Política

Sànchez, Rull i Turull demanen al TC la llibertat per la pena d’“escarment”

Hi presenten el recurs d’empara, pas previ per anar a Europa

Acusen el Suprem d’haver fet “un vestit punitiu a mida” per als independentistes

Els exconsellers de JxCat Jordi Turull i Josep Rull i l’expresident de l’ANC Jordi Sànchez van presentar ahir els recursos d’empara davant el Tribunal Constitucional (TC) perquè declari nul·la la seva condemna per sedició dictada pel Tribunal Suprem per haver-los vulnerat drets fonamentals, com ara la llibertat ideològica, el de reunió o el de defensa. I qualifiquen la seva elevada condemna d’“escarment” pel fet de ser independentistes. En l’escrit, l’advocat de tots tres, el penalista Jordi Pina, demana al TC la mesura cautelar que deixi sense efecte la seva condemna i que, per tant, els posi en llibertat, mentre delibera, ja que quan l’hagi resolt –sosté– poden haver passat més de dos anys d’espera i la seva vulneració de drets no es podria reparar.

Pina desenvolupa els drets fonamentals, que considera que el Suprem i la sentència han vulnerat, a més d’afegir-hi valoracions de catedràtics i professors, i resolucions del Tribunal Europeu de Drets Humans (TEDH), on aniran els presos polítics quan el TC resolgui les seves causes. Pina sosté que el Suprem “ha fet un vestit punitiu a mida per als líders socials i i polítics del moviment independentista”. Per exemple, sosté que el Suprem “ha trencat les regles generals” que mantenia en l’autoria d’un delicte i en la sentència “castiga uns promotors o inductors sense que hi hagi un autor clar del delicte”. L’advocat indica al TC que és vital el seu pronunciament per saber “com es pot compatibilitzar el delicte de sedició amb drets fonamentals com el de reunió”.

D’altra banda, Rull va explicar ahir a RAC1 que ha proposat a la junta de Lledoners de treballar i fer voluntariat a Terrassa, on viu la seva família, per la via de l’article 100.2.

Reclamen la fiança a Jové i Salvadó

El lletrat de l’administració de Justícia del TSJC va informar ahir als diputats d’ERC Josep Maria Jové i Lluís Salvadó que tenen 15 dies per dipositar la fiança de 4,4 milions d’euros per haver organitzat l’1-O. Per això ahir es va fer una nova crida a fer donatius a la Caixa de Solidaritat . La jutgessa, però, va indicar que es podria reduir la fiança si es demostra que una part ja està en un altre tribunal o òrgan administratiu, un fet que ara s’estudia. Les partides que sumen 2,8 milions reclamades només a Jové ja són al Tribunal de Comptes.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

No i no

Banyoles
LA CRÒNICA

Memòria democràtica a Castell i Platja d’Aro

País basc

La campanya clou amb el PNB i EH Bildu disputant l’hegemonia

Barcelona
política

Viñas afirma que ERC no abandona un govern “a les primeres de canvi”

llagostera
Pròxim Orient

Almenys cinc morts en una batuda israeliana a Cisjordània

Barcelona
Política

El jutge obre una línia d’investigació secreta per l’espionatge d’Aragonès amb Pegasus

barcelona
Guerra a europa

L’OTAN es compromet a enviar més defenses aèries a Ucraïna

barcelona
orient mitjà

Els EUA sancionen un activista ultra israelià aliat del ministre Ben Gvir

barcelona
GIRONA

Junts aposta per la “simplificació administrativa” amb una finestreta única

GIRONA