Política

Putin inicia la campanya electoral a Crimea en el sisè aniversari de l’annexió

El president rus ha convocat per al 22 d’abril el referèndum sobre la reforma constitucional

La revisió li aplana el camí per perpetuar-se en el poder

Aliè a la crisi del coronavirus, Vladímir Putin continua imparable el camí per afermar el seu poder. El cap del Kremlin va arribar ahir a la península de Crimea en una visita de marcada finalitat electoralista, que coincideix amb el sisè aniversari de l’annexió russa.

El mandatari, que dimarts passat va convocar el referèndum constitucional per al pròxim 22 d’abril, va iniciar ahir una visita de dos dies a la capital de Crimea, Simferòpol, i al port de Sebastòpol, seu de la flota del mar Negre.

Putin tenia previst reunir-se ahir amb el líder regional, Serguéi Aksiónov, i guardonar els constructors del pont de Crimea –incloent-hi l’oligarca Arkadi Rotenberg–, que uneix l’antic territori ucraïnès amb el continent rus. Crimea és la primera parada de la campanya electoral de Putin, que té com a objectiu aconseguir l’aprovació de la reforma constitucional que, en una de les seves esmenes, l’autoritza a continuar al Kremlin fins al 2036.

Putin ha tingut sempre el suport dels crimeans, que li agraeixen que, a principis de març del 2014, enviés tropes a la península per bloquejar les unitats militars ucraïneses i aplanar el camí per a la celebració d’un referèndum d’unificació amb la Federació Russa.

Segons els sondejos, més del 90% dels crimeans veuen amb bons ulls la pertinença a Rússia, principalment pel millor nivell de vida, de les infraestructures i l’estabilitat política.

El ministeri rus d’Afers Estrangers va assegurar ahir que els intents d’aïllar Crimea són cada vegada més infructuosos i va fer una crida a la comunitat internacional perquè accepti els fets consumats.

Fa poc, la Unió Europea (UE) va acusar Moscou de la creixent militarització de Crimea i la violació dels drets humans a la península, va insistir en el no reconeixement de l’annexió i va avançar que mantindrà les sancions contra Rússia fins que Ucraïna recuperi la península.

Mentrestant, el Kremlin va assegurar ahir que s’estan adoptant totes les mesures necessàries per protegir Putin, les 24 hores del dia, del nou coronavirus i d’altres malalties. L’agenda de treball del mandatari, que és pública, “és la millor prova del seu estat de salut”, va afirmar el portaveu de la presidència russa, Dmitri Peskov, en una roda de premsa telemàtica. Segons les últimes dades oficials, a Rússia es van registrar fins ahir 147 casos de Covid-19, però no s’ha produït cap mort per aquesta malaltia.

Propaganda amb el virus

D’altra banda, el servei diplomàtic de la Unió Europea (UE) atribueix a mitjans pro-Moscou la difusió de notícies falses sobre el coronavirus amb l’objectiu d’“agreujar” la crisi a Occident, segons un informe intern filtrat. Un equip de la UE va detectar 80 exemples de desinformació a càrrec de fonts russes durant dos mesos fins al 16 de març. Entre les invencions, hi hauria que el virus és una arma biològica usada per la Xina, els EUA o el Regne Unit.

LES XIFRES

90
per cent
dels habitants de Crimea veuen amb bons ulls la pertinença de la península a Rússia, segons els sondejos.
20
anys
fa que és al poder Putin, com a president o primer ministre (2008-12), més temps que cap altre líder a Rússia.


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

Guerra a Gaza

Un oasi de pau contra l’odi

Neve Shalom
Marc Sanabria
Cap de l’oposició a Palau-solità i Plegamans i portaveu del PSC

“La biblioteca era la punta de llança de la renovació”

Palau-solità i Plegamans
política

El govern va renovar al febrer les condicions per al Hard Rock

barcelona
estat espanyol

Europa reacciona a la “bomba a Espanya” de la possible dimissió de Sánchez

barcelona
ESTAT ESPANYOL

Rovira empatitza amb Sánchez i li recorda que ella és a l’exili

BARCELONA
estat espanyol

Puigdemont anima Sánchez a presentar una qüestió de confiança

barcelona
estat espanyol

Feijóo acusa Sánchez de desistiment de funcions i de victimitzar-se

barcelona
estat espanyol

Yolanda Díaz dona suport a Sánchez i crida a “defensar la democràcia”

barcelona
estat espanyol

Rufián: “Malgrat tot, avui només es pot donar suport a Pedro Sánchez”

barcelona