Política

Junqueras surt per primer cop del penal per treballar

El líder d’ERC és rebut amb aplaudiments al campus universitari de Manresa, on prepararà un curs d’història

El Tribunal General de la UE desestima que pugui ocupar l’escó de forma cautelar

L’exvicepresident de la Generalitat Oriol Junqueras, condemnat a 13 anys de presó per sedició, va sortir ahir per primera vegada de la presó de Lledoners per treballar a la Universitat de Vic, després que la junta de tractament del penal autoritzés la seva sortida tres dies a la setmana durant sis hores, en aplicació de l’article 100.2 del reglament penitenciari. “Ensenyar i aprendre. Sempre. I gràcies a tothom pel vostre suport. Us estimo!”, va piular Junqueras, hores després de sortir del penal, quan passaven vuit minuts de les onze del matí.

El president d’ERC, amb un llibre a la mà, va sortir caminant fins a l’entrada de la presó, on l’esperava un cotxe. Hi anava una advocada membre del seu partit i Raül Murcia, que va ser un dels seus homes de confiança en la seva etapa de vicepresident. Minuts després, van arribar al campus de Manresa de la Universitat de Vic-Universitat Central de Catalunya, on Junqueras prepararà un curs. A la porta, l’esperaven la vicerectora de la Universitat de Vic, Sílvia Mas, i un grup de docents i estudiants que li van donar la benvinguda entre crits i aplaudiments. A l’interior del recinte, es va reproduir aquesta escena, amb aplaudiments, sense parlaments del líder d’ERC. Cap dels altres sis presos polítics que han sortit de la presó per treballar o cuidar familiars no han fet declaracions a la premsa en sortir del penal.

En una piulada, el vicepresident Pere Aragonès va animar el seu líder: “Endavant, amb fermesa i dignitat. Et trobem a faltar, lluitarem fins que siguis lliure.” L’expresident Puigdemont també va animar Junqueras a Twitter: “Molta força i una abraçada ben forta en aquestes primeres hores de sortida de la presó. No és la llibertat i no és cap privilegi. És un dret, que no fa més justa una condemna impròpia d’un estat de dret.” El president Quim Torra també li va enviar un missatge de suport.

Junqueras, llicenciat en història moderna i contemporània i doctor en història del pensament econòmic, treballarà en un encàrrec acadèmic. De moment, durà a terme tasques d’oficina, en el marc del projecte de formació contínua del qual formarà part, i no està previst que tingui contacte amb alumnes, segons fonts de la universitat, informa Efe.

D’altra banda, ahir es va saber que el Tribunal General de la UE (TGUE) ha rebutjat que Junqueras pugui recuperar cautelarment el seu escó al Parlament Europeu. El vicepresident de l’alt tribunal desestima així la seva petició de mesures cautelars contra la decisió de l’eurocambra de declarar vacant el seu escó arran de la condemna del Tribunal Suprem, perquè no ho veu “justificat”. Aquesta primera instància judicial defensa que l’anul·lació del mandat “resulta exclusivament d’una decisió de les autoritats nacionals” i que el Parlament Europeu no és “competent” per qüestionar-ho. Contra aquesta decisió es pot presentar recurs al TJUE. I la denegació de les mesures cautelars no “prejutja” la decisió del TGUE sobre el fons del cas, que està pendent.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

Israel ataca l’Iran amb drons

barcelona
Elisabeth Megias
Alcaldessa de Tordera (Junts)

“Volem fer canvis estructurals i de pes dins de l’Ajuntament”

Tordera
Nil Papiol
Alcalde d’Hostalric (Sumem per Hostalric)

“Els ingressos per turisme han pujat un 28% en tres anys”

Hostalric
política

La CE tindrà en compte l’aval de la Comissió de Venècia a l’amnistia

madrid
Les Preses

Desmenteixen l’autoria de Les Preses 2020-2030

Les Preses
Kenya

El cap de l’Exèrcit mor en un accident d’helicòpter

Barcelona
país basc

L’Audiencia Nacional espanyola tramita una denúncia contra Otegi

barcelona
escòcia

Acusen el marit de Nicola Sturgeon de malversació de fons

barcelona
Pròxim Orient

Els EUA veten l’admissió de Palestina com a membre de ple dret de l’ONU

Barcelona