Política

La justícia europea permet declarar abusives les hipoteques amb IRPH

Deixa en mans dels tribunals espanyols decidir si els préstecs són lícits o no

Contradiu el Suprem, que negava el control judicial d’aquestes clàusules

Via lliure per declarar abusives les hipoteques amb IRPH. La justícia de la Unió Europea va decidir ahir que els préstecs hipotecaris referenciats en aquest índex es poden considerar abusius, però no es va pronunciar catalogant-los com a tals.

El Tribunal de Justícia de la UE (TJUE) obre tímidament la porta a indemnitzacions milionàries als consumidors afectats, però passa la pilota als tribunals espanyols, que podran aprofitar o no aquesta escletxa per dir que els préstecs impliquen algun abús.

Aquest llum verd arriba arran d’una pregunta del jutjat de primera instància número 38 de Barcelona, que, qüestionant la negativa del Tribunal Suprem a controlar judicialment aquest tipus d’hipoteques, va preguntar directament a l’alt tribunal amb seu a Luxemburg.

Ara la justícia europea contradiu el Suprem i insta els tribunals espanyols a “assegurar-se del caràcter clar i comprensible” de les clàusules d’IRPH als contractes de préstecs hipotecaris i a “substituir-les” en cas que siguin considerades abusives, amb l’objectiu de “protegir els consumidors”.

L’IRPH és un índex oficial elaborat pel Banc d’Espanya que calcula a partir de la mitjana dels tipus d’interès dels crèdits hipotecaris que són atorgats pel conjunt del sector financer, mentre que l’euríbor està relacionat amb els préstecs entre bancs.

Després de l’euríbor, l’IRPH és el segon més utilitzat en les hipoteques a l’Estat i generalment sempre ha estat superior, especialment durant la crisi.

A diferència del Suprem, els magistrats europeus creuen que els jutges espanyols han de “comprovar” si les “característiques” de les hipoteques referenciades amb IRPH són abusives o no. També veuen important aclarir si les hipoteques amb IRPH són “clares i comprensibles” per a un “consumidor mitjà”.

És a dir, que els clients puguin entendre com funciona el mètode de càlcul dels tipus d’interès per poder valorar “les conseqüències econòmiques d’aquestes clàusules”.

Tot i això, deixa en mans dels tribunals espanyols decidir si l’IRPH era abusiu. “Si aquests tribunals arriben a la conclusió que aquestes clàusules són abusives, podran substituir-les per un índex legal aplicable de manera substitutòria per protegir els consumidors de les conseqüències perjudicials que pot comportar l’anul·lació del contracte de préstec”, assenyala el tribunal.

Denúncies pendents

La sentència del TJUE no és decisiva, però manté viva l’esperança dels col·lectius que reclamen indemnitzacions milionàries per aquestes hipoteques. Diverses demandes presentades contra CaixaBank, el BBVA, el Banc Sabadell i el Santander estaven en espera de Luxemburg per saber si podrien tenir recorregut.

El llum verd de l’alt tribunal de la UE permetrà ara que els tribunals analitzin els seus casos.

El col·lectiu d’afectats per productes financers Asufin calcula que el sobrecost total d’aquestes clàusules s’enfila fins als 25.000 milions d’euros. En canvi, els bancs rebaixen la xifra a 17.000 milions.

La decisió obre la via a una “allau de demandes”

Natàlia Segura Raventós

Lectures oposades de l’esperada sentència del Tribunal de la UE (TJUE) sobre les hipoteques referenciades a l’índex IRPH. Els afectats van celebrar ahir la decisió europea i confien que servirà entre altres coses per compensar, en part, “la gran estafa hipotecària que tant patiment ha provocat”. Entitats com la PAH i el Col·lectiu Ronda asseguren es tracta d’“una gran notícia” i avisen d’una possible “allau de noves demandes”. En espera que els tribunals espanyols dictaminin si aquests préstecs són abusius o no, la banca espanyola ha optat de moment per treure ferro a la sentència del tribunal amb seu a Luxemburg i defensa que la clàusula de l’IRPH és “transparent”. Tanmateix, l’Associació Espanyola de Banca (AEB) i la CECA es van avançar a explicar en un breu comunicat que, si perdessin el cas als tribunals, el seu efecte no es notaria perquè se substituiria l’IRPH per un altre índex amb un valor “pràcticament idèntic”.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

guerra a europa

Un avió de combat rus s’estavella prop de Sebastòpol, a Crimea

barcelona
POLÍTICA

Jaume Veray serà el candidat del PP per Girona

GIRONA
sud-àfrica

La comissió electoral exclou l’expresident Zuma de la cursa electoral

barcelona
portugal

Luís Montenegro anuncia la composició del nou govern

barcelona
terrorisme

Estat Islàmic crida a fer atacs a Europa i els EUA per Gaza

barcelona

Sílvia Paneque tornarà a ser la cap de llista del PSC

GIRONA
argentina

Els insults de Milei a Petro provoquen una crisi diplomàtica amb Colòmbia

barcelona
Política

Mor Conxita Tarruella, històrica d’Unió

guerra a gaza

El TIJ exigeix a Israel que deixi d'impedir l'accés d'ajuda humanitària

barcelona