Política

Vilalta: “No estem asseguts a la taula per solucionar la situació de presos i exiliats”

La portaveu d’ERC avisa que encara que els polítics surtin de presó hi continuarà havent un conflicte polític

La vicesecretària general i portaveu d’ERC, Marta Vilalta, ha explicat que en la primera reunió de la taula de diàleg la delegació catalana va deixar clar que el seu objectiu no és solucionar la situació de presos i exiliats sinó el “conflicte polític”. Un plantejament que, segons ha explicat en una entrevista a Rac 1, va sorprendre a la delegació del govern espanyol. “Si solucionem la repressió perquè els presos puguin sortir, continuarà havent un conflicte polític”. Aquest és el missatge que, segons Vilalta, va donar la delegació catalana davant la pregunta de la vicepresidenta primera del govern espanyol, Carmen Calvo, sobre si n’hi hauria prou amb resoldre la situació del presos i exiliats.

Vilalta ha considerat que el govern espanyol intuïa que “arreglant una mica la repressió” ja m’hi havia prou, i ha explicat que la delegació catalana va deixar clar que no seria així. “No estem asseguts a la taula per solucionar la situació de presos i exiliats. Hi ha un conflicte polític i és el conflicte polític el que s’ha de resoldre i serà a través de l’autodeterminació”, ha resumit la portaveu d’ERC.

Tot i així, ha explicat que la delegació catalana va posar sobre la taula la proposta d’una amnistia i ha afegit que el govern espanyol no va fer cap proposta concreta ni cap fórmula per a l’alliberament dels polítics presos.

“No va de resoldre situacions personals i dels presos, que és evident que produeixen dolor. No estem a la taula per solucionar aquest problema. El conflicte és d’arrel democràtica i política”, ha insistit Vilalta.

La portaveu dels republicans també ha admès que les posicions són molt allunyades perquè el govern espanyol no defensa el dret a l’autodeterminació, però ha volgut posar l’accent en el fet que “des del respecte i el reconeixement hi ha una porta oberta a seguir parlant”.

Segons Vilalta, el president Sánchez va parlar al principi de la reunió per situar la importància del moment i ha dit que li va sorprendre que el cap de l’executiu espanyol tingués una actitud “d’escoltar molt”. Un dels acords de la reunió, a banda de fixar una periodicitat mensual, va ser conjurar-se en la discreció de les converses per fomentar la confiança entre les dues parts, segons ha explicat la portaveu dels republicans.

Vilalta ha manifestat que no té “cap por” que per la part catalana no funcioni la taula de diàleg i ha posat l’accent en el fet que la delegació catalana en la reunió d’ahir no representava només l’independentisme, sinó que anava a defensar els “dos grans consensos del país: autodeterminació i amnistia”. En aquest sentit, ha explicat que van recordar a la delegació del govern espanyol que hi ha votants socialistes i dels comuns que estan a favor del dret a decidir.

Pel que fa als pressupostos de l’Estat, Vilalta ha avisat que si es tanca la via del diàleg, s’haurà acabat la legislatura espanyola. “Mentre estigui oberta i no en forma de postureig, és evident que ens plantegem la nostra facilitació als pressupostos”, ha afirmat.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

Andrei Makaritxev
Investigador associat del CIDOB i professor de la Universitat de Tartu

“Putin vol que la guerra formi part de la vida quotidiana”

barcelonA
Kristian Herbolzheimer
Director de l’Institut Català Internacional per la Pau (ICIP)

“No hi ha cap país al món que pugui donar lliçons a un altre”

barcelona

Brasil, el gegant que reclama atenció

Buenos Aires

El sud global ja és aquí

Girona
Joan Timonet
Cap de l’oposició a Sant Joan les Fonts (Sant Joan Plural)

“Fem nosa a l’equip de govern, ens sentim menystinguts”

Sant Joan les Fonts
guerra a gaza

La UE acorda sancionar a Hamàs i a colons israelians extremistes

barcelona
guerra a europa

Els 27 aproven 5.000 milions d’euros per enviar armes a Ucraïna

barcelona
política

Poble Lliure demana la dimissió de la direcció de l’ANC

barcelona
guerra a gaza

Biden i Netanyahu parlen per primer cop en més d’un mes

barcelona