Política

Boya considera que l’independentisme no s’hauria d’haver “paralitzat” davant la “guerra psicològica” de l’Estat l’any 2017

L’exdiputada de la CUP demana una estratègia compartida i critica les “renúncies” per iniciar un diàleg amb Madrid

L’exdiputada de la CUP Mireia Boya creu que l’independentisme no s’hauria d’haver “paralitzat” davant la “guerra psicològica” amb “amenaces de mort” incloses durant la tardor del 2017 perquè això va suposar “la derrota” del moviment. “Sabem com guanyar l’Estat però no vam saber plantar-nos i liderar l’espurna de la desobediència”, ha sentenciat.

En la seva compareixença a la comissió d’investigació del 155 al Parlament, Boya ha considerat que “l’Estat major” no va voler “carregar amb cap tipus de violència” i ha recordat que la violència “no és culpa dels que la pateixen, sinó dels que l’exerceixen”.

En aquest sentit, ha lamentat el “comportament paternalista” que va fer “perdre una oportunitat”. D’altra banda, ha opinat que hi va haver “poca resistència” de l’independentisme en l’aplicació del 155 i ha dit que els Mossos van ser “col·laboracionistes”.

Boya també ha exigit als partits independentistes que treballin per a una estratègia compartida i els ha retret que hagin entrat en un “espiral de simbolismes i renúncies”, com al gener del 2018, quan “el Parlament s’hauria d’haver plantat” i haver optat per reinvestir Carles Puigdemont: “Només hi havia quatre diputades de la CUP per investir-lo, que semblàvem més ‘Puigdemontistes’.

“Es va optar per continuar amb la legislatura, el 155 es va acceptar i interioritzar al Parlament”, ha indicat. Amb tot, ha avisat que el partidisme ara “no porta enlloc” i que han de “compartir trinxera” davant l’Estat “repressor”. “Esteu condemnats a entendre-us”, ha dit a JxCat, ERC, CatECP i CUP-CC.

L’exdiputada de la CUP, que es pregunta “què ha canviat” per a entendre’s ara amb els socialistes que van votar per aplicar el 155, ha admès que és “escèptica” sobre la taula de diàleg amb l’Estat, tot i que la troba “legítima”.

En aquest sentit, ha remarcat que no creu en els “miracles” i per això ha demanat “pensar en un pla B” basat en “l’estratègia compartida” independentista per saber “com retornar a l’octubre de 2017” quan s’evidenciï que aquest espai, que no s’hauria “d’eternitzar”, “no funciona”.

Boya ha demanat treballar en una “institucionalitat paral·lela” perquè continua vigent un “155 a l’ombra” i ha reclamat que “no s’enganyi més a la gent”.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

estats units

Un centenar d’universitaris de la USC, detinguts en protestes propalestines

barcelona
POLíTICA

L’extrema dreta rebenta un debat electoral a Barcelona

barcelona
guerra a gaza

El Gabinet de Guerra israelià es reuneix a Tel-Aviv per a tractar la invasió de Rafah

barcelona
guerra a europa

Biden va enviar a Ucraïna en secret míssils ATACMS, revela la Casa Blanca

barcelona
unió europea

L’Eurocambra tanca una legislatura marcada per la covid i Ucraïna

barcelona
ADMINISTRACIONS

Pineda aprova millorar la participació ciutadana als plens

PINEDA DE MAR
política

Salvador Illa guanyaria les eleccions i l’independentisme perdria la majoria al Parlament

barcelona
estat francès

Macron entra en campanya amb un crit d’alarma: “Europa pot morir”

barcelona
Estat espanyol

L’entorn i els socis de Sánchez l’animen a continuar

Barcelona