Política

Borrell admet que la Xina es va queixar per l’informe sobre desinformació però nega haver-lo modificat per les pressions

L’Alt Representant justifica els canvis per evitar “imprecisions”, però reconeix que era una anàlisi “sensible”

L’Alt Representant de la Unió Europea, Josep Borrell, ha admès que la Xina es va queixar per un informe sobre desinformació de la Covid-19 però nega que el Servei d’Acció Exterior de la UE (SEAE) que dirigeix el modifiqués per les pressions. “No ens hem inclinat davant ningú”, ha dit Borrell en una compareixença a la comissió d’Afers Exteriors de l’Eurocambra arran d’una publicació de The New York Times que destapava el cas. Borrell ha justificat els canvis per evitar “imprecisions”, però ha admès que era un “afer sensible” i que el SEAE ha de vigilar per “no crear inconveniències diplomàtiques”.

L’Alt Representant ha remarcat que les pressions diplomàtiques són “el pa de cada dia” d’aquest servei. Tanmateix, Borrell ha reivindicat que el SEAE és “dels pocs que s’atreveixen” a denunciar campanyes de desinformació.

Segons The New York Times, el SEAE va rebaixar les crítiques a la Xina per la seva política comunicativa sobre la pandèmia després que un diplomàtic alertés de les pressions de les autoritats xineses. Així, l’informe original assegurava que “la Xina ha dirigit una campanya mundial de desinformació per desviar la culpa de l’esclat de la pandèmia i millorar la seva imatge internacional”. Una frase que no apareix en el text publicat.

En canvi, l’informe definitiu diu que Rússia ha dirigit “narratives de conspiració i desinformació”, però en el cas de la Xina només diu que ho ha fet “en menor mesura”.

“La Xina va expressar les seves preocupacions quan van veure l’informe”, ha reconegut Borrell. Tot i això, Borrell ha insistit que els diplomàtics del SEAE no el van canviar per això, sinó per evitar “imprecisions” per les diferents fonts que van utilitzar.

Borrell ha negat reiteradament que els serveis diplomàtics de la UE hagin “cedit davant la pressió política” de la Xina i ha remarcat que l’informe inicial que menciona The New York Times era un document “d’ús intern” i el que es va publicar finalment és de caràcter públic. “No és una versió rebaixada, és un document completament diferent”, ha matisat. En aquest sentit, l’Alt Representant ha admès que són “afers sensibles” i que com a servei diplomàtic han de vigilar per “no crear inconveniències diplomàtiques”.

Pel que fa a la seva gestió del cas, Borrell ha assegurat que no va donar “cap ordre” per canviar l’informe perquè no estava al corrent del text. “Ni tan sols estava al corrent de què estava passant!”, ha exclamat.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

BESCANÓ

La CUP defensa que la central hidroelèctrica de Vilanna passi a ser pública

BESCANÓ
guerra a europa

Almenys vuit morts en un atac massiu rus de míssils i drons contra Ucraïna

barcelona
orient mitjà

Un ministre israelià insinua que l’atac a l’Iran ha estat “dèbil”

barcelona
política

Puigdemont no donarà suport als comptes espanyols si Sánchez no compleix amb Catalunya

barcelona
Política

El Parlament dona suport als encausats de Tsunami

barcelona
orient mitjà

L’Iran minimitza l’atac a Esfahan i no dona senyals de resposta

barcelona
Política

ERC formalitza la proposta d’un cara a cara entre Aragonès i Puigdemont

barcelona
política

Els homes joves són els més espanyolistes, segons una enquesta d’Òmnium

barcelona
política

Aprovada la partida urgent de 142 milions per fer front a la sequera

barcelona