Política

Coronavirus

El Congrés aprova les esmenes del PNB a la pròrroga de l’estat d’alarma

El ple rebutja les propostes de resolució de Cs, amb qui el govern espanyol ha arribat un acord pel seu suport al decret

La sessió s’ha suspès fins a un quart de set de la tarda per permetre la votació telemàtica

  • El portaveu del PNB, Aitor Esteban, al ple d'aquest dimecres FOTO: EFE.
  • VÍDEO: Debat i Votació Pròrroga de l'estat d'alarma al Congrés dels Diputats

El ple del Congrés dels Diputats ha aprovat aquest dimecres les propostes de resolució de la sol·licitud de pròrroga de l’estat d’alarma presentades pel PNB però no han tirat endavant les de Cs –amb qui el govern ha arribat a acord– ni les de la resta de grups. El govern espanyol ha tancat un acord in extremis amb les dues formacions per tirar endavant la mesura, tot i que finalment el PP ha anunciat que s’abstindrà a la votació final.

El Congrés ha aprovat per 181 vots a favor les propostes de resolució del PNB i ha rebutjat per 245 vots en contra les de Cs, tot i que l’executiu ha arribat a un acord amb la formació taronja per tirar endavant la nova pròrroga fins al 24 de maig.

Les esmenes del PNB aprovades inclouen que en el procés de desescalada, l’executiu podrà acordar conjuntament amb cada comunitat autònoma la “modificació, ampliació o restricció de les unitats d’actuació i les limitacions respecte a la llibertat de circulació de les persones” i que les mesures seran aplicades per “qui ostenti la Presidència de la Comunitat Autònoma”. I també les mesures de contenció i les de transport, serveis i abastiments per “adaptar-les millor” a l’evolució en cada territori.

A banda dels mecanismes de “cogovernança” proposats pel PNB, les esmenes de la formació basca també inclouen que aquells municipis que es trobin en un “enclavament, rebran el tractament propi de la província que els envolti, sense que sigui un obstacle que aquests pertanyi a una comunitat autònoma diferent”.

Les resolucions aprovades també estipulen que el govern garantirà, durant la vigència de l’estat d’alarma, el que sigui necessaris per tal que Correus i la resta de serveis públics permetin la realització de les eleccions convocades als parlaments de les comunitats autònomes.

Cs havia proposat mascaretes obligatòries en llocs tancats on no es puguin mantenir les distàncies, tests massius i “control” dels ministres amb competències delegades. Fonts de la formació taronja han justificat que l’acord per tirar endavant la pròrroga és posterior i substituiria les propostes de resolució.

La sessió s’ha interromput mitja per permetre la votació telemàtica dels diputats al nou decret. A partir d’un quart de set de la tarda es reprendrà el ple per fer la votació presencial. La Junta de Portaveus va acordar ahir fixar aquest recés d'hora i mitja per facilitar que els diputats meditessin el vot, en una sessió que aleshores es preveia molt ajustada. Un total de 304 diputats han demanat el vot telemàtic.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

Estat espanyol

Núñez Feijóo acusa a Sánchez de “dimitir de la democràcia”

Barcelona

Badia (Comuns) proposa un Pla director d’allotjaments turístics

sant feliu de guíxols
Guerra a gaza

Hamàs estudia l’última proposta de treva d’Israel

Barcelona

Vergés considera que aquestes eleccions “van d’Illa o de Puigdemont”

palafrugell
política

La CUP veu viable moure’s amb transport públic a l’Alt Empordà

castelló d’empúries

El PP proposa una “autopista fiscal” per pagar els impostos més baixos

figueres
política

Aragonès demana el vot per evitar noves retallades

barcelona
Guerra a Europa

Rússia llança un nou atac massiu contra la xarxa elèctrica ucraïnesa

Barcelona
política

Illa a Madrid: “Catalunya ha d’ajudar a millorar Espanya”

barcelona