Política

Assignatura pendent

Els països europeus estudien com acabar l’actual curs acadèmic condicionats per l’evolució de la situació sanitària

Dinamarca comença el retorn gradual a les escoles

Itàlia no suspendrà ningú i mantindrà fins al juny les classes a distància; França i Alemanya no reobriran les portes abans del maig, i el Regne Unit no ha decidit cap data

El govern francès admet que la data de l’11 de maig per tornar a l’escola és orientativa

Més de 850 milions de nens i joves –aproximadament la meitat dels estudiants de tot el món– es van trobar, fa gairebé un mes, amb escoles i universitats tancades a causa de la Covid-19, segons dades de la Unesco. A Europa, Dinamarca es va convertir ahir en el primer país de la UE a reobrir centres educatius. La resta de països europeus –llevat de Suècia, l’única que no ha tancat escoles– estudien la manera de restablir la normalitat acadèmica, sotmesos a la incertesa sobre l’evolució de l’epidèmia.

Dinamarca, pionera

El govern danès, que havia imposat el confinament el 12 de març passat, permet el retorn a les llars d’infants, a infantil i primària però amb restriccions i de manera esglaonada. Les classes, de fet, només s’han reprès a la meitat dels municipis danesos i en un 35% de les escoles de la capital, Copenhaguen. La resta de centres han demanat més temps per poder adaptar-se als protocols sanitaris. Està previst que totes les escoles obrin dilluns que ve. Els estudiants de secundària, però, continuaran l’ensenyament a distància i no es preveu que tornin a l’aula fins al 10 de maig.

Aprovat general a Itàlia

A Itàlia, on les escoles van tancar a principis de març, el Consell de Ministres ha decretat un aprovat general per als estudiants de primària i secundària. Amb tot, les classes continuaran a distància fins que s’acabi el curs i els alumnes seran avaluats. Les assignatures pendents es recuperarien el curs següent, que hauria de començar a principis de setembre. Quant als estudiants de segon de batxillerat, es podran presentar tots a l’examen de selectivitat, que es manté. Si fos presencial –escenari que sembla cada cop menys probable–, es faria la prova d’italià i els exàmens escrits. Si, finalment, no es poguessin reobrir els centres, la selectivitat quedaria reduïda a una prova oral en línia. Quant a les universitats, ja no tornaran a les aules i faran els exàmens –orals– a distància.

França espera fins al maig

El president Macron va anunciar el final del confinament estricte per a l’11 de maig, data en què es preveu la represa progressiva de la indústria, el comerç i els serveis. També reobriran les portes de manera “gradual” llars d’infants, escoles i instituts de secundària, tancats des de fa un mes, mentre que a les universitats les classes presencials no es reprendran “abans de l’estiu”. El govern aprofitarà les dues pròximes setmanes per fixar les normes que han d’organitzar aquest retorn esglaonat. Amb tot, el ministre de l’Interior, Christophe Castaner, ha advertit que el retorn a l’11 de maig està vinculat al compliment de les regles del confinament.

Centreeuropa

La cancellera alemanya, Angela Merkel, i els líders regionals van acordar ahir la represa de l’activitat escolar de manera gradual a partir del 4 de maig, coincidint amb una obertura parcial de comerços. Tot i que dilluns vinent ja s’obriran biblioteques, arxius i museus, les escoles tardaran encara unes setmanes, i començaran pels últims cursos de primària i secundària. Pel que fa a altres països centreeuropeus, Àustria, que ha iniciat aquesta setmana un aixecament parcial de les restriccions, mantindrà tancades les escoles almenys fins a mitjan maig. Polònia i la República Txeca, per la seva banda, no han posat data encara per reobrir escoles i universitats.

Londres reacciona tard

Després de s dubtes inicials i certa confusió, el primer ministre britànic, Boris Johnson, va ordenar el tancament, amb una durada indefinida, dels centres de primària i de secundària d’Anglaterra seguint la via oberta pels governs d’Escòcia i el País de Gal·les. També s’han suspès els exàmens per al títol de batxillerat. Les escoles continuen obertes només per acollir els fills del personal sanitari i i dels que presten altres serveis essencials i per a nens de famílies vulnerables. També les universitats han suspès l’activitat presencial.

850
milions
de nens i joves, aproximadament la meitat dels estudiants de tot el món, tenien l’escola o la universitat tancada.


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

terrorisme

Estat Islàmic crida a fer atacs a Europa i els EUA per Gaza

barcelona

Sílvia Paneque tornarà a ser la cap de llista del PSC

GIRONA
argentina

Els insults de Milei a Petro provoquen una crisi diplomàtica amb Colòmbia

barcelona
Política

Mor Conxita Tarruella, històrica d’Unió

guerra a gaza

El TIJ ordena a Israel garantir l’entrada d’ajuda humanitària a Gaza

barcelona
Política

Mor Joe Lieberman, l’exsenador estatunidenc que volia acabar amb la violència dels videojocs

guerra a gaza

Els EUA critiquen la relatora de l’ONU per als territoris palestins ocupats

barcelona
guerra a europa

Rússia llança 28 drons i míssils contra Ucraïna en un atac dirigit sobretot al sud

barcelona
estat francès

Aproven una llei que castiga la discriminació capil·lar

barcelona