Política

El pla del Govern contempla un desconfinament en cinc etapes i el cribratge massiu

Obrir escoles i actes amb un aforament superior a 30 persones serà la darrera fase de les mesures que contempla la Generalitat

Quim Torra alerta que els 14.000 milions d’euros que l’executiu espanyol destinarà a les comunitats autònomes no són “liquiditat extra”

Desconfinament gradual i cribratge massiu de la població durant setze setmanes per conèixer qui ha passat el coronavirus i qui no. Aquestes són dues de les línies mestres del pla que contempla executar el Govern a mig termini.

Si més no així ho ha exposat el president Quim Torra aquest diumenge després de la reunió que ha mantingut amb el president de l’executiu espanyol, Pedro Sánchez, i la resta de presidents autonòmics per abordar la crisi del coronavirus.

“He exposat a Pedro Sánchez l’estratègia del pla de desconfinament de Catalunya, les línies mestres del qual han estat treballades pel doctor Oriol Mitjà, en estreta col·laboració amb el departament de Salut de la Generalitat, i seguint els criteris de l’OMS”, ha assegurat.

Segons aquest pla, que no inclou terminis, la flexibilització del confinament es farà en cinc fases graduals per a la tornada a la normalitat. La primera, el retorn de persones sanes a llocs de treball no essencials. La segona, el desconfimament parcial controlat de sectors concrets i sortida al carrer de persones sanes per evitar l’esgotament social.

El tercer pas serà l’obertura de bars, restaurants i actes o esdeveniments amb aforament menor a 30 persones “i mantenint la distància social adequada entre els clients i els assistents”.

El quart, l’obertura d’escoles i equipaments culturals i esportius per a ús individual. I l’última fase serà l’obertura d’esdeveniments amb aforament superior 30 persones, esdeveniments socials, culturals, esportius i musicals amb espectadors.

El president de la Generalitat ha explicat que caldrà monitoritzar el grau de mobilitat i mantenir-lo per sota del 65% fins que estigui per sota del 20% la taxa de nous ingressos hospitalaris per la covid-19 a les UCI, així com iniciar “el més aviat possible un estudi de seroprevalença a 50.000 persones per conèixer el percentatge de persones serològicament positives”.

A més, està previst iniciar un cribatge poblacional de gran escala en les properes 16 setmanes amb 1,5 milions de PCR i 6 milions de tests serològics, prioritzant la població de risc. I s’estudiarà la creació d’un “passaport d’immunitat”, un certificat digital vinculat al carnet de vacunació que inclogui l’estat immunològic de cada persona.

Liquiditat extraordinària

Dit això, Quim Torra ha volgut alertar també que els 14.000 milions d’euros que el govern espanyol destinarà a les comunitats autònomes no són “liquiditat extra”, perquè són fons, segons que ha dit, “ja previstos del model de finançament”.

“S’ha anunciat una partida de 14.000 milions d’euros per augmentar la liquiditat, però això no és cap liquiditat extra, ja estava previst en el model de finançament”, ha assegurat Torra.

El president ha avisat, en aquest sentit, que això no és el que demana la Generalitat: “Demanem que hi hagi una liquiditat extraordinària”, ha subratllat.

En aquesta línia, ha defensat que l’Estat ha de pagar la crisi pel coronavirus i no els treballadors, ni els autònoms ni els emprenedors. I, per això, ha reclamat que l’Estat faci “transferències directes” extraordinàries perquè, segons ha remarcat, “la factura del coronavirus no pot suposar un increment del deute de les comunitats autònomes”.

Torra ha lamentat que el govern de Pedro Sánchez encara no hagi posat en marxa la gran majoria de les mesures econòmiques que calia aplicar com més aviat millor. I ha afegit que aquest retard “perjudicarà la sortida de la greu crisi econòmica”.

El president ha recordat així que entre les mesures que el Govern va demanar a l’executiu espanyol hi ha un pla per a treballadors, empreses i autònoms, establir una renda de ciutadania, augmentar la liquiditat d’empreses, suspendre pagament d’impostos i el pagament de la quota d’autònoms i una moratòria de crèdits i hipoteques, entre d’altres.

Un Sánchez més dialogant

El president de la Generalitat, Quim Torra, ha explicat avui que en la reunió que ha mantingut amb el president de l’executiu espanyol aquest diumenge ha trobat un Pedro Sánchez “més prudent i amb una predisposició al diàleg com no l’havia vist en d’altres reunions”.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

POLíTICA

L’extrema dreta rebenta un debat electoral a Barcelona

barcelona
guerra a gaza

El Gabinet de Guerra israelià es reuneix a Tel-Aviv per a tractar la invasió de Rafah

barcelona
guerra a europa

Biden va enviar a Ucraïna en secret míssils ATACMS, revela la Casa Blanca

barcelona
unió europea

L’Eurocambra tanca una legislatura marcada per la covid i Ucraïna

barcelona
ADMINISTRACIONS

Pineda aprova millorar la participació ciutadana als plens

PINEDA DE MAR
política

Salvador Illa guanyaria les eleccions i l’independentisme perdria la majoria al Parlament

barcelona
estat francès

Macron entra en campanya amb un crit d’alarma: “Europa pot morir”

barcelona
Estat espanyol

L’entorn i els socis de Sánchez l’animen a continuar

Barcelona
escòcia

L’SNP trenca la coalició de govern amb els Verds

barcelona