Política

ERC i Compromís reclamen al Congrés una comissió d’investigació sobre les presumptes irregularitats del rei emèrit

Les formacions volen que es determini si hi ha responsabilitats “ètiques” i “polítiques”

El Grup Parlamentari Republicà i Compromís han registrat una instància al Congrés per reclamar la creació d’una comissió d’investigació per presumptes “irregularitats” del rei emèrit, Joan Carles I. Les formacions volen que es determinin, si n’hi ha, responsabilitats “ètiques” i “polítiques”. La petició arriba, segons argumenten a la instància, arran de les notícies publicades que detallen que la Fiscalia suïssa està investigant una “suposada donació de 100 milions de dòlars que Joan Carles hauria rebut del seu homòleg, el rei de l’Aràbia Saudita. També pels presumpte “obsequi” que el rei emèrit hauria fet a Corinna Larsen, “una xifra multimilionària des d’un compte suís a una fundació procedent d’un paradís fiscal” l’any 2012.

Les formacions insisteixen que l’abdicació de Joan Carles ha suposat també “la renúncia al privilegi d’inviolabilitat pels seus actes personals”. Una situació que, al seu entendre, s’ha d’interpretar com una “exoneració de responsabilitat”.

Més enllà d’aquestes possibles responsabilitats, els grups asseguren que el Congrés també ha de determinar responsabilitats polítiques i ètiques que es puguin derivar “de la que podria ser una activitat delictiva realitzada durant anys sota la impunitat de la Constitució espanyola”.

L’objectiu de la comissió ha de ser, segons els promotors, detectar presumptes irregularitats, presumptes casos de blanqueig de capitals i “xantatges” així com la possible existència de “xarxes i estructures opaques per a l’adjudicació de contractes” tant en territori estatal com a l’estranger i “la seva relació amb l’ex cap de l’estat espanyol. En concret, diuen, el contracte de l’AVE a la Meca.

D’altra banda, Junts per Catalunya també ha registrat una bateria de preguntes al Congrés sobre aquest cas i ha firmat la petició per crear una comissió d’investigació. “El govern progressista facilitarà una comissió d’investigació sobre la corrupció que envolta la monarquia espanyola?”, ha preguntat Laura Borràs en una piulada.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

estat espanyol

Europa reacciona a la “bomba a Espanya” de la possible dimissió de Sánchez

barcelona
ESTAT ESPANYOL

Rovira empatitza amb Sánchez i li recorda que ella és a l’exili

BARCELONA
estat espanyol

Puigdemont anima Sánchez a presentar una qüestió de confiança

barcelona
estat espanyol

Feijóo acusa Sánchez de desistiment de funcions i de victimitzar-se

barcelona
estat espanyol

Yolanda Díaz dona suport a Sánchez i crida a “defensar la democràcia”

barcelona
estat espanyol

Rufián: “Malgrat tot, avui només es pot donar suport a Pedro Sánchez”

barcelona
Estat Espanyol

Podem fa costat a Sánchez i denuncia una persecució

barcelona

Sánchez es planteja renunciar després de l'acusació contra la seva dona

Barcelona
Política

Mor Joan Casas Montaña, exalcalde de Cornellà del Terri