Política

Sánchez: “Aixecar ara l’estat d’alarma seria un error absolut”

Promet una desescalada “cogovernada” on les autonomies tindran un “paper protagonista”

Demana a les comunitats coresponsabilitat fiscal

Decretarà el dol oficial i prepara un homenatge públic a les víctimes del Covid-19

El president del govern espanyol, Pedro Sánchez, ha defensat aquest dimecres al Congrés la quarta pròrroga de l’estat d’alarma que ja té garantida gràcies als acords tancats amb Cs i PNB perquè hi votin a favor. Durant el seu discurs a la cambra, Sánchez ha advertit que “aixecar l’estat d’alarma ara seria un error absolut” per motius sanitaris, econòmics i socials. També ha demanat a “algunes” comunitats autònomes (CCAA) que -un cop l’Estat ha activat nu fons no reemborsable de 16.000 milions per als governs territorials- actuïn amb “coresponsabilitat fiscal” perquè en el context actual calen recursos públics i no s’han de fer “regals fiscals” ni “obsequis als qui més tenen”.

El president espanyol també ha promès una desescalada “cogovernada” on les Comunitats Autònomes tindran un “paper protagonista” a l’hora de decidir i adoptar mesures, tot i que la decisió final continuarà a mans del Ministeri de Sanitat.

Sánchez també ha anunciat que en el moment en què la major part de l’Estat estigui a la fase 1, prevista per a l’11 de maig, el seu govern decretarà el dol oficial, i quan s’acabi la desescalada i estiguem a la “nova normalitat” es farà un homenatge públic a les víctimes de l’epidèmia “en què el govern treballa des de fa setmanes”.

“Aixecar l’estat d’alarma ara seria un gran error absolut”

Sánchez ha insistit sobre la necessitat de mantenir l’estat d’alarma per poder combatre l’expansió del coronavirus, i també per raons econòmiques i socials. “Aixecar l’estat d’alarma ara seria un gran error absolut”, ha sentenciat recordant que el cost estimat de les mesures adoptades és de 134.000 milions.

Paper protagonista de les CCAA

Després de recordar que “aixecar l’estat d’alarma ara seria un error absolut” per motius sanitaris, econòmics i socials, ha promès que les CCAA tindran un “paper protagonista” a l’hora d’acordar i aplicar les mesures a adoptar. Aquesta serà finalment una “escalada asimètrica i cogovernda” que “dirigirem junts el govern d’Espanya i les CCAA”, ha dit, malgrat que “les validacions últimes dependran del Ministeri de Sanitat.

Segons Sánchez aquest serà un procés “adaptable i participatiu”. En una primera fase les CCAA hauran de remetre al Ministeri de Sanitat les seves propostes indicant quines províncies o territoris han de canviar de fase i les mesures a aplicar-hi. La proposta haurà de contenir descripció de les mesures a adoptar, basades en les que conté el pla de desescalada, però en poden afegir altres.

Hauran de sumar-hi un anàlisi de les capacitats estratègiques del territori, i per últim indicar aspectes econòmics, socials o de mobilitat. Segons Sánchez, el Ministeri “estudiarà cada proposta amb les CCAA” i després decidirà de forma “preferentment consensuada”. A més, segons el president espanyol, les CCAA tindran “capacitat interpretativa” per desenvolupar les mesures.

Amb tot, el president espanyol ha advertit que perquè l’Estat prengui en consideració les propostes de les CCAA caldrà que es compleixin els següents requisits: “Els territoris hauran de tenir la capacitat d’instal•lar en un termini màxim de 5 dies entre 1,5 i 2 llits UCI per cada 10.000 habitants, entre 37 i 40 llits d’aguts per cada 10000 habitants, i tenir actualitzat el panell d’indicadors”.

770.000 sancions i prop de 7.000 detinguts

Sánchez també ha afirmat que en aquests dies de confinament les policies han imposat 770.000 sancions i han detingut prop de 7.000 persones. El nombre de sancions, però, no coincideix amb el nombre de sancionats, perquè hi ha hagut “nombroses reincidències” per part d’alguns ciutadans.

Injecció de 16.000 milions a les CCAA

Sánchez també ha recordat que el seu executiu destina 16.000 milions no reemborsables les comunitats autònomes (CCAA) perquè considera que ha d’assumit el cost dels efectes de la pandèmia i “seria irresponsable carregar als comtes de les CCAA una quantitat tan extraordinària com aquesta”. “Ho fem sense cap contraprestació”.

Demana a les CCAA “coresponsabilitat fiscal”

A canvi ha demanat a les comunitats autònomes, i en especial a “algunes” que apliquin la “coresponsabilitat fiscal” perquè no s’han de fer “regals fiscals” ni “obsequis als qui més tenen”. El fons estarà format per tres trams, un primer de 6.000 milions i dos de 5.000 milions.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

política

Illa va a Madrid i posa amb safata la idea de servilisme

barcelona
POLÍTICA

Cañigueral destaca que el vot a Esquerra afavoreix el jovent

figueres
Guerra a Gaza

Hamàs publica proves de vida de dos ostatges

Barcelona
política

Paneque defensa que les infraestructures ajuden l’economia

blanes
Estat espanyol

Núñez Feijóo acusa a Sánchez de “dimitir de la democràcia”

Barcelona

Badia (Comuns) proposa un Pla director d’allotjaments turístics

sant feliu de guíxols
Guerra a gaza

Hamàs estudia l’última proposta de treva d’Israel

Barcelona

Vergés considera que aquestes eleccions “van d’Illa o de Puigdemont”

palafrugell
política

La CUP veu viable moure’s amb transport públic a l’Alt Empordà

castelló d’empúries