Política

La mesa del Congrés torna a blindar el rei emèrit

Rebutja per tercera vegada una comissió d’investigació sobre les suposades il·legalitats de Joan Carles

El vet s’aprova amb els vots del PSOE, el PP i Vox

Amb els vots del PSOE, el PP i Vox, la mesa del Congrés va rebutjar ahir, per tercera vegada aquest mes, la petició que van cursar formacions independentistes per a la creació d’una comissió d’investigació a la cambra sobre les presumptes il·legalitats comeses pel rei emèrit Joan Carles i el seus suposats comptes a Suïssa.

Fonts parlamentàries van indicar que aquest acord, adoptat per majoria a la mesa, es va aprovar en una reunió telemàtica. ERC, JxCat, el PNB i EH Bildu, entre altres formacions, van registrar una sol·licitud en aquest sentit després que Felip VI renunciés a rebre l’herència del seu pare, a qui va suprimir l’assignació constitucional que, com a retribució, li correspon.

La mesa va rebutjar la petició amb l’argument que el cap de l’estat és inviolable amb caràcter “permanent”, d’acord amb la Constitució i la jurisprudència del Tribunal Constitucional. Els mateixos arguments que va esgrimir el Congrés per rebutjar, el 10 de març passat, una altra petició de creació d’una comissió d’investigació. Després de la negativa de la mesa, el portaveu d’ERC al Congrés, Gabriel Rufián, va indicar a Twitter que els grups firmants de la proposta la tornaran a presentar “les vegades que faci falta”. “Ningú taparà les seves vergonyes aprofitant la crisi”, hi va afegir.

La decisió de la mesa va arribar el mateix dia que ERC i EH Bildu van presentar una proposició de llei al Senat que insta a fer una reforma de la llei del Tribunal de Comptes perquè fiscalitzi els ingressos, despeses i variacions patrimonials de la casa reial, “incomprensiblement exempta” del control d’aquest òrgan, que revisa els números de les institucions públiques.

La fiscalia suïssa està investigant una suposada donació de 100 milions de dòlars atribuïda al pare de Felip VI per a la seva amiga Corinna Larsen, uns diners presumptament vinculats a comissions de l’Aràbia Saudita. Aquesta donació correspon a l’any 2012, quan l’actual rei emèrit encara era cap de l’Estat espanyol.

LA FRASE

La tornarem a presentar [la proposta de crear una comissió d’investigació] els cops que faci falta
Gabriel Rufián
PORTAVEU DEL GRUP D’ERC AL CONGRÉS DELS DIPUTATS


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

No i no

Banyoles
LA CRÒNICA

Memòria democràtica a Castell i Platja d’Aro

País basc

La campanya clou amb el PNB i EH Bildu disputant l’hegemonia

Barcelona
política

Viñas afirma que ERC no abandona un govern “a les primeres de canvi”

llagostera
Pròxim Orient

Almenys cinc morts en una batuda israeliana a Cisjordània

Barcelona
Política

El jutge obre una línia d’investigació secreta per l’espionatge d’Aragonès amb Pegasus

barcelona
Guerra a europa

L’OTAN es compromet a enviar més defenses aèries a Ucraïna

barcelona
orient mitjà

Els EUA sancionen un activista ultra israelià aliat del ministre Ben Gvir

barcelona
GIRONA

Junts aposta per la “simplificació administrativa” amb una finestreta única

GIRONA