Política

Torra demana a Sánchez la gestió del desconfinament

Diversos presidents autonòmics s’uneixen al cap de govern català i reclamen marge de decisió per afrontar la nova fase de la crisi

L’Estat injectarà 14.000 milions a les comunitats, tot i que la major part ja estaven consignats

Aferrant-se a la intervenció que Pedro Sánchez va fer dissabte al vespre, en què obria la porta a la possibilitat que les mesures que s’adoptin d’ara endavant per lluitar contra el coronavirus no siguin homogènies a tot l’Estat, el president de la Generalitat va demanar ahir que aquest enunciat es tradueixi en fets i actituds tangibles. Aprofitant la trobada per videoconferència del cap de l’executiu estatal amb els de les comunitats autònomes, Quim Torra va sol·licitar formalment que la Generalitat es faci càrrec directament de la gestió de les noves fases de la crisi, entre les quals hi haurà l’aixecament del confinament. L’argument del president català és que cada territori coneix millor que ningú quina és la seva realitat davant la pandèmia i, per tant, està en més bona disposició d’adoptar les receptes a priori més ajustades.

Torra, però, no va ser l’únic que va fer aquest plantejament ahir. Altres mandataris, com els d’Andalusia, Navarra, Cantàbria i les Canàries, entre d’altres, també van demanar capacitat per poder aixecar les restriccions en determinats municipis o comarques de les seves comunitats on els nivells de contagi estan més controlats en relació amb la mitjana estatal. Així mateix, el lehendakari Iñigo Urkullu va apel·lar a una “desescalada asimètrica” que permeti, en el seu cas, l’obertura de determinats comerços, i que s’autoritzi, també, la pràctica d’esport a l’aire lliure de manera controlada. El gallec Alberto Núñez Feijóo, al seu torn, va instar que l’anunci que es deixarà sortir la canalla a passejar a partir del dia 27 s’ampliï als menors de fins a 14 anys –La Moncloa, inicialment, vol posar el límit en els 12–, i alhora va defensar que les comunitats puguin fer estudis epidemiològics propis com el que ell ja ha encarregat. Davant d’aquests clams, la posició del govern del PSOE és que les mesures substancials que es prenguin a partir d’ara les continuï dictant ell. I, per si algú en tenia cap dubte, el ministre de Sanitat, Salvador Illa, ahir es va encarregar de reafirmar-ho: “Tothom sap que les decisions sobre la desescalada són competència del govern de l’Estat”, va manifestar.

La trobada entre presidents, que hauria estat menys tibant que alguna de les anteriors, també va servir per ratificar l’anunci que Sánchez anirà dimecres al Congrés per sol·licitar una pròrroga de l’estat d’alarma fins al dia 9 de maig. Una altra de les qüestions que es van tractar va ser la necessitat de recursos de les autonomies, tant sanitaris com de liquiditat, per poder continuar afrontant la crisi de la Covid-19. En aquest sentit, l’executiu de Sánchez havia filtrat que es faria una dotació extraordinària de 14.000 milions d’euros a aquests territoris. Quim Torra, però, va voler matisar després que una part substancial d’aquesta suma ja estava consignada en el model de finançament per a les comunitats.

LA FRASE

Ha quedat clar que un model basat en la descentralització com l’alemany funciona millor que el jacobí
Quim Torra
president de la generalitat

Preu taxat per a les mascaretes

El guió no ha canviat i el ministre de Sanitat, Salvador Illa, va voler recalcar el missatge que encara som lluny d’entrar en “una nova normalitat”, tot i que les xifres confirmen que s’ha aplanat la corba de la pandèmia –ahir a tot l’Estat es van registrar 4.218 nous casos de coronavirus i 410 defuncions– i, per tant, la lluita contra la Covid-19 està entrant en una nova etapa. En aquesta fase que s’albira, va exposar el ministre, els centres d’atenció primària (CAP) tindran un paper transcendent en la detecció precoç d’infectats, per a la qual caldran més tests, així com en el tractament dels casos més lleus. I d’això, ahir, també se’n va parlar en la cimera de presidents. El material de protecció és un altre element indispensable en aquesta estratègia de desescalada i, en aquest sentit, el BOE ahir va publicar l’ordre ministerial que garanteix que la població pot tenir accés a productes com ara mascaretes i guants, ja que tindran un preu màxim regulat. Quin serà encara no se sap, ja que això ho haurà de dictaminar la Comissió de Preus dels Medicaments, que, a comptar des d’ahir, té un termini de 48 hores per fixar-lo.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

El ple aprova el reglament del Consell de la Gent Gran

cassà de la selva

Paneque i Puga obren la campanya fent una defensa de la democràcia

l’escala
política

Arrenca la cursa per guanyar i, sobretot, sumar una majoria

barcelona
política

Illa se solidaritza amb Sánchez i fa una crida a la “resistència col·lectiva”

sabadell
haití

Dimiteix el primer ministre i es constitueix el Consell de Transició

barcelona

ERC diu que és l’única que treballa per la llibertat de Catalunya i la millora de la gent

girona

Vergés: “Amb el lideratge de Puigdemont recuperarem el bon govern”

girona
estats units

Més universitaris detinguts a Los Angeles en protestes propalestines

barcelona
POLíTICA

L’extrema dreta rebenta un debat electoral a Barcelona

barcelona