Política

La UE vetarà empreses “d’alt risc” al seu 5G per protegir-se de ciberatacs

Brussel·les esquiva les pressions de Trump per prohibir completament la participació de proveïdors xinesos

Huawei celebra la decisió comunitària

Brussel·les dona via lliure als estats de la Unió Europea (UE) per restringir o prohibir a proveïdors “d’alt risc” l’accés a les seves xarxes de 5G. Sense mullar-se sobre el gegant xinès de telecomunicacions Huawei, la Comissió Europea (CE) deixa en mans de les capitals decidir fins a quin punt podran accedir a aquest mercat creixent i estratègic. El bloc europeu resisteix, per tant, a les pressions dels EUA per imposar un vet total a les firmes xineses.

Així es desprèn de les recomanacions no vinculants publicades per la CE ahir, que ja comptaven amb el vistiplau dels estats. Un intent per unificar la posició europea en la guerra pel control del 5G, la nova generació de tecnologies de telefonia mòbil que s’espera que doni més capacitat a les xarxes. Però aquesta mena de nou motor digital del futur que tindrà beneficis per a molts sectors –com ara el de la salut, el transport o la banca–, també té els seus perills, com ara els ciberatacs o les interferències estrangeres.

Per això, l’executiu europeu impulsa una sèrie de mesures per mitigar aquests riscos, entre les quals hi ha la possibilitat de restringir l’accés de companyies que es considerin “d’alt risc” en determinats sectors o exigir que tinguin uns alts estàndards de seguretat.

Enmig del foc creuat

Com a major fabricant mundial d’equips de telecomunicacions, Huawei s’ha convertit en part central de la disputa comercial entre els EUA i la Xina. “És molt clar, no ens dirigim contra ningú però tampoc som ingenus”, s’escapolia ahir de la controvèrsia el comissari de Mercat Interior, Thierry Breton, interpel·lat sobre el fet que les empreses xineses estiguin obligades a facilitar dades al règim de Xi Jinping.

I és que Europa està entre l’espasa i la paret per les pressions de les dues potències mundials. L’administració de Donald Trump exigia als europeus una prohibició total d’accés a les companyies xineses, amenaçant fins i tot de deixar de compartir informació secreta amb el Vell Continent. Per la seva banda, Pequín insinuava revenges econòmiques si es tancaven totalment les portes del mercat europeu. Sense situar-se clarament en cap dels dos bàndols, Brussel·les confia a esquivar represàlies enmig del seu foc creuat. Al mateix temps, les mesurades restriccions mantenen obert el competitiu i lucratiu mercat del 5G intentant no comprometre la seva seguretat.

“Xarxa segura”

Aquesta restricció continguda dels europeus ha estat celebrada per Huawei. En un comunicat, la companyia va assegurar ahir que la decisió de la CE és “positiva” perquè els “permet” continuar participant del desplegament del 5G al Vell Continent. “Continuarem treballant amb els governs europeus i la indústria per desenvolupar estàndards comuns que reforcin la seguretat i fiabilitat de la xarxa”, va prometre l’empresa tecnològica asiàtica.

LA FRASE

No ens dirigim contra ningú però tampoc som ingenus
Thierry Breton
COMISSARI DE MERCAT INTERIOR DE LA UE


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

croàcia

Els conservadors tornen a guanyar les eleccions, però ho tindran difícil per governar

barcelona
orient mitjà

L’Iran avisa que podria revisar la seva “doctrina nuclear”

barcelona
política

Brussel·les tindrà en compte l’aval de la Comissió de Venècia a l’amnistia

madrid

Israel desplega armament i soldats a la frontera de Gaza

barcelona
política

Referèndum, finançament singular i català, pilars del programa d’ERC

barcelona
alemanya

Detenen dos presumptes espies russos

barcelona

Junts presenta els candidats del Ripollès

ripoll
guerra a gaza

Qatar diu que està revaluant el seu paper com a mediador

barcelona
política

Illa rebutja ser investit amb els vots de Vox

barcelona