Política

El Regne Unit anuncia una participació “limitada” de Huawei en el seu 5G

L’empresa xinesa entrarà en la part perifèrica de la xarxa però tindrà vetat el nucli

Londres rebaixa el risc d’amenaça a la seguretat denunciat pels EUA

El govern britànic de Boris Johnson va anunciar ahir que permetrà al gegant tecnològic xinès Huawei una participació “limitada” en el desenvolupament de la xarxa 5G del Regne Unit.

El Consell de Seguretat Nacional, format per alguns ministres i per l’advocat de l’Estat, i presidit pel primer ministre, va determinar que els proveïdors considerats d’“alt risc”, com ara la mateixa Huawei, podran tenir un paper “perifèric” dins d’aquesta xarxa.

En una visita a Londres el maig de l’any passat, el secretari d’Estat nord-americà, Mike Pompeo, havia instat el Regne Unit a excloure la companyia xinesa pels riscos que la seva participació en la xarxa podrien plantejar a la seguretat nacional. Segons Pompeo, el perill d’espionatge faria que els EUA no poguessin “compartir informació” amb estats que utilitzessin aquests sistemes. En una mostra de pressió afegida, tres senadors nord-americans –els republicans Marco Rubio, Tom Cotton i John Cornyn– van escriure a tots els membres del Consell de Seguretat britànic instant-los a apartar Huawei del 5G, segons va publicar el diari econòmic Financial Times.

Però els serveis de seguretat britànics consideren que el risc és controlable. Segons s’indica en un comunicat, en la reunió del Consell d’ahir es va acordar que Huawei podrà tenir “una presència minoritària limitada, de no més d’un 35%, a la perifèria de la xarxa”, que connecta “els dispositius i l’equipament amb les antenes de telèfons mòbils”.

L’empresa xinesa tindrà prohibit proporcionar equipament a les considerades “parts sensibles” de la xarxa 5G, conegudes com el “nucli”.

Explicacions a Trump

També se l’exclourà de participar en àrees geogràfiques “sensibles”, com ara bases militars i plantes nuclears en aquest país, i tampoc podrà participar en xarxes relacionades amb la seguretat dins d’infraestructures nacionals “crítiques”.

Ciaran Martin, conseller executiu del Centre Nacional de Ciberseguretat, va explicar ahir que “aquest paquet [de disposicions] assegurarà que el Regne Unit disposi d’un marc per a la seguretat digital molt sòlid, pràctic i tècnicament capaç de cara als pròxims anys”.

En una nota, Martin va recordar que els proveïdors considerats d’alt risc “no han estat mai ni hi seran” en les xarxes britàniques “més sensibles”.

Downing Street va revelar ahir que Johnson va parlar amb el president Trump per explicar-li la decisió del Consell de Seguretat Nacional. “El primer ministre ha subratllat la importància que països semblants treballin plegats per diversificar el mercat i trencar el domini d’un nombre reduït de companyies”, s’afirmava en el comunicat. Per la seva banda, el secretari del Foreign Office, Dominic Raab, va assegurar que l’accés restringit de Huawei no afectarà les relacions d’intel·ligència amb els EUA i altres aliats estrets.

LES FRASES

[Amb la decisió], el Regne Unit accedeix a una tecnologia líder al món i es garanteix un mercat competitiu
Victor Zhang
VICEPRESIDENT DE HUAWEI
Estem establint un dels règims per a la seguretat de les telecomunicacions més sòlids del món
Dominic Raab
MINISTRE D’AFERS ESTRANGERS BRITÀNIC


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

Estat Espanyol

Brussel·les considera la decisió de Sánchez un “afer intern” espanyol

Barcelona
política

Aragonès diu que no té sentit una qüestió de confiança i demana a Sánchez que “planti cara” a la ultradreta

barcelona

Manos Limpias admet que la denúncia contra la dona de Sánchez es basa en retalls de premsa

Barcelona
política

Illa diu que respecta el “parèntesi” de Sánchez i crida els socialistes a la “resistència”

barcelona
política

Jordi Pujol : “Ara toca Junts, votaré Puigdemont”

barcelona
Guerra a Gaza

Un oasi de pau contra l’odi

Neve Shalom
Marc Sanabria
Cap de l’oposició a Palau-solità i Plegamans i portaveu del PSC

“La biblioteca era la punta de llança de la renovació”

Palau-solità i Plegamans
política

El govern va renovar al febrer les condicions per al Hard Rock

barcelona
estat espanyol

Europa reacciona a la “bomba a Espanya” de la possible dimissió de Sánchez

barcelona