Política

Ortega nega cap “burla” a la inhabilitació del 9-N

Declara en un jutjat de Barcelona, per trencament de la condemna

L’exvicepresidenta de la Generalitat Joana Ortega va negar ahir davant de la titular del jutjat d’instrucció número 15 de Barcelona haver trencat la condemna d’inhabilitació a càrrec públic, durant nou mesos, imposada per un delicte de desobediència en organitzar la consulta del 9-N del 2014, i que va ser denunciada pel TSJC en revisar les liquidacions de la pena.

Ortega complia la condemna el 19 d’octubre i l’alt tribunal català va deixar-la en suspens, el febrer passat, en considerar que no podia haver treballat d’assessora del Departament d’Empresa, una feina que el TSJC va qualificar de “generosament retribuïda”, en haver cobrat 32.110 euros bruts entre el maig i l’octubre passat. Per això, va sostenir que era “burla” al càstig imposat.

L’exvicepresidenta, defensada pel penalista Miguel Capuz, va declarar a la jutgessa que el TSJC no li va comunicar “mai” la liquidació de la condemna, quan aquesta va ser ferma amb la rebaixa de la penal fixada pel Suprem. Aquest certificat, segons la defensa, és obligat en els casos de restriccions de drets, com el d’Ortega. També va detallar que el seu càstig explícitament era d’inhabilitació “especial” i no pas absoluta, i en la resolució es detalla inhabilitació “a càrrecs públics electes (que es voten) locals, autonòmics i estatals, i a “càrrecs de govern autonòmics i estatals”. El mateix que es va imposar a l’exconsellera d’Ensenyament, Irene Rigau, que va complir la condemna l’estiu passat, i l’expresident Artur Mas, que la compleix aquest diumenge, 23 de febrer.

En la seva declaració, Ortega va assegurar a la magistrada que “mai” va fer un trencament de la condemna, ja que en la feina a Empresa “no exercia funcions de govern”, ni tan sols podia disposar de partides de diners ni fer nomenaments. La seva defensa també va indicar que el seu nomenament va ser públic i publicat al DOGC, i aportarà al jutjat dos informes jurídics –del gabinet jurídic i de l’àrea de Funció Pública de la Generalitat–, els quals avalaven que la seva contractació com a assessora no suposava un trencament de la condemna.

En l’interrogatori, la vicepresidenta també va haver de donar compte que l’octubre passat va ser elegida secretària general de l’Associació Catalana de Municipis (ACM), càrrec que la fiscalia també manté sota sospita del trencament de la condemna, mentre que la seva defensa ho va negar, en sostenir que l’ACM és una entitat privada i està en l’àmbit del sector públic local, on només tenia la restricció a ser càrrec electe.

La fiscalia va obrir una investigació a Ortega a través d’una denúncia anònima, mentre el tribunal, format pel president Jesús María Barrientos, Mercedes Armas i Carlos Ramos, va dictar la sospita el 9 de desembre passat.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

guerra a gaza

El Gabinet de Guerra israelià es reuneix a Tel-Aviv per a tractar la invasió de Rafah

barcelona
guerra a europa

Biden va enviar a Ucraïna en secret míssils ATACMS, revela la Casa Blanca

barcelona
unió europea

L’Eurocambra tanca una legislatura marcada per la covid i Ucraïna

barcelona
ADMINISTRACIONS

Pineda aprova millorar la participació ciutadana als plens

PINEDA DE MAR
política

Salvador Illa guanyaria les eleccions i l’independentisme perdria la majoria al Parlament

barcelona
estat francès

Macron entra en campanya amb un crit d’alarma: “Europa pot morir”

barcelona
Estat espanyol

L’entorn i els socis de Sánchez l’animen a continuar

Barcelona
escòcia

L’SNP trenca la coalició de govern amb els Verds

barcelona
política

La incertesa per la carta de Sánchez sacseja l’inici de campanya pel 12-M

barcelona