Política

El Suprem es declara competent per jutjar Nuet per desobediència

La sala penal rebutja que el seu cas continuï sota la jurisdicció del TSJC, tal com demanava la defensa del diputat d’ERC

L’alt tribunal espanyol argumenta que el cas li correspon perquè l’encausat és aforat com a diputat al Congrés

La sala penal del Tribunal Suprem s’ha declarat competent per jutjar l’exmembre de la mesa del Parlament i diputat d’ERC al Congrés Joan Josep Nuet per un presumpte delicte de desobediència.

D’aquesta manera, el Suprem dona la raó a la fiscalia i no a la defensa de Nuet, que havia sol·licitat mantenir la competència de la sala civil i penal del Tribunal Superior de Justícia de Catalunya (TSJC), on seran jutjats els altres membres de la Mesa a la tardor del 2017.

El tribunal considera que la competència és del Suprem un cop acreditada “sobrevingudament” a la instrucció, qualificació i obertura de judici la condició d’electe i de parlamentari de Nuet.

En una interlocutòria, la sala penal ordena retrotreure les actuacions al tràmit de qualificació i dona trasllat a la fiscalia per “ajustar” aquesta qualificació en quant a la prova que sol·licita “limitada al delicte que s’imputa a l’aforat”.

La defensa de Nuet va apel·lar a un acord del Suprem del 2014 segons el qual es va establir que, en les causes amb aforats, la resolució judicial que acorda l’apertura de judici oral “constitueix el moment en que queda definitivament fixada la competència del tribunal d’enjudiciament, tot i que amb posterioritat a la data s’hagi perdut la condició d’aforat”.

En canvi, la sala considera que aquest acord “es refereix a supòsits de pèrdua d’aforament processal durant la tramitació de la causa, però no als casos d’adquisició sobrevinguda d’un aforament processal per qui fins al moment no en tenia o estigués emparat per un de diferent”.

La causa contra Nuet i els altres membres de la Mesa del Parlament de la tardor del 2017 es va començar a instruir al Tribunal Suprem. En aquell moment, Nuet formava part de la Mesa en representació de Catalunya Sí Que Es Pot. Posteriorment, el tribunal va decidir separar-los de la causa principal, a excepció de l’expresidenta de la cambra Carme Forcadell, i va remetre el cas al TSJC. El tribunal amb seu a Catalunya va enviar una exposició raonada al desembre passat al Suprem per demanar que jutgés a Nuet un cop va ser escollit diputat al Congrés.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

polònia

Tusk avisa d’una “era de prebèl·lica” a Europa

barcelona
política

La candidatura encapçalada per Albiach es dirà Comuns Sumar

barcelona
guerra a gaza

Desenes de morts per un bombardeig israelià a Síria

barcelona
societat

L’Audiencia Nacional cita les defenses de l’Operació Judes per dilluns de Pasqua

barcelona
guerra a europa

Rússia ataca amb drons i míssils la infraestructura energètica ucraïnesa

barcelona
guerra a europa

Un avió de combat rus s’estavella prop de Sebastòpol, a Crimea

barcelona
POLÍTICA

Jaume Veray serà el candidat del PP per Girona

GIRONA
sud-àfrica

La comissió electoral exclou l’expresident Zuma de la cursa electoral

barcelona
portugal

Luís Montenegro anuncia la composició del nou govern

barcelona