Política

Sánchez: “ A partir d’avui l’autoritat competent en tot el territori serà el govern d’Espanya””

Sánchez descarta confinar Catalunya com li demanava Torra perquè ja es restringeix la mobilitat dels ciutadans

El socialista recorda que el coronavirus “no entén de diferències territorials ni fronteres”

El president del govern espanyol, Pedro Sánchez ha comparegut aquest dissabte a la nit per explicar les mesures concretes del decret d’estat d’alarma aprovat pel Consell de Ministres extraordinari que afecta durant 15 dies a “tot el territori espanyol”. “A partir d’avui l’autoritat competent en tot el territori serà el govern d’Espanya”, ha afirmat en la seva compareixença, en què la paraula “unió” s’ha repetit nombroses vegades.

Sánchez ha descartat aquest dissabte restringir la mobilitat en una comunitat autònoma perquè ja limiten la mobilitat dels ciutadans que són els “potencials transmissors” del coronavirus. En roda de premsa des del Palau de la Moncloa, el socialista ha descartat així la petició del president de la Generalitat, Quim Torra, de confinar Catalunya. Sánchez ha argumentat que al marge del lloc de residència dels ciutadans, aquests només podran sortir de casa d’acord a uns supòsits. “El virus no entén diferencies territorials, de fronteres, ni d’ideologies ni de colors”, ha avisat Sánchez. El líder espanyol ha defensat restringir alguns drets per aconseguir “frenar” la pandèmia de coronavirus. Ha fet una crida a tots els presidents de les comunitats autònomes a deixar les “diferències” a un costat i situar-se “darrera” l’executiu de l’Estat per centrar-se en “vèncer” el coronavirus. “No hi ha colors polítics, ideologia ni territoris”, ha dit, tot remarcant que no es confonguin “d’enemic” i que a qui cal combatre és a la pandèmia. Finalment ha dit que la “coordinació” i la “unitat d’acció” seran condicions “indispensables” per afrontar l’emergència sanitària.

Sánchez ha informat que per a l’exercici de les funcions contemplades en el decret d’alarma, també seran autoritats competents la ministra de Defensa, ministre d’Interior, el ministre de Transports i el ministre de Sanitat.

Durant la vigència de l’estat d’alarma, les persones només podran circular per a l’adquisició d’aliments, productes farmacèutics i de primera necessitat; l’assistència a centres, serveis i establiments sanitaris; el desplaçament al lloc de treball; el retorn al lloc de residència habitual; atenció a menors, dependent, persones vulnerables, discapacitats; a entitats financeres per causa major. Aquests desplaçament s’hauran de fer de forma individual. També es podrà circular amb vehicle particular pels mateixos motius.

“El que diuen els experts és que només podrem vèncer el virus si propiciem mesures d’aïllament. Cal mantenir la distància d’un metre. El virus no atén a diferències territorials ni a fronteres. Per això no incloem cap restricció territorial. És igual on visquis, perquè l’únic que es podrà fer serà sortir de casa per anar a comprar, per treballar o per anar al caixer”, ha dit Sánchez. De fet, durant la seva compareixença també ha parlat que no es tancaran ni tintoreries ni perruqueries, però en canvi, sí que en un altre moment del seu discurs ha dit que no es podrà anar a la platja.

Es pot anar a la perruqueria

Sánchez ha explicat que el decret estableix el tancament d’activitat comercial minorista a excepció dels comerços d’aliments, begudes i productes de primera necessitat, “establiments farmacèutics, mèdics, òptiques, bugaderies, perruqueries, equips tecnològics i de telecomunicacions, productes ortopèdics, higiènics, d’animals de companyia, premsa, combustible, estancs, comerç per internet, telefònic o per correspondència”.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

unió europea

El carregador de tipus C serà obligatori per tots els dispositius a partir de gener de 2025

barcelona
política

Vergés (Junts) proposa un pla de xoc per fer front els reptes de la pagesia

girona
memòria

La Junta electoral prohibeix una concentració davant la Prefectura

barcelona
guerra a gaza

Netanyahu assegurà que envairà Rafah amb acord de treva o sense

barcelona
RIPOLL

Badia (Comuns): “L’extrema dreta no té cabuda ni en català ni en castellà”

RIPOLL
política

Aragonès veu “estrafolària” la proposta de Junts per revertir el dèficit fiscal

barcelona
economia

La inflació a la zona euro es manté en el 2,4%

barcelona
política

Serrat, Coixet, Gervasio Deferr o Jorge Javier Vázquez donen suport a Illa

barcelona
política

La CUP, oberta a entendre’s amb ERC, Junts i comuns

barcelona