Política

ERC obliga Sánchez a rectificar i a tenir mesa ja

El líder espanyol mantenia la cita de Torra i feia el lleig al soci d’ajornar la mesa de governs fins a tenir nou president

Rufián el visita a La Moncloa i el força a reunir-la abans d’eleccions

Volen avenços aviat per dir sí als pressupostos

Si la política és una gestió intel·ligent dels temps, Pedro Sánchez va fer saber ahir a ERC que, on hi diu “quinze dies”, ell hi pot llegir vuit mesos. Fins que Gabriel Rufián el va visitar a La Moncloa hores després i el va obligar a llegir-hi “abans de les eleccions”. El gir de guió de Quim Torra, amb l’anunci d’eleccions anticipades sincronitzades amb l’aprovació del pressupost, va alterar el full de ruta de La Moncloa fins a la paradoxa: Sánchez mantenia la visita dijous a Barcelona per veure Torra –obviant inhabilitacions i el no de JxCat a la investidura– i, alhora, feia un lleig al soci d’ERC i congelava la mesa de governs que ja va tard fins a tenir nou president de la Generalitat. Una cita de Gabriel Rufián i Pedro Sánchez corregia l’“incompliment flagrant” denunciat per ERC i a les set de la tarda La Moncloa admetia que la mesa serà abans de les eleccions.

Mentre que tant Sánchez com els vicepresidents i els ministres íntimament donen per descomptat el futur vot a favor d’ERC als pressupostos del 2020 –“no té sentit investir un president i tombar-li el pressupost poc després”, és l’argument de tots–, els republicans sempre ho han desmentit i han lligat qualsevol aproximació al sí amb els avenços que hi hagués en la nova mesa entre governs que havia de néixer aquest dimarts. Per això va disgustar que La Moncloa es despengés a mig matí amb un canvi. “El govern [espanyol] espera poder iniciar el diàleg quan hagi parlat el poble català i es constitueixi el nou Parlament i el nou govern. Com més aviat se celebrin les eleccions i hi hagi nou govern, abans iniciarem el diàleg”, sostenia La Moncloa.

Virar set hores després

Set hores –i una visita de Rufián– després, La Moncloa corregia La Moncloa: “Per descartar qualsevol dubte respecte a la nostra voluntat de dialogar, manifestem la nostra disposició a celebrar la mesa de diàleg entre governs acordada, abans de les eleccions catalanes.” La mesa, doncs, naixerà amb Torra encara de president i amb l’imperatiu de ser beneïda per ell i per Pere Aragonès en ple divorci públic entre JxCat i ERC i a les portes de competir a les urnes pel vot independentista.

Evitar demores ‘sine die’

El problema de la demora sine die que volia Sánchez era que el fragmentat mapa català no assegura una formació de govern aviat, sinó tot el contrari: votar al maig o al juny suposarà probablement no tenir nou govern fins després de l’estiu. Després de les eleccions del 21-D del 2018, no va ser fins al 22 de març del 2019 –tres mesos i un dia després– que es va posar el rellotge en marxa amb la fallida investidura de Jordi Turull. Ras i curt: Sánchez volia comprar inicialment molt de temps, però pagava la cara divisa de fer enfadar ERC quan dimarts ja necessita el seu vot al Congrés per aprovar els decrets de l’alça de les pensions i del sou dels funcionaris. I ERC perdia de cop el valor de marca diferencial respecte a JxCat en campanya: el de vendre electoralment que hi ha avenços polítics en el diàleg i que Sánchez es doblega al sit and talk.

El joc de pros i contres mutus centrava la cita de Sánchez i Rufián que va escriure l’últim gir de guió: hi haurà mesa després dels quinze dies firmats, però abans de les eleccions del maig o del juny. Precisament el 29 de gener es complien els quinze dies a partir del primer Consell de Ministres del 14 de gener. Fins ara ERC era pacient amb la demora si l’espera era per casar les agendes de Torra i de Sánchez, però no esperava el lleig de Sánchez de no falcar la mesa fins a la tardor.

Cita amb Colau i Marín

Amb Rufián rumb a La Moncloa, ERC airejava l’enuig pel fet que Sánchez digués sí a veure Torra i els donés llargues a ells. El més indignat en públic era el president d’ERC al Parlament, Sergi Sabrià. “Ajornar la mesa de negociació és un incompliment flagrant de l’acord i una irresponsabilitat absoluta. No tenim temps per perdre. Falten molts mesos per a les eleccions. És urgent obrir la via política”, va dir a Twitter. Abans de la gestió de Rufián, Sabrià demanava a Torra que fos ell el que ajudés a posar en marxa la mesa pactada per ERC i el PSOE: “A la reunió entre presidents cal posar data imminent a la mesa entre governs.” Al matí la vicepresidenta Carmen Calvo obria la confusió deixant en l’aire la reunió Sánchez-Torra. Per suavitzar la bilateralitat de la visita, això sí, Sánchez allargarà l’estada fins al divendres i també es reunirà amb l’alcaldessa Ada Colau i la presidenta de la Diputació de Barcelona, Núria Marín, i empresaris i professionals aplegats a Barcelona Global.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

estats units

Impliquen Trump en els esforços per a no veure’s perjudicat en les eleccions

barcelona

El ple aprova el reglament del Consell de la Gent Gran

cassà de la selva

Paneque i Puga obren la campanya fent una defensa de la democràcia

l’escala
política

Arrenca la cursa per guanyar i, sobretot, sumar una majoria

barcelona
política

Illa se solidaritza amb Sánchez i fa una crida a la “resistència col·lectiva”

sabadell
haití

Dimiteix el primer ministre i es constitueix el Consell de Transició

barcelona

ERC diu que és l’única que treballa per la llibertat de Catalunya i la millora de la gent

girona

Vergés: “Amb el lideratge de Puigdemont recuperarem el bon govern”

girona
estats units

Més universitaris detinguts a Los Angeles en protestes propalestines

barcelona