Política

Les negociacions post-‘Brexit’ es reprenen amb mal peu

La Unió Europea retreu als britànics que alenteixin les converses sobre la futura relació bilateral i que impedeixin que hi hagi cap progrés substancial

El Regne Unit rebutja una altra pròrroga per a la sortida definitiva més enllà del 2020

Les negociacions sobre la relació post-Brexit entre la Unió Europea (UE) i el Regne Unit van pel mal camí. Després d’una aturada per la crisi de la Covid-19, la segona tanda de converses s’ha reactivat aquesta setmana telemàticament amb resultats decebedors. Brussel·les culpa Londres del poc avenç i li retreu que intenti “alentir” la negociació mentre es nega a acceptar una altra pròrroga del Brexit que donaria més temps per discutir.

“El temps corre”, va avisar ahir el negociador europeu, Michel Barnier. Tenen fins a finals d’any per arribar a un acord, però només poden decidir el 30 de juny sobre l’ampliació del període transitori més enllà del 2020. Per això, si d’aquí a un mes no han avançat prou, han de decidir si s’asseguren uns mesos o anys extra per discutir o si corren el risc de divorciar-se amb una relació de mínims. Un dilema que té tota la pinta de fer-se realitat per l’estat actual de les converses. Barnier lamenta que les àrees en què hi ha més discrepàncies continuen sent les mateixes que en la primera tanda: la igualtat de condicions en el comerç, la pesca, la cooperació judicial i la governança del pacte. Són, de fet, els temes més importants de l’acord, especialment els econòmics, que adquireixen fins i tot més rellevància en el campi qui pugui de la crisi per la Covid-19.

“No podem acceptar que hi hagi avenços selectius i només en un nombre limitat d’afers”, criticava ahir Barnier. Per exemple, es queixava que el Regne Unit es nega totalment a parlar sobre el sector pesquer. “Si no hi ha acord sobre la pesca, no hi ha acord de comerç”, va avisar el francès, tot insistint que els temes han d’avançar en paral·lel. El govern de Boris Johnson també està enrocat en la seva posició inicial i admet “diferències significatives de principis”. Londres no vol sotmetre’s al marc regulador europeu per tenir una relació econòmica preferent amb la UE i es nega a vincular el pacte pesquer a l’acord comercial. A més, el cap negociador dels britànics, David Frost, assegura que el Regne Unit sortirà definitivament amb o sense acord a finals d’any.

Amb la incertesa de la pròrroga com a teló de fons, els equips negociadors es tornaran a reunir per videoconferència l’1 de maig per intentar acostar posicions i fer viable un acord aquest 2020.

LA FRASE

El Regne Unit no pot rebutjar la pròrroga i alhora alentir la negociació
Michel Barnier
CAP NEGOCIADOR EUROPEU


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

política

Aragonès afirma que no abandonarà responsabilitats si no repeteix com a president

barcelona
política

Dolors Feliu no tornarà a presentar-se a les eleccions de l’ANC

barcelona

L’hegemonia del PNB trontolla

Barcelona
Orient Mitjà

Israel respondrà a l’Iran tot i la crida a la contenció dels EUA

Beirut
Gorka Knörr
Polític basc

“Seria un greu error reeditar el pacte de govern PNB-PSE”

Barcelona
Índia

La democràcia més gran, en perill

Tòquio
Carles Ibáñez
Cap de l’oposició de l’Ajuntament de les Preses (+ Aprop les Preses)

“Les coses han de ser clares, en la variant, i arribar al consens”

Les Preses

El Consell Comarcal el Baix Empordà condemna els fets de Bellcaire

la bisbal d’empordà
guerra a gaza

Israel prepara l’evacuació de Rafah per començar la invasió

barcelona