Política

Illa diu que la desescalada reuneix les “garanties” per preservar la salut però avisa: “No hi ha certeses absolutes”

La ministra de Política Territorial, Carolina Darias, nega que s’hagi centralitzat les competències de sanitat: “No es pot retornar el que no s’ha pres”, i assegura que el seu executiu ha treballat sempre de la mà de les CCAA

El ministre de Sanitat, Salvador Illa, ha assegurat aquest dimarts durant la sessió de control al govern espanyol celebrada al Senat, que el pla de desescalada reuneix “tots els requisits” per garantir l’objectiu de “preservar la salut” però diu que “no hi ha certeses absolutes”.

A preguntes del PP al Senat sobre si la fase de transició és segura des del punt de vista sanitari, Illa ha dit que el document és “flexible”, “gradual” i “enormement prudent”.

El ministre ha defensat també a preguntes de JxCat que les comunitats autònomes han jugat un “paper fonamental” en la gestió de la crisi i ha dit que seguiran “cogovernant” amb elles durant la fase de transició. ’També ha insistit que la pandèmia ha afectat de manera similar als països amb més trànsit de persones i ha afirmat que l’estat d’alarma “ha funcionat”. “Vam entrar junts i en sortirem junts i és important que allò que funciona hi continuï estant en aquesta etapa”, ha afegit.

Durant la seva compareixença al Senat, Illa ha defensat la gestió de la crisi i ha tornat a recordar que Espanya va actuar abans que altres països per frenar la pandèmia i també que va prendre algunes de les mesures més dures. JxCat, però, li ha recriminat les diferències amb Portugal en incidència i també ha criticat la “usurpació de competències”, en el que Cleries ha qualificat de “155 renovat”.

Illa ha defensat el paper de les CCAA i li ha dit que prengués exemple del paper de l’oposició a Portugal. En relació amb una carta que el cap de l’oposició va enviar als integrants del seu partit oferint col·laboració al govern, li ha etzibat: “Canviï Portugal per Espanya i apliqui-s’ho”.

El ministre ha assegurat també durant la seva intervenció que sempre han seguit les recomanacions de l’OMS i han adoptat les mesures necessàries: “Per això hem arribat al pic i estem doblegant la corba”.

Per la seva banda, la ministra de Política Territorial, Carolina Darias, ha negat aquest dimarts que l’executiu espanyol hagi centralitzat les competències en sanitat de les CCAA, i ha assegurat que el seu executiu ha treballat en tot moment de la mà dels governs autonòmics a l’hora de desplegar les mesures de l’estat d’alarma. “No es pot retornar el que no s’ha pres”, ha dit, perquè “les CCAA segueixen tenint les competències per a la gestió del servei”.

Darias ha respost d’aquesta manera la pregunta de la portaveu d’ERC al Senat Mirella Cortès, que ha retret la “deriva autoritària i militarista” del govern espanyol en la gestió de la crisi. Cortès ha reclamat el retorn de les competències de gestió a les CCAA.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

política

Puigdemont suspèn l’agenda d’avui per la defunció de la seva mare

barcelona
Estat espanyol

Sánchez compareixerà avui a les 12 per anunciar si continua al capdavant del govern o no

barcelona
Estat espanyol

Sánchez revela avui la decisió després d’una onada de suport

Barcelona
política

Zero girs de guió per consolidar el vot convençut

barcelona
crònica

Comunes contra el casino

Clara Ponsatí
Candidata d’Alhora

“Els partits independentistes s’han entregat a Espanya”

Barcelona

El nou Trueta, el gran repte

Girona
infraestructures

Pistes independents: la clau

Barcelona
Estat espanyol

Unes cinc mil persones es manifesten en suport de Sánchez davant el Congrés

Barcelona