Política

Valoren la mesa com un pas positiu i demanen concreció

JxCat i ERC creuen que la trobada és una oportunitat, però lamenten que Sánchez encara no els presenti la seva proposta

Avisen que la solució no serà immediata i l’oposició la rebutja del tot

La celebració de la mesa de diàleg entre els governs espanyol i català deixa, de moment, un sentiment de satisfacció entre els seus protagonistes, tot i que la majoria és conscient que tot just s’han donat “una oportunitat” per poder dialogar i trobar una solució al conflicte.

Després de l’escenificació, ara toca anar per feina i, per tant, arriba al moment més complicat atesa la distància en les posicions, com reconeixen les dues parts.

Ahir la delegació catalana tornava a deixar clar que l’objectiu va més enllà de solucionar la situació dels presos polítics i dels exiliats, i així ho va comunicar al govern espanyol. Un plantejament que, segons va explicar la portaveu d’ERC, Marta Vilalta, en una entrevista a RAC 1, va sorprendre la delegació del govern espanyol. “Si solucionem la repressió perquè els presos puguin sortir, continuarà havent-hi un conflicte polític”, hi afegia. Així mateix s’expressava la regidora de JxCat a Barcelona Elsa Artadi, que assegurava que l’objectiu és que la ciutadania s’expressi”. Resoldre “el model de finançament” i que “la sortida dels presos no ho soluciona tot”, remarcava.

Les dues dirigents van explicar ahir, l’endemà de la reunió, que van posar sobre la mesa la proposta d’una amnistia; però, en canvi, el govern no va fer cap proposta concreta ni va suggerir cap fórmula per a l’alliberament dels presos polítics. “Això no va de resoldre situacions personals. El conflicte és d’arrel democràtica i política”, va insistir Vilalta.

El president Quim Torra assegurava que la reunió va ser una “taula zero”. Ahir, en una atenció als mitjans de comunicació des de Lisboa, explicava que encara cal “avançar en la concreció de com es debat” i “quina és la proposta del govern espanyol”. Segons ell, la reunió de dimecres va ser la “quarta vegada” que demana a Pedro Sánchez quina és la seva proposta per a Catalunya. Amb tot, Torra indicava que l’executiu socialista es va comprometre a “justificar” i “argumentar” la seva posició respecte a l’autodeterminació durant les converses entre governs.

El cap del govern català reiterava que el seu objectiu és posar-se d’acord amb Madrid en “com” fer el referèndum “amb seguretat jurídica”. També va insistir en els objectius de l’amnistia i “el final de la repressió”. Tot i això, lamentava que els ministres de Sánchez “senzillament posessin sobre la taula temes de caràcter sectorial”, que, pel govern, s’haurien de tractar en la comissió bilateral.

L’equip de Pedro Sánchez també es mostrava satisfet pels resultats de la reunió de la mesa de diàleg, en què va emparar la recerca de “fórmules imaginatives” per superar el conflicte, que estarien allunyades de l’exercici de l’autodeterminació que reclama el govern. “L’autodeterminació no és una sortida, és una ruptura”, va insistir la vicepresidenta, Carmen Calvo, que, tot i això, va qualificar la trobada d’“èxit rotund de la convivència”. Sánchez sempre s’ha mostrat favorable i ha insistit que allò que voti la ciutadania implicaria que la mesa ha arribat a un acord previ. Qui es va mantenir més prudent en les seves declaracions va ser el vicepresident Pablo Iglesias, de Podem, que ja va avançar que el camí “serà complicat i la solució encara trigarà temps a arribar”.

Les valoracions de la mesa de la resta d’actors polítics es van situar a l’altre pol. PP, Cs i els expresidents espanyols Felipe González i José María Aznar fins i tot expressaven la seva preocupació per la bilateralitat que expressava l’escenografia de la trobada. Per Ciutadans, la mesa va ser un “xantatge”, mentre que el PPC lamentava la “humiliació”, “rendició” i “claudicació” de Sánchez.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

guerra a europa

Almenys vuit morts en un atac massiu rus de míssils i drons contra Ucraïna

barcelona
orient mitjà

Un ministre israelià insinua que l’atac a l’Iran ha estat “dèbil”

barcelona
política

Puigdemont no donarà suport als comptes espanyols si Sánchez no compleix amb Catalunya

barcelona
Política

El Parlament dona suport als encausats de Tsunami

barcelona
orient mitjà

L’Iran minimitza l’atac a Esfahan i no dona senyals de resposta

barcelona
Política

ERC formalitza la proposta d’un cara a cara entre Aragonès i Puigdemont

barcelona
política

Els homes joves són els més espanyolistes, segons una enquesta d’Òmnium

barcelona
política

Aprovada la partida urgent de 142 milions per fer front a la sequera

barcelona
política

El Parlament convalida el decret per salvar 1.850 milions dels pressupostos fallits

barcelona