Política

Illa diu que l’Estat espanyol ha assolit “l’objectiu d’arribar al pic de la corba”

El ministre de Sanitat avisa que “encara queden setmanes difícils” als hospitals per “l’acumulació” de pacients

Illa qualifica de “fake news” una informació que afirma que Sanitat ha rebutjat 40 propostes per fabricar respiradors

El ministre de Sanitat, Salvador Illa, ha afirmat que l’Estat espanyol ha arribat “al primer objectiu d’arribar al pic de la corba” de casos de coronavirus. “Estem començant la fase de ralentització”, ha dit aquest dijous durant la compareixença a la Comissió de Sanitat del Congrés.

Tot i l’optimisme, el ministre de Sanitat ha avisat que hi ha un “efecte d’acumulació” de pacients a les UCI i “encara queden setmanes difícils per al sistema sanitari”. Illa ha defensat la necessitat d’haver ampliat les mesures de confinament per “ajudar al sistema de salut accelerant el procés d’alentiment del contagi”.

Illa ha remarcat que no es pot afirmar de forma “categòrica” que s’hagi passat el pic a tot l’Estat però ha apuntat que en alguns llocs sí s’ha passat. El ministre de Sanitat ha defensat l’efectivitat de les mesures del govern espanyol en un context “d’enorme dificultat”.

Sobre la possibilitat de traslladar pacients entre autonomies, Illa ha reiterat que no ho descarten i que Sanitat ho possibilitarà si fes falta.

Respecte al reparetiment de material sanitari, el ministeri de Sanitat ha fet públic que entre el 10 de març i l’1 d’abril ha enviat 2.616.288 mascaretes a Catalunya. L’autonomia que més n’ha rebut és Madrid amb 4,5 milions. En total, n’ha distribuït 16,5 milions a tot l’Estat de les quals 1.004.000 en les últimes 24 hores. Sumat a altres tipus de material, Sanitat compta que ha enviat 5,6 milions d’unitats de material a Catalunya.

Pel que fa a les iniciatives privades, Illa, ha qualificat de “fake news” una informació que circula des d’aquest dimecres i que afirma que l’Agència Espanyola del Medicament ha rebutjat 40 propostes estatals per fabricar respiradors artificials. Sense entrar en detalls i durant la seva compareixença al Congrés, Illa ha assegurat que l’organisme treballa per “garantir” que els productes compleixin “els mínims necessaris per fer assajos clínics” per la “pròpia seguretat” de qui fa l’assaig. “Ho estan fent amb molta diligència i, a més, està absorbint moltes peticions d’autoritzacions”, ha afegit.

En aquest sentit, aquest mateix dijous Sanitat va emetre un comunicat on detallava que està a punt de provar sis prototips de respiradors i que ha elaborat un document on fixa els requisits mínims de seguretat.

Illa, també ha negat que el govern espanyol hagi actuat amb “unilateralitat” en la presa de decisions i ha defensat que s’estan prenent quan tenen “l’evidència tècnica necessària per prendre mesures dràstiques”. En aquest sentit, el ministre de Sanitat ha explicat que la decisió d’endurir les mesures de confinament es va prendre després que dijous de la setmana passada els tècnics l’informessin que sense mesures més “dràstiques” de reducció de la mobilitat era “probable” que la pressió sobre les UCI s’allargués tot el mes d’abril. “Si s’adoptava una setmana més tard no servia. S’havien de prendre aquell cap de setmana”, ha dit. Per això, la urgència de fer-ho ràpidament.

“No crec que s’hagi de veure com una ànsia de prescindir sinó com una necessitat d’actuar”, ha dit. També ha negat en el torn de rèplica a la compareixença d’aquest dijous al Congrés voluntat de “censura” als mitjans de comunicació ni cap intenció de fugir de control de l’oposició.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

Elisabeth Megias
Alcaldessa de Tordera (Junts)

“Volem fer canvis estructurals i de pes dins de l’Ajuntament”

Tordera
Nil Papiol
Alcalde d’Hostalric (Sumem per Hostalric)

“Els ingressos per turisme han pujat un 28% en tres anys”

Hostalric
política

La CE tindrà en compte l’aval de la Comissió de Venècia a l’amnistia

madrid
Les Preses

Desmenteixen l’autoria de Les Preses 2020-2030

Les Preses
Kenya

El cap de l’Exèrcit mor en un accident d’helicòpter

Barcelona
país basc

L’Audiencia Nacional tramita una denúncia contra Otegi

barcelona
escòcia

Acusen el marit de Nicola Sturgeon de malversació de fons

barcelona
Pròxim Orient

Els EUA veten l’admissió de Palestina com a membre de ple dret de l’ONU

Barcelona
Estats Units

Descartat un segon jurat del judici contra Trump a Nova York

Barcelona