Política

El virus ja arriba al sud d’Itàlia

Apareixen els primers casos a Palerm

El positiu de dos turistes italians obliga a aïllar un hotel de Tenerife

El nombre de morts a l’Iran ja s’eleva a una quinzena, la quantitat més alta registrada fins ara fora de la Xina

El coronavirus es continua expandint per Europa i arriba fins a les illes Canàries. Un metge italià de vacances a Tenerife va donar positiu i està ingressat en situació d’aïllament a la clínica Quirón, al sud de l’illa; es troba bé, segons informava ahir el diari La Repubblica. També la seva dona, que, si bé en un primer moment no presentava símptomes, se li va fer la prova a l’hospital de la Candelaria i va donar positiu. Com a conseqüència d’aquests resultats mèdics, l’hotel on s’allotjava la parella està en quarantena. Els centenars de clients i el personal romanen a l’establiment, però tenen permís per sortir de les habitacions.

A més de l’Estat espanyol, també Àustria, França, Suïssa i Croàcia han informat de l’aparició de nous casos relacionats amb persones que tornaven d’Itàlia. Les autoritats italianes ja han confirmat més de 320 casos aquests últims dies, un registre que converteix el país en el principal focus d’infecció del continent. La mort de quatre persones més –totes més grans de 80 anys– va elevar ahir a onze el balanç de defuncions a causa del virus.

La Llombardia és la regió amb més casos confirmats, 240, seguida del Vèneto (43), l’Emília-Romanya (26), el Piemont (3), el Laci (3), Sicília (3), la Toscana (2), la Ligúria (1) i el Tirol del Sud (1). Dels infectats, els pacients hospitalitzats amb símptomes són 114.

Una de les novetats de la jornada d’ahir és que, a més del primer cas detectat a la Ligúria (nord-oest), el coronavirus, que fins ara havia afectat la meitat nord del país, ha arribat al sud, concretament a la ciutat siciliana de Palerm. Els tres contagiats a l’illa són una dona de Bèrgam (Llombardia) que hi feia turisme i que presenta bones condicions, tot i que té febre, i dues persones més del grup que l’acompanyaven.

El conseller de Salut de la Llombardia, Giulio Gallera, va confirmar aquestes dades, però va dir també que s’ha d’investigar si el coronavirus és el causant d’aquestes defuncions, ja que les víctimes mortals són totes persones grans que ja tenien altres malalties. El president de la regió, Attilio Fontana, va destacar la manera “cívica” amb què la població afronta les mesures per combatre el virus, ja que hi ha una desena de municipis llombards –amb uns 50.000 veïns– en quarantena.

Tensió amb Conte

Fontana, del partit ultradretà La Lliga, també va rebutjar les crítiques del primer ministre italià, Giuseppe Conte, que dilluns va denunciar que els hospitals de la Llombardia no havien aplicat amb prou rigor els protocols per actuar davant la presència del virus. El govern de Roma ha demanat confiança a la resta del món perquè no restringeixin l’arribada de turistes o visitants italians, després que alguns països hagin tallat el trànsit aeri amb Itàlia. Conte ha assegurat que Itàlia continua sent una destinació segura per viatjar-hi o fer-hi turisme. El virus ja s’ha escampat a una trentena de països i hi ha 80.000 afectats, si bé la immensa majoria –més de 77.000– són a la Xina, on el nombre de morts supera els 2.600. Amb tot, en aquest país asiàtic la progressió s’està frenant, cosa que no es pot dir de l’Iran, que, juntament amb Itàlia i Corea del Sud, és un dels principals focus del patogen. La infecció, a l’Iran, ha arribat a la classe política. El viceministre de Salut, Iraj Harirchi, i un diputat reformista han donat positiu de coronavirus, segons van anunciar ells mateixos, mentre que al país ja han mort quinze persones a causa de la malaltia. Segons un últim balanç del Ministeri de Salut, s’han registrat fins ara a l’Iran 95 casos de contagi.

La possibilitat que el balanç s’ampliï i la por que les autoritats no estiguin prenent prou mesures per prevenir la propagació del virus han despertat l’alarma entre la població. De fet, el viceministre de Salut va participar dilluns en una roda de premsa juntament amb el portaveu del govern, que semblava que tenia símptomes del virus. Per ajudar les autoritats a posar en marxa les mesures de contenció necessàries, l’Organització Mundial de la Salut ha enviat una missió de científics a l’Iran. Els països veïns han tancat les seves fronteres terrestres i la majoria de companyies aèries han suspès els vols a l’Iran o hi han imposat restriccions.

LES XIFRES

11
morts
ha causat fins ara el coronavirus a Itàlia, on s’han confirmat més de 320 casos de la malaltia.
80.000
afectats
hi ha comptabilitzats arreu del món, la immensa majoria a la Xina (77.000), epicentre del brot.

Els EUA preveuen més contagis

Redacció

Els Centres de Control i Prevenció de Malalties (CDC) dels Estats Units van advertir ahir que el Covid-19 es propagarà pel país i que les famílies s’han de començar a preparar per a una pèrdua d’ingressos i canvis rellevants en la seves rutines quotidianes. “No es tracta de saber si el coronavirus s’expandirà pels Estats Units, sinó quan i quantes persones tindran una malaltia greu”, va explicar en una teleconferència Nancy Messonnier, directora del Centre Nacional d’Immunització i Malalties Respiratòries dels CDC. Les últimes dades oficials assenyalen que hi ha 53 casos confirmats de coronavirus als Estats Units. Dels quals, 36 corresponen a passatgers del vaixell de creuer britànic Diamond Princess, que va estar ancorat diversos dies al Japó, repatriats amb avió juntament amb 293 compatriotes més la setmana passada. En aterrar als Estats Units, tots ells van ser posats en quarantena en diverses bases militars.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

regne unit

El Parlament britànic aprova el pla per deportar migrants a Ruanda

barcelona
política

Zapatero: “Hauria estat tremendament negatiu veure Puigdemont a la presó”

barcelona
alemanya

Detenen l'assistent d’un eurodiputat d’AfD sospitós d’espiar per a la Xina

barcelona
Jon O. Urain
Editor de política de ‘Berria’

“EH Bildu ja és una alternativa de govern al País Basc”

Barcelona
Carles Puigdemont
Candidat de Junts + Puigdemont x Catalunya

“Si hi ha una majoria simple però sòlida hem d’intentar governar”

Perpinyà
Eugeni Pibernat i Roig
Portaveu de Tots per Begur i Esclanyà (TxBE) i cap de l’oposició local

“Sense nous permisos d’obres no hi ha marge per invertir”

Begur
estats units

Desenes de detinguts en la Universitat Yale contra la guerra a Gaza

barcelona
guerra a gaza

Detinguts dos palestins a Jerusalem per atropellament

barcelona
unió europea

Brussel·les amenaça de suspendre TikTok Lite a Espanya i França

barcelona