Política

El coronavirus s’escampa amb rapidesa per Itàlia

El nombre d’infectats supera els 150 i ja hi ha tres morts i 50.000 confinats

Suspenen el carnaval de Venècia i partits de futbol, i tanquen escoles i universitats

Es tem l’aparició de més casos a Europa

El coronavirus s’està estenent amb rapidesa pel nord d’Itàlia i ja es comptabilitzen més de 150 persones infectades i tres morts; l’última, una dona gran a Crema (Llombardia). S’espera que el nombre de casos confirmats a Itàlia i en altres països europeus augmenti en els pròxims dies, segons va avisar el Centre Europeu per a la Prevenció i el Control de Malalties (ECDC), amb seu a Estocolm. A Itàlia, on ja hi ha cinc regions afectades (el Vèneto, la Llombardia, el Piemont, l’Emília-Romanya i el Laci), l’emergència sanitària ha obligat a suspendre els tres últims dies del carnaval de Venècia i també diversos partits de futbol de la Serie A.

Al Vèneto, a més del cèlebre carnaval, s’han cancel·lat esdeveniments públics (inclosa la missa del dimecres de cendra) i s’han tancat escoles i museus fins al dia 1 de març. També a la Llombardia han ordenat que les escoles, instituts de secundària i universitats estiguin sense alumnes durant una setmana. També cinemes, teatres, bars i discoteques hauran de tancar a les sis de la tarda. La por va fer que ahir els ciutadans buidessin les existències d’alguns supermercats milanesos. A la regió, hi ha onze municipis –amb un total de 50.000 persones– aïllats per un decret llei. Els habitants hi estan confinats, sense poder entrar ni sortir d’aquests nuclis, i estan sotmesos a estrictes mesures de control i d’aprovisionament, que supervisen efectius de l’exèrcit i de les forces de seguretat. En menys de 48 hores, l’epidèmia de coronavirus s’ha expandit pel país. Segons les últimes dades del govern italià, ja hi ha 89 positius a la Llombardia –la regió més afectada, amb les ciutats de Codogno i Lodi com a epicentres del virus–, 24 al Vèneto, 9 a l’Emília-Romanya i 6 al Piemont. En les últimes hores s’han fet unes 3.000 anàlisis a sospitosos de tenir el virus, segons va informar el primer ministre, Giuseppe Conte, que ha reconegut la gravetat de la crisi.

Mentrestant, Corea del Sud va confirmar ahir una sisena mort i més de 600 casos d’infecció. L’Iran en va confirmar 43, la majoria a la ciutat santa de Qom. Vuit d’aquests infectats han mort, la quantitat més alta fora de la Xina. L’Iraq, el Pakistan, Armènia i Turquia han tancat les seves fronteres amb l’Iran, i l’Afganistan hi ha suspès les comunicacions terrestres i aèries.

Xi admet “llacunes”

Per la seva banda, el president xinès, Xi Jinping, va admetre ahir que el coronavirus representa la urgència sanitària més greu que ha hagut d’afrontar el país des de la fundació del règim comunista, el 1949. Xi va admetre també “llacunes” en la resposta de les autoritats xineses davant l’epidèmia, que ha contaminat unes 76.000 persones al país, de les quals 2.400 han mort.

LA XIFRA

25
països
es calcula que han registrat casos de coronavirus, una epidèmia originada al centre de la Xina.

“A Catalunya estem preparats”

Redacció

La consellera de Salut de la Generalitat, Alba Vergés, va llançar ahir un missatge de “tranquil·litat” atès l’augment del nombre de casos positius de coronavirus diagnosticats en les últimes hores en cinc regions del nord d’Itàlia.

“Estem seguint de molt a prop els informes que arriben d’Itàlia sobre el coronavirus. A Catalunya no en tenim cap cas. Si en sorgeixen, estem del tot preparats per detectar-los i tractar-los. Sempre en coordinació amb la resta d’autoritats sanitàries [incloent-hi l’Organització Mundial de la Salut] per anar actualitzant els protocols”, va piular la consellera en el seu perfil oficial. Vergés va fer públic aquest missatge després que, des de Madrid, el director del Centre de Coordinació d’Alertes i Emergències Sanitàries, Fernando Simón, hagués instat també la ciutadania a la tranquil·litat assegurant que a Espanya no hi ha cap cas de coronavirus, tampoc en anàlisi.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

Andrei Makaritxev
Investigador associat del CIDOB i professor de la Universitat de Tartu

“Putin vol que la guerra formi part de la vida quotidiana”

barcelonA
Kristian Herbolzheimer
Director de l’Institut Català Internacional per la Pau (ICIP)

“No hi ha cap país al món que pugui donar lliçons a un altre”

barcelona

Brasil, el gegant que reclama atenció

Buenos Aires

El sud global ja és aquí

Girona
Joan Timonet
Cap de l’oposició a Sant Joan les Fonts (Sant Joan Plural)

“Fem nosa a l’equip de govern, ens sentim menystinguts”

Sant Joan les Fonts
guerra a gaza

La UE acorda sancionar a Hamàs i a colons israelians extremistes

barcelona
guerra a europa

Els 27 aproven 5.000 milions d’euros per enviar armes a Ucraïna

barcelona
política

Poble Lliure demana la dimissió de la direcció de l’ANC

barcelona
guerra a gaza

Biden i Netanyahu parlen per primer cop en més d’un mes

barcelona