Política

Consens per agilitar el relleu en la neteja de Sant Feliu

Les bases del concurs per al nou contracte quinquennal no reben cap vot en contra, tot i les abstencions d’ERC, GdC i MES, que les veuen poc ambicioses

Coincideixen, però, que cal el canvi

El plec de condicions per renovar el contracte prorrogat de neteja i recollida d’escombraries a Sant Feliu de Guíxols va rebre ahir a la nit el vistiplau del ple –per part del govern de TSF i el PSC, i també del grup de JxCat, que va lloar l’aposta per la neteja en zones residencials a banda del passeig i el nucli antic–. Però amb les abstencions d’ERC, Guíxols des del Carrer (GdC) i MES-UPM, que van coincidir a criticar-ne el “continuisme” després de quatre anys explorant un relleu que impliqués un canvi en profunditat.

Tots els grups coincideixen, però, que cal convocar el concurs i girar full respecte a l’actual concessió a Ferrovial-Cespa. És per això que ningú hi va votar en contra, i la portaveu d’ERC, Sílvia Romero, tot i mostrar-se crítica, va descartar presentar al·legacions. El representant de MES-UPM, Pere Albó, va dir que el model és “la mateixa cançó de sempre, però posada al dia”, i va admetre que hi veu millores.

La intervenció més extensa va arribar per part de GdC, grup des del qual el regidor Jordi Lloveras va dir que no se’l senten “un projecte de ciutat, sinó del govern”. Hi troba a faltar més pes de les clàusules socials i va apostar per la gestió directa per part del municipi en comptes d’una empresa contractada i sota un control públic, que va augurar que pot donar lloc a conflictes. Tot i destacar el reforç previst en la neteja viària, Lloveras va insistir en l’opció d’introduir el porta a porta, i va esmentar els exemples de grans ciutats com ara San Francisco i Milà, que l’han adoptat.

Reciclatge digital

Des de l’executiu, però, el portaveu, Josep Saballs, va defensar l’extensió de les cinc fraccions al 100% de punts d’aportació, així com l’eina del control telemàtic dels contenidors i l’obertura amb targetes identificatives com a mètode també recomanat per l’Agència de Residus de Catalunya, alternativa a un porta a porta que veu més difícil d’implantar fora de zones on predominen cases unifamiliars.

ERC i GdC van donar suport al sistema de xips i targetes, igual que la portaveu de JxCat, Cristina Vicens. Tots tres van demanar que se n’acceleri la implantació i que no es fiï només a la subvenció dels fons europeus Feder. L’alcalde, Carles Motas, els va respondre que demanaran l’ajut de 500.000 euros abans del 15 de març, però que preveuen implantar-lo igualment, encara que no els sigui concedit, abans del 2022.

Propostes i flexibilitat

Lluny de l’ús llancívol dels dèficits en el servei, el to en el ple d’ahir va ser constructiu per part de tots els grups, sota la mirada d’alguns treballadors de la concessió que reclamen a Cespa un nou conveni abans de la subrogació prevista quan hi hagi una nova empresa adjudicatària. En les intervencions, els grups van insistir en la necessitat d’alliberar la plantilla de geolocalitzadors individuals i de situar l’absentisme com a vara per mesurar el bon servei.

Però també hi va haver propostes: Lloveras, per exemple, troba un contrasentit que es prevegi llençar els residus de la neteja viària o les papereres al rebuig, quan es tracta d’incrementar el reciclatge, i també va alertar de l’escombrada de puntes de cigarreta cap als embornals, que duen l’aigua cap al mar. Romero també va prescriure més neteja als camins de ronda, i un programa per reciclar oli de cuina sense la deixalleria mòbil, que se suprimeix.

El regidor d’Hisenda i portaveu del PSC, Josep M. Muñoz, va destacar que serà un contracte “obert” i més flexible que la concessió actual, i va garantir que redoblaran els esforços en campanyes i informació des dels mitjans municipals, ja que el plec, com li van recordar, no aprofundeix en matèria de conscienciació ciutadana.

LES FRASES

Hem perdut una gran oportunitat de fer una aposta estratègica, i en el moment que vivim
Jordi Lloveras
PORTAVEU de Guíxols DES DEL CARRER
Sí que serà un canvi de model l’impacte de veure tots els contenidors de reciclatge arreu
Josep Saballs
PORTAVEU DEL GOVERN


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

portugal

Luís Montenegro anuncia la composició del nou govern

barcelona
terrorisme

Estat Islàmic crida a fer atacs a Europa i els EUA per Gaza

barcelona

Sílvia Paneque tornarà a ser la cap de llista del PSC

GIRONA
argentina

Els insults de Milei a Petro provoquen una crisi diplomàtica amb Colòmbia

barcelona
Política

Mor Conxita Tarruella, històrica d’Unió

guerra a gaza

El TIJ ordena a Israel garantir l’entrada d’ajuda humanitària a Gaza

barcelona
Política

Mor Joe Lieberman, l’exsenador estatunidenc que volia acabar amb la violència dels videojocs

guerra a gaza

Els EUA critiquen la relatora de l’ONU per als territoris palestins ocupats

barcelona
guerra a europa

Rússia llança 28 drons i míssils contra Ucraïna en un atac dirigit sobretot al sud

barcelona