 estats de la Unió Europea se situa en el tretzè lloc. Entre el 2012 i el 2018, l’Estat va baixar set punts. Tot i els quatre punts guanyats ara, continua per sota dels 65 que tenia llavors.

Més prevenció

Transparència Internacional retreu a l’Estat que no posi en marxa mecanismes de prevenció de la corrupció i no faci les reformes legals necessàries, com ara la llei de protecció d’informadors. El resultat evidencia, va advertir Bacigalupo, que “la corrupció continua sent un problema greu que ha d’empènyer a l’acció de les autoritats i la societat civil”.

Per la presidenta de TI a l’Estat, una economia com l’espanyola, que se situa entre les 15 primeres del món, no hauria d’estar per sota dels 70 punts en l’índex de percepció si vol mantenir la seva imatge i competitivitat. Per això, l’informe recomana, entre altres mesures, afrontar el finançament dels partits polítics i dels ajuntaments; garantir que la prestació de serveis i distribució quedin al marge dels conflictes d’interès personals; reforçar la integritat en els sistemes electorals; protegir els informadors i periodistes, i reforçar la separació de poders.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

Andrei Makaritxev
Investigador associat del CIDOB i professor de la Universitat de Tartu

“Putin vol que la guerra formi part de la vida quotidiana”

barcelonA
Kristian Herbolzheimer
Director de l’Institut Català Internacional per la Pau (ICIP)

“No hi ha cap país al món que pugui donar lliçons a un altre”

barcelona

Brasil, el gegant que reclama atenció

Buenos Aires

El sud global ja és aquí

Girona
Joan Timonet
Cap de l’oposició a Sant Joan les Fonts (Sant Joan Plural)

“Fem nosa a l’equip de govern, ens sentim menystinguts”

Sant Joan les Fonts
guerra a gaza

La UE acorda sancionar a Hamàs i a colons israelians extremistes

barcelona
guerra a europa

Els 27 aproven 5.000 milions d’euros per enviar armes a Ucraïna

barcelona
política

Poble Lliure demana la dimissió de la direcció de l’ANC

barcelona
guerra a gaza

Biden i Netanyahu parlen per primer cop en més d’un mes

barcelona