Política

Orbán aprofita el virus i governarà per decret

El Parlament hongarès li atorga nous poders, vigents “indefinidament”

El Parlament hongarès va aprovar ahir una esmena legal transcendental, ja que permet al govern del primer ministre Viktor Orbán, d’extrema dreta nacionalista, governar per decret indefinidament. La justificació de l’executiu hongarès és poder lluitar millor contra el coronavirus. Pràcticament tots els partits de l’oposició hi van votar en contra –53–, però el canvi legal va tirar endavant amb els vots del govern i el suport del partit d’extrema dreta La Nostra Pàtria, que van sumar 137 diputats. A Hongria hi ha 447 positius de coronavirus i 15 morts, fins ara.

La reforma legal es basa en un article de la Constitució que permet atorgar poders extraordinaris al govern “en situació de perill”. A partir d’ara, Orbán podrà emetre decrets per governar Hongria com vulgui i fins quan vulgui, ja que també podrà decidir quan ha passat la situació d’emergència que en justifica la modificació aprovada ahir. Entre altres punts, el canvi legal dona poders al govern per suspendre lleis i per bloquejar la divulgació d’informacions que “puguin obstaculitzar” o “impossibilitar la defensa” contra l’epidèmia. Contra aquestes infraccions, preveu aplicar mesures penals de fins a cinc anys de presó per als infractors. Per contra, l’oposició tem que la reforma serveixi per a la censura i evitar qualsevol crítica al govern. Tot i ser aprovada, ja han demanat que, almenys, se’n limiti l’aplicació a 90 dies, però Viktor Orbán no ho ha acceptat.

La Comissió Europea va assegurar ahir que està estudiant “les mesures d’urgència preses pels estats membres respecte als drets fonamentals”, segons va dir a les xarxes socials el comissari europeu de Justícia, el belga Didier Reynders, que va fer referència al cas hongarès, però no va concretar res sobre quines implicacions tindrà aquest estudi. La comissió de Llibertats Civils del Parlament Europeu ja l’ha instat a determinar si les noves mesures compleixen els valors fonamentals de la Unió Europea.

Per la seva banda, diverses organitzacions com ara Amnistia Internacional o el Comitè Hèlsinki han denunciat que “el poder il·limitat no és un remei” que pugui parar el coronavirus. També han reclamat que es modifiqui la llei hongaresa i que l’estat d’emergència tan sols pugui ser declarat pel Parlament per “períodes determinats”.

Orbán tira endavant i, després de la signatura del president de la República, tot indica que a partir d’avui podrà governar per decret Hongria.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

estats units

Impliquen Trump en els esforços per no veure’s perjudicat en les eleccions

barcelona

El ple aprova el reglament del Consell de la Gent Gran

cassà de la selva

Paneque i Puga obren la campanya fent una defensa de la democràcia

l’escala
política

Arrenca la cursa per guanyar i, sobretot, sumar una majoria

barcelona
política

Illa se solidaritza amb Sánchez i fa una crida a la “resistència col·lectiva”

sabadell
haití

Dimiteix el primer ministre i es constitueix el Consell de Transició

barcelona

ERC diu que és l’única que treballa per la llibertat de Catalunya i la millora de la gent

girona

Vergés: “Amb el lideratge de Puigdemont recuperarem el bon govern”

girona
estats units

Més universitaris detinguts a Los Angeles en protestes propalestines

barcelona