Política

Impulsen un nou moviment fidel a l’1-O i Puigdemont

Independentistes d’esquerres fan una crida a sumar-se a una candidatura de país que tingui per objectiu implantar la República

Treballen per disposar de reglament i objectius en un mes

Fundadors de l’ANC, exdiputats i exmilitants d’ERC, també alguns del PSC i d’ICV, històrics membres del PSAN i del Front Nacional (totes dues formacions van acabar integrades a ERC), membres de la Crida i de la CUP. Tots ells es van reunir, ahir, a l’Ateneu Barcelonès per exhibir força i fer un darrer esforç que sumi adeptes a la causa. L’objectiu principal és donar impuls i embranzida al moviment independentista després dels efectes del 155 i ara que s’acosten eleccions, però no troben representades les seves aspiracions en els partits polítics actuals.

El fil de connexió de tots ells són el Consell de la República, l’1-O i el president Puigdemont com a principals instruments que remeten i, asseguren, permetrien implantar la República que, consideren, es va guanyar en el referèndum del 2017.

Ahir, van fer la presentació pública d’aquesta voluntat d’aglutinar esforços i, a partir d’ara, es posaran a treballar per enllestir els primers documents i el reglament del que ha de ser aquesta nova plataforma política. Un primer treball que es presentarà a debat i discussió en una assemblea oberta que es vol fer el pròxim dia 29 de març. Serà llavors quan es decidirà si aquest moviment es pot convertir en una candidatura electoral de cara a les eleccions catalanes o bé actuarà com a plataforma de pressió per restablir les aliances entre JxCat i ERC i que “s’oblidin les confrontacions fratricides”, apuntava, ahir, un dels membres impulsors durant la lectura del manifest, en un acte presentat pels actors Carme Sansa i Sergi Mateu.

El manifest del col·lectiu té més de 900 adhesions segons el web ’Independentistesdesquerra.cat’ , i busca bastir un “front comú d’alliberament nacional”. Ara, però, la feina és consensuar un full de ruta que s’haurà de debatre i votar el dia 29. Pendents del que s’acabi detallant aquests dies, ahir els seus membres consideraven que l’exercici del dret d’autodeterminació ja és pantalla passada i que, si se celebrés un altre referèndum, abans caldria reconèixer l’1-O i, apunten, caldria que la pregunta fos la mateixa que la de fa dos anys. Quant a la taula de diàleg, el moviment considera que “cal preparar-la bé” i s’ha de “treballar fort perquè arribi aviat”. Ara bé, el diàleg ha de servir “per desemmascarar l’oponent i debilitar-lo per fer sorgir les contradiccions internes entre els partits del règim”.

El manifest l’impulsen l’alcalde de Montblanc, Josep Andreu –que aquesta setmana va anunciar que es donava de baixa d’ERC després de 30 anys de militància–, l’arqueòleg Eudald Carbonell, l’exdiputat del PSC Ignasi Carnicer, l’escriptor i exdiputat de la CUP Julià de Jòdar, el filòleg del grup Koiné Josep Ferrer; la presidenta del Col·lectiu de Dones dels Països Catalans, Maria Antònia Font, l’exdiputat europeu per ERC Bernat Joan i l’exvicepresident de l’ANC Jaume Marfany.També hi figuren el president d’Estat Català Jordi Miró, el pallasso i exregidor d’ERC Jordi Pessarrodona, el cofundador de l’ANC Pere Pugès, l’exalcalde de Torrelles de Llobregat Ferran Puig, la membre de la CUP i de Poble Lliure Blanca Serra, l’exconseller de la Generalitat i catedràtic emèrit de la UAB Carles Solà i l’exrectora de la UOC Imma Tubella, entre d’altres.

Caldrà veure si aquest nou intent de fusionar l’independentisme tira endavant com a partit o només suposa un nou pol de pressió cap a la formació política d’ERC contra què ahir es va ser força crític.

LES FRASES

L’excepcionalitat que vivim requereix que Puigdemont sigui acceptat com a president de tots
Ignasi Faura
exmilitant bandera roja, jurista
La brutalitat policial i la repressió impedeixen fer efectiu el mandat de l’1-O
Josep Andreu
Alcalde de montblanc
Davant una nació oprimida, les esquerres han de ser independentistes
Antoni Strubell
militant de solidaritat

El pare de Romeva demana que els presos deixin pas

Un dels membres d’Independentistes d’Esquerres, la nova plataforma que impulsa una candidatura de país de diversitat ideològica, és Jordi Romeva, pare de l’exconseller Raül Romeva, empresonat a Lledoners. El pare de Romeva va ser un dels membres que, ahir, va decidir pujar a l’escenari a fer d’altaveu de la plataforma i les seves paraules no van passar desapercebudes, ja que va ser l’únic que, mentre el grup es posicionava a favor dels exmembres del govern que es troben a l’exili, com ara Puigdemont, Comín i Ponsatí, el pare de Romeva assenyalava la necessitat, en canvi, que els exconsellers a la presó facin un pas al costat i cedeixin el lideratge del procés. “El poble català ha de mantenir la lluita contra la repressió en tot els fronts”, i va considerar que l’empresonament dels presos polítics “és una venjança injusta”. Romeva reclamava cedir el lideratge del procés a les persones que estan en llibertat.

Jordi Romeva ha estat molt crític des del 2018 amb l’actitud dels partits polítics i la seva desunió en referència al procés independentista i ha reclamat de forma continuada una estratègia conjunta a totes les forces que comparteixen la independència.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

Andrei Makaritxev
Investigador associat del CIDOB i professor de la Universitat de Tartu

“Putin vol que la guerra formi part de la vida quotidiana”

barcelonA
Kristian Herbolzheimer
Director de l’Institut Català Internacional per la Pau (ICIP)

“No hi ha cap país al món que pugui donar lliçons a un altre”

barcelona

Brasil, el gegant que reclama atenció

Buenos Aires

El sud global ja és aquí

Girona
Joan Timonet
Cap de l’oposició a Sant Joan les Fonts (Sant Joan Plural)

“Fem nosa a l’equip de govern, ens sentim menystinguts”

Sant Joan les Fonts
guerra a gaza

La UE acorda sancionar a Hamàs i a colons israelians extremistes

barcelona
guerra a europa

Els 27 aproven 5.000 milions d’euros per enviar armes a Ucraïna

barcelona
política

Poble Lliure demana la dimissió de la direcció de l’ANC

barcelona
guerra a gaza

Biden i Netanyahu parlen per primer cop en més d’un mes

barcelona