Política

El TC admet a tràmit els recursos de nou dels líders independentistes contra la sentència de l’1-O

El ple accepta revisar les condemnes de Cuixart, Sànchez, Bassa, Forn, Rull, Turull, Forcadell, Borràs i Mundó

El Tribunal Constitucional (TC) ha admès a tràmit per unanimitat els recursos d’empara de Jordi Cuixart, Jordi Sànchez, Dolors Bassa, Joaquim Forn, Josep Rull, Jordi Turull, Carme Forcadell, Meritxell Borràs i Carles Mundó contra la sentència de l’1-O del Tribunal Suprem. Falten per admetre els recursos d’Oriol Junqueras i de Raül Romeva.

La revisió pel ple del Constitucional de les condemnes per sedició, malversació o desobediència dels líders independentistes és un pas imprescindible perquè puguin recórrer als tribunals europeus.

A la reunió telemàtica del ple del TC d’aquest dimecres, els magistrats han acceptat nou dels recursos i ha acordat obrir una peça separada per decidir la petició si suspèn els efectes de la sentència, és a dir, si allibera els condemnats a l’espera de la resolució.

Tanmateix, el TC ha rebutjat que es doni un supòsit d’urgència excepcional que justifiqui suspendre’n els efectes en la resolució de l’admissió a tràmit i dóna tres dies a les parts per pronunciar-se.

El TC admet a tràmit el recurs de Turull contra la decisió de la Mesa del Congrés de no abonar-li la paga de diputat

El ple veu una “especial transcendència constitucional” a la qüestió perquè “transcendeix el cas concret”
ACN

El ple del Tribunal Constitucional ha admès a tràmit per unanimitat el recurs de Jordi Turull contra la decisió de la Mesa del Congrés de no autoritzar l’abonament de les percepcions econòmiques pròpies de la condició de diputat.

El Constitucional considera que el recurs té una “especial transcendència constitucional” perquè “afecta una faceta d’un dret constitucional sobre el qual no hi ha doctrina del tribunal” i “transcendeix el cas concret, per tant, “podria tenir unes conseqüències polítiques generals”.

El ple, a la reunió telemàtica d’aquest dimecres, demana certificació de les actuacions al Congrés i convida a comparèixer a qui “hagués estat part en el procediment”.

El magistrat Cándido Conde-Pumpido serà el ponent de la sentència.

Rull, Turull i Bassa creuen que el TC guardarà en un calaix els recursos per obstaculitzar l’accés a la justícia europea

L’alt tribunal ha admès a tràmit les peticions de nou dels líders independentistes contra la sentència de l’1-O
ACN

Els exconsellers Josep Rull, Jordi Turull i Dolors Bassa consideren que el Tribunal Constitucional (TC) guardarà en un calaix els seu recursos d’empara per obstaculitzar que puguin accedir a la justícia europea.

Aquesta ha estat la reacció de tres dels líders independentistes empresonats a la decisió de l’alt tribunal d’aquest dimecres d’admetre a tràmit els recursos d’empara de Jordi Cuixart, Jordi Sànchez, Dolors Bassa, Joaquim Forn, Josep Rull, Jordi Turull, Carme Forcadell, Meritxell Borràs i Carles Mundó contra la sentència de l’1-O del Tribunal Suprem. Encara falten per admetre els recursos d’Oriol Junqueras i de Raül Romeva.

De fet, abans de la decisió del TC, a les 9 h del matí, Josep Rull havia pronosticat la decisió del TC. “Acceptarà a tràmit els nostres recursos d’empara amb l’únic propòsit –conscientment i premeditadament– de deixar-los en un calaix per obstaculitzar el nostre accés al TEDH d’Estrasburg”, ha afirmat des del seu compte de Twitter.

En la mateixa línia s’ha pronunciat Jordi Turull també a través de les xarxes socials. “Quina sorpresa...! I ara de nou el nostre recurs directe cap el calaix, que ja es ben ple, a reposar mesos i mesos, per evitar que accedim quant abans millor a la justícia europea. No ho diem nosaltres només, ho van reconèixer ells mateixos no fa tant i no passa res”, ha afirmat.

Per la seva banda, l’exconsellera Dolors Bassa ha subratllat que ara s’haurà d’esperar el temps que vulgui el Tribunal Constitucional per resoldre els recursos i poder anar a instàncies europees. Bassa també ha fet referència al fet que l’alt tribunal els hagi denegat la llibertat mentre decideix sobre el fons dels recursos. “Deu ser per perill de fugida”, ha afegit l’exconsellera.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

estats units

Impliquen Trump en els esforços per a no veure’s perjudicat en les eleccions

barcelona

El ple aprova el reglament del Consell de la Gent Gran

cassà de la selva

Paneque i Puga obren la campanya fent una defensa de la democràcia

l’escala
política

Arrenca la cursa per guanyar i, sobretot, sumar una majoria

barcelona
política

Illa se solidaritza amb Sánchez i fa una crida a la “resistència col·lectiva”

sabadell
haití

Dimiteix el primer ministre i es constitueix el Consell de Transició

barcelona

ERC diu que és l’única que treballa per la llibertat de Catalunya i la millora de la gent

girona

Vergés: “Amb el lideratge de Puigdemont recuperarem el bon govern”

girona
estats units

Més universitaris detinguts a Los Angeles en protestes propalestines

barcelona