Política

Budó admet que cal més informació interna sobre el protocol d’assetjaments

Diu que no ha fallat, després de la dimissió de Bosch, però que li falta difusió

Jordà cobreix de moment la baixa en espera que es nomeni un nou conseller

La consellera de la Presidència, Meritxell Budó, va negar ahir que calgui modificar-lo, però sí que va admetre que “potser ha fallat” la informació interna sobre el protocol d’actuació existent a l’administració de la Generalitat per fer front a casos de violències masclistes, després que el conseller d’Acció Exterior, Alfred Bosch, dimitís dilluns acusat, entre altres coses, de no haver-lo activat davant els indicis d’assetjament sexual que al gener el van dur a fer cessar el seu cap de gabinet, Carles Garcias, i que sí que van fer obrir una investigació interna al seu partit, ERC, encara en curs. “Qui havia d’activar el protocol no ho va fer, i el va activar en un altre àmbit on no corresponia fer-ho”, lamentava Budó, que admetia, això sí, que les víctimes també el podien haver activat i no ho van fer, per la qual cosa cal potser “una campanya més ferma”. “Potser hem de fer més difusió del mecanisme; qui és víctima de l’assetjament s’ha de poder sentir empoderada per denunciar-ho, perquè normalment no es fa per por, i això s’ha de treballar”, indicava.

En tot cas, després que finalment es fes dilluns, un cop es va conèixer per al cas de Garcias, ja són 25 els cops que s’ha activat el protocol des que es va aprovar el 2015, un fet que ha dut a obrir una investigació interna pròpia, que Budó assegura que es vol fer “amb la màxima celeritat”, i al final de la qual no descarta que es puguin emprendre més mesures, fins i tot penals, contra l’exalt càrrec destituït.

El DOGC publicava ahir el cessament de Bosch anunciat la tarda abans, i informava que provisionalment s’encarregarà del despatx ordinari dels seus afers i funcions d’Exteriors la consellera d’Agricultura, la també republicana Teresa Jordà. Budó, això sí, deixava clar al migdia que estan pendents que “en les pròximes hores” ERC proposi un nou nom perquè el substitueixi, consensuat amb el president Quim Torra, que és qui l’haurà de nomenar.

Mesa i comissió bilateral

El nou inquilí de la Casa dels Canonges tindrà la responsabilitat, entre altres funcions, d’impulsar la comissió bilateral, com a president que en serà de la part catalana. “S’estava acabant de confeccionar l’ordre del dia, la feina ja estava molt avançada i espero que aviat es pugui convocar”, indicava ahir Budó. Bosch també era integrant de la mesa de diàleg entre governs, i caldrà veure si també el substitueix en aquest àmbit. Budó va dir que encara no hi ha data per a la del març, tot i que es vol reunir abans que comencin les campanyes electorals del País Basc i Galícia, un fet que fa que “hi hagi una probabilitat elevada” que sigui la setmana vinent.

L’oposició reclama que s’investigui fins al final

L’oposició va lamentar ahir que la dimissió de Bosch arribés tard i després de no haver actuat quan i com ho havia de fer, i va exigir que s’investiguin fins al final els indicis d’assetjament sexual. La socialista Alícia Romero, que va dir que el PSC presentarà en les pròximes setmanes el seu protocol per a aquests casos, denunciava que Bosch va “intentar tapar” els fets, i reclamava que s’investigui per què la conselleria no va activar el protocol del govern, tal com van fer els comuns. La seva portaveu, Susanna Segovia, veu la dimissió com “una conseqüència inevitable de la mala gestió” del cas, i demana que s’adoptin mesures de “reconeixement i reparació” de les víctimes. Per la cupaire Maria Sirvent, l’adeu ha de servir d’aprenentatge “especialment per als homes que ocupen una situació de poder i no assumeixen la seva responsabilitat”. A més, posava l’accent en el “treball de sensibilització” de la CUP i ERC que ajuden a aflorar aquests casos, i reclamava que els protocols “siguin eficaços” i no mers instruments burocràtics. El secretari de comunicació de Cs al país, David Mejía, també demanava que “s’arribi al fons de la qüestió i no quedi impune cap responsable ni coneixedor de la qüestió que ha fet dimitir Bosch”, i constatava que és una nova mostra de la “crisi permanent” del govern.

JxCat ahir no va opinar sobre la dimissió, però, igual que va fer Romero, el diputat Eusebi Campdepadrós havia respost dilluns a la nit a la piulada del republicà Sergi Sabrià en què presumia que ERC havia deixat “molt i molt alt el llindar d’autoexigència”. “No, s’ha intentat tapar. Les dones afectades han estat doblement víctimes, de l’assetjament i del desemparament de qui les havia de protegir activant el protocol”, rebatia.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

política

ERC exigeix que la Policia marxi de la Prefectura de Laietana

barcelona
Estats Units

El Senat aprova el paquet d’ajuda militar de 95.000 milions a Ucraïna, Israel i Taiwan

Barcelona
estat espanyol

La vicepresidenta Teresa Ribera serà la candidata del PSOE a les europees

barcelona
societat

Tres Nobel de la Pau rebutgen l’acusació de terrorisme contra Wagensberg

barcelona
estat espanyol

Un jutjat investiga la dona de Pedro Sánchez per tràfic d’influències i corrupció

barcelona
política

Montero afirma que l’Estat protegeix els “interessos de Catalunya” transferint-hi recursos “suficients”

barcelona
política

El Govern va renovar el compromís amb Hard Rock abans de pactar els pressupostos

barcelona
Maite Selva i Huertas
Alcaldessa de Begur (Sempre per Begur i Esclanyà - JxCat)

“El Conservatori del Litoral ens semblaria una eina útil”

Begur

Fragmentats a buscar un estat

Barcelona