Política

Coronavirus

Sánchez replica a ERC i JxCAT que ell sent “un profund respecte a l’autogovern de Catalunya”

El president del govern espanyol assegura que no té cap afany centralitzador i que sempre ha des del diàleg amb les comunitats

Argumenta que la Generalitat no podria tancar Barcelona i només ho pot fer el govern espanyol amb l’estat d’alarma

El president del govern espanyol, Pedro Sánchez, ha negat aquest dimecres tenir cap afany centralitzador en el pla de desescalada del confinament pel coronavirus. El líder del PSOE ha assegurat que el seu executiu sempre ha actuat amb diàleg i de la mà de les comunitats autònomes en el disseny i l’aplicació de les mesures adoptades.

“Sento un profund respecte a l’autogovern de Catalunya, potser més que el que tenen alguns líders del seu partit polític”, ha afirmat en resposta a les crítiques que ha rebut de la portaveu de JxCAT, Laura Borràs, durant el debat al Congrés dels Diputats sobre la petició del govern espanyol de prorrogar de nou, dues setmanes més, la mesura d’excepció. Tant Borràs com el portaveu d’ERC, Gabriel Rufián, li han retret que hagi actuat de forma unilateral i sense tenir en compte les competències de la Generalitat.

En resposta a la diputada de la CUP Mireia Vehí ha insistit que el ministeri espanyol de Sanitat ha de coordinar les accions a adoptar, fet que no es contradiu, ha dit, amb la codecisió amb les autonomies.

Sánchez ha replicat a les formacions independentistes que sense estat d’alarma no es poden aplicar mesures de confinament com les que ha reclamat el president de la Generalitat, Quim Torra. A més, ha afirmat que ell “mai ha negat” la “coresponsabilitat” amb les Comunitats Autònomes.

Com a exemple ha assegurat que “el govern de la Generalitat no té instruments jurídics per tancar Barcelona”. “No els té”, ha dit a Borràs. Sánchez ha assegurat que això només ho pot fer el govern espanyol a través de l’estat d’alarma.

En la rèplica a Rufián, Sánchez ha justificat el plantejament inicial del seu executiu de fer la desescalada per províncies, perquè “la gent no sap les fronteres d’una àrea sanitària”.

El president espanyol també ha justificat la decisió inicial de centralitzar les competències en el Ministeri de Sanitat per evitar “una cursa autonòmica” en el desconfinament. “Cap territori ho hagués aconseguit sol”, ha defensat.

En tot cas ha afirmat que la desescalada serà finalment “asimètrica” i adaptada a la realitat dels territoris.

Segons el primer ministre espanyol, el 83% de les propostes que han fet les autonomies aquestes setmanes estan incloses al pla de desescalada. “Es podrà qüestionar que el govern d’Espanya tingui l’última paraula” però “estem parlant amb les comunitats” i “actuem amb els paràmetres més objectius possibles”, ha assegurat.

Sánchez ha insistit que en aquesta qüestió “no hi ha greuges polítics” a les comunitats i tampoc “no hi ha hagut ingerència ni menyspreu a l’autogovern català”.

“Hi ha legislatura”
El cap de l’executiu espanyol ha afirmat que té intenció d’esgotar la legislatura i ha fet una crida a la unitat, a “despolititzar l’emergència” i a deixar enrere les “crítiques injustes”.

El secretari general del PSOE ha criticat durament la posició del líder del PP, Pablo Casado, a qui ha acusat d’instrumentalitzar la situació per interessos “partidistes”.

En aquest sentit, ha apuntat que l’abstenció del PP en una situació com aquesta per part d’un partit que “aspira a governar Espanya” equival a un “no”. Segons ell, Casado té “por a l’acord” perquè “té por d’ajudar el govern”.

Sánchez ha tornat a estendre la mà als grups de l’oposició per assolir acords a tots els nivells de l’administració. “Tenim tota una legislatura per desenvolupar els acords que puguem assolir”. I ha conclòs que ara “toca legislatura” per trobar “estabilitat política” i fer possible “la reconstrucció” del país.

Agraïment a Cs i PNB
El president de l’executiu ha volgut agrair el suport de Cs i PNB a la pròrroga, que asseguren que el decret tiri endavant encara que el PP no s’hagués abstingut i hagués optat per un vot en contra. Sánchez ha reiterat que l’estat d’alarma és “un escut davant la propagació de l’epidèmia” i no té “res a veure amb la limitació de les llibertats”.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

El PP proposa una “autopista fiscal” per pagar els impostos més baixos

figueres
política

Aragonès demana el vot per evitar noves retallades

barcelona
Guerra a Europa

Rússia llança un nou atac massiu contra la xarxa elèctrica ucraïnesa

Barcelona
política

Illa a Madrid: “Catalunya ha d’ajudar a millorar Espanya”

barcelona
Estat espanyol

Dirigents i militants socialistes demanen a Sánchez que no plegui

Barcelona
Dolors Feliu i Torrent
Presidenta de l’Assemblea Nacional Catalana

“El resultat de la consulta és un «no de moment» a la llista cívica”

BANYOLES

El dilema de l’ANC

Banyoles
Estat espanyol

Un anunci inesperat i una decisió incerta

Banyoles

Força, empatia, lideratge, defensa...

Barcelona