Política

Torra condiciona la taula de negociació a que Sánchez accepti parlar d’autodeterminació

Assegura que va parlar amb molta gent abans de prendre la decisió de noves eleccions, però remarca que no era partidari d’expulsar ERC del govern

“Anunciaré la data de les eleccions el dia que s’aprovin els pressupostos al Parlament”

El president de la Generalitat, Quim Torra, ha condicionat la taula de negociació amb l’estat a saber quines garanties té el govern espanyol de parlar sobre autodeterminació i amnistia. Torra ha afirmat l’endemà d’anunciar eleccions anticipades, que a la reunió de la setmana que ve amb Pedro Sánchez vol saber la disponibilitat del president espanyol de parlar sobre el conflicte català i que després traslladarà el contingut de la trobada amb els partits independentistes, que hauran de decidir de forma consensuada si es crea la taula de diàleg amb l’estat o no.

Torra ha insistit que deixarà en mans de la taula d’independentistes el futur del diàleg amb el govern espanyol, en funció de com vagi la reunió amb Sánchez del 6 de febrer. “Si no hi ha les condicions necessàries per tirar endavant la negociació em reuniré amb els partits per explicar la situació: ’Anem a un diàleg sense garanties, què els sembla?’”, ha sentenciat.

El president ha reiterat que necessita, doncs, saber les condicions amb què l’Estat negociarà l’autodeterminació i l’amnistia, els dos punts que Torra abordarà amb Sánchez la setmana que ve a Barcelona. La taula de diàleg entre els dos governs està “condicionada” al que els partits diguin què ha de fer Torra respecte el que li hagi traslladat Sánchez, tal com ha justificat el president de la Generalitat.

Torra ha assegurat que sempre s’ha mogut per posar davant dels objectius de partits, els objectius de país. El mandat del Primer d’Octubre “ha estat la guia durant tots aquests mesos”, ha afirmat en una entrevista a El matí de Catalunya Ràdio. Torra ha defensat que sempre ha buscat “el consens” i els “punts d’unió” dins del govern i que “potser hem tingut alguns disensos ha sigut al Parlament”. “Les diferents estratègies d’abordar el mandat de l’1-O i d’avançar cap a la independència són molt diferents, però ara ens hem de centrar en els pressupostos, perquè són 3.000 milions més pel país”.

Torra ha explicat que per decidir la convocatòria d’eleccions, va parlar abans amb molta gent. “Vaig parlar amb molta gent. He parlat amb pràcticament tothom, perquè era una decisió transcendental. Naturalment parlo amb el president Puigdemont i amb molta altra gent, però l’última decisió la tinc jo perquè sóc el president de la Generalitat”

“En les converses van sortir moltes possibilitats, però jo tenia clara una decisió, que és la que vaig fer pública. No era partidari de l’opció de fer fora ERC del govern”, ha dit el president, recordant que ve de l’ANC i Òmnium i és partidari de la unitat. “També vaig parlar amb gent de la societat civil”, ha explicat, assegurant que els seus objectius eren posar el país per davant d’objectius partidistes, sobretot l’aprovació dels pressupostos i el diàleg amb l’estat. Vinc del món de la unitat: si una cosa he fet aquests últims anys ha estat vetllar perquè els ponts entre els independentistes no es trenquin”.

“He estat sempre lleial a tots els consellers del meu govern. Els hi he donat sempre tot el meu suport, fossin del color polític que fossin”, ha reiterat.

La pancarta al Palau de la Generalitat

“Davant una pancarta que reclama la llibertat dels presos polítics i exiliats, que hauria d’estar a tot arreu, el problema no és que jo pengés una pancarta sinó que no n’hi hagi més”, ha apuntat criticant l’absència de pancartes en alguns departaments del govern.

“Crec que no hem de doblegar-nos i per això vaig mantenir la pancarta”. “La lluita per la llibertat d’expressió és una de les línies vermelles del nostre país”.

Pressupostos i eleccions

“No hem plantejo que no arribi al final d’aquest procés”, tinc tota la certesa d’arribar fins al final de la legislatura com a president de la Generalitat. Però si que considera que traient l’escó del Parlament, “la presidència de la Generalitat està a la intempèrie”.

I ha assegurat que la data de les eleccions la farà pública el mateix dia que s’aprovin els pressupostos al Parlament.

Taula de Negociació i Reunió amb Sánchez

Ara estem en el camí cap a “l’exercici de l’autodeterminació i l’amnistia”, que és el que es va consensuar, segons ha recordat Torra, en la reunió de dels partits i entitats independentistes. Per això ha assegurat que el que parlarà amb el president espanyol, Pedro Sánchez, és saber com portar a terme el dret a l’autodeterminació i l’amnistia. “Si vol obrir el diàleg i desjudicialitzar el conflicte, ha de parlar de l’exercici de l’autodeterminació i l’amnistia” i ha rebutjat iniciar un diàleg sense garanties.

“Vaig a la reunió per saber quina és la voluntat del govern espanyol d’afrontar la crisi més gran que hi ha amb Catalunya”, saber quines garanties hi ha, i després, ha remarcat, ho traslladarà als partits independentistes. “Les negociacions amb l’Estat espanyol s’han de fer amb l’acord de totes les forces independentistes”, ha insistit. I ha avisat que la taula de diàleg està condicionada al “els partits independentistes em diguin què he de fer respecte a Pedro Sánchez”, un cop sapiguem quina és la seva disposició, que coneixeran en la reunió de la setmana que ve, el 6 de febrer, a Barcelona.

“És una exigència democràtica, encara que no tinguem més del 50% del suport”, ha remarcat Torra, sobre el fet d’obrir diàleg sobre l’autodeterminació amb el govern espanyol. “Si l’Aran em demanés un referèndum d’autodeterminació, li posaria les urnes”, ha assegurat.

“He procurat sempre tenir una relació cordial i educada amb tothom. També amb Pere Aragonès amb qui, a més, ens uneix un mateix sentit de l’humor”, ha explicat, tot assegurant que “amb la sentència, no em puc presentar a les eleccions i sempre he dit que no em tornaria a presentar com a president de la Generalitat”.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

Segona onada d’explosions al Líban

Beirut
Josep Maria Vallès
Alcalde de Sant Cugat del Vallès (Junts per Catalunya)

“L’obsessió és revertir el dèficit de 22 milions el 2024”

Sant Cugat del Vallès

Les finances, a l’ull de l’huracà

Sant Cugat del Vallès
política

La CUP decideix sobre aliats i lideratges orgànics i s'imposa créixer

barcelona
Xevi Guitart
Delegat del govern de la Generalitat a Girona

“Vinc d’un vaixell i m’he ficat en un gran transatlàntic”

Girona
Elena Vila
Cap de l’oposició a Sant Cugat del Vallès (PSC)

“Falta ambició i no som la ciutat de referència que havíem estat”

SANT CUGAT DEL VALLÈS
Veneçuela

El Senat espanyol insta a reconèixer Edmundo González com a president veneçolà

Barcelona
Pròxim Orient

L’Assemblea General de l’ONU exigeix a Israel la fi de l’ocupació de Palestina

Barcelona
Pròxim

Israel anuncia “una nova fase” de la guerra, amb el focus posat al nord

Barcelona