Política

El coronavirus desferma un nou enfrontament EUA-Xina

Pequín recorda que l’emergència internacional de l’OMS desaconsella tancar fronteres com ha recomanat Washington

Uns científics de Hong Kong estimen en 75.000 les persones infectades

Els Estats Units i la Xina van viure ahir un nou enfrontament, justament ara que havien pactat una treva comercial, aquest cop a causa del coronavirus. Washington va emetre ahir una alerta en la qual recomana no viatjar a la Xina, un fet que va molestar molt Pequín, que ahir va recordar que l’Organització Mundial de la Salut (OMS) ha desaconsellat tancar fronteres.

El xoc entre les dues potències arriba l’endemà que l’OMS declarés l’emergència internacional per l’expansió d’un virus que ja ha matat 213 persones. L’organisme de l’ONU va justificar la mesura amb l’argument que cal reforçar la vigilància i la coordinació per evitar que el virus s’escampi per estats amb sistemes sanitaris febles. “L’OMS ha demanat als països que evitin les restriccions dels viatges i, de seguida, els Estats Units han fet el contrari”, va dir la portaveu del Ministeri d’Afers Estrangers xinès, Hua Chunying. “És realment miserable”, hi va afegir.

L’extensió del coronavirus a 22 països diferents ha fet disparar les alarmes de la comunitat internacional. Les autoritats xineses han confirmat la mort d’almenys 213 persones i gairebé 10.000 casos d’infecció, però les estimacions de diversos científics de la Universitat de Hong Kong són més preocupants. En un article a The Lancet, els investigadors estimen que, només a la ciutat de Wuhan, podrien haver contret el virus més de 75.000 persones fins al 25 de gener. Els científics alerten que cada persona infectada té el potencial d’encomanar el virus a 2,6 persones.

Wuhan, ciutat d’onze milions d’habitants i capital de la província de Hubei, és l’epicentre de l’epidèmia. Segons els científics, el virus va passar d’un animal en un mercat d’aquesta ciutat a una persona. El mercat va ser tancat de seguida, però el virus es va escampar ràpidament.

Les autoritats xineses van confirmar la setmana passada que el virus es pot transmetre d’una persona a una altra a través dels esternuts, la tos o encaixant mans de persones que estiguin contagiades. Pequín ha decidit repatriar els ciutadans xinesos que són fora del país i que procedeixen de la regió d’origen del virus. La portaveu del Ministeri d’Afers Estrangers xinès, Hua Chunying, va assegurar ahir que s’ha pres aquesta mesura “per les dificultats pràctiques amb què han topat a l’estranger els ciutadans de la província de Hubei, especialment els de la ciutat de Wuhan”.

Mentrestant, Rússia va confirmar ahir els dos primers casos del coronavirus al seu territori i el Regne Unit va dir que s’han contagiat dues persones d’una mateixa família. També a Suècia s’ha confirmat el primer cas de contagi.

LA XIFRA

213
persones
han mort fins ara a causa del coronavirus. La immensa majoria són de la província xinesa de Hubei.

Un positiu a les Illes Canàries

El Ministeri de Sanitat va confirmar ahir a la nit un cas positiu per coronavirus a l’illa canària de La Gomera. Cinc persones alemanyes estan ingressades i aïllades a l’hospital Verge de Guadalupe de La Gomera.

D’altra banda, l’avió procedent de la Xina amb una trentena de ciutadans europeus a bord, entre els quals n’hi ha una vintena de l’Estat espanyol i almenys un català, va aterrar ahir a la base aèria de Torrejón cap a tres quarts de set de la tarda, segons va informar el govern espanyol. En total, 21 persones es quedaran a l’Estat, 19 de les quals de nacionalitat espanyola, un home de nacionalitat polonesa resident en territori espanyol i casat amb una espanyola, i una ciutadana xinesa casada amb un espanyol. A més, quatre danesos i un noruec van sortir ahir a la nit cap als seus països d’origen des d’un avió de la base madrilenya. Els passatgers havien de ser sotmesos a proves.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

Guerra a Gaza

Un oasi de pau contra l’odi

Neve Shalom
Marc Sanabria
Cap de l’oposició a Palau-solità i Plegamans i portaveu del PSC

“La biblioteca era la punta de llança de la renovació”

Palau-solità i Plegamans
política

El govern va renovar al febrer les condicions per al Hard Rock

barcelona
estat espanyol

Europa reacciona a la “bomba a Espanya” de la possible dimissió de Sánchez

barcelona
ESTAT ESPANYOL

Rovira empatitza amb Sánchez i li recorda que ella és a l’exili

BARCELONA
estat espanyol

Puigdemont anima Sánchez a presentar una qüestió de confiança

barcelona
estat espanyol

Feijóo acusa Sánchez de desistiment de funcions i de victimitzar-se

barcelona
estat espanyol

Yolanda Díaz dona suport a Sánchez i crida a “defensar la democràcia”

barcelona
estat espanyol

Rufián: “Malgrat tot, avui només es pot donar suport a Pedro Sánchez”

barcelona