Política

Buch rebutja individualitzar el desconfinament per municipis

El conseller replica a Junqueras que ara no es pot pensar en eleccions perquè “hi ha gent que està morint”

El conseller d’Interior, Miquel Buch, ha rebutjat individualitzar el desconfinament per municipis. “Cada municipi no té un sistema propi de salut pública, té un hospital de referència. Hem de mirar les dades sempre en conjunt, no les podem mirar per municipi”, ha dit a Ràdio 4 després que pobles petits hagin demanat poder passar a la fase 1 encara que la seva regió no ho faci. Buch ha insistit que si s’obre molt la situació per a un municipi i no per a un altre pot haver risc de contagi. Ha afegit que la divisió per regions ja suposa una unitat més petita, tot i que sempre hi ha diferències. El conseller creu que el govern espanyol ha d’aprovar la proposta catalana sobre el pas a la fase 1 perquè “segueix els criteris que han imposat”.

“Podríem discutir si un territori de Catalunya comparat amb algun altre territori de l’Estat, a aquell se li fa un tracte i aquí un altre, això sí”, ha afegit sense anar més enllà.

Pel que fa al Consell Assessor de Salut, que va fer un informe crític amb la gestió de la pandèmia per part el Govern, Buch ha reivindicat que es tracta d’un “exercici de transparència”. “M’agradaria veure si altres governs tenen aquest punt de valentia”, ha indicat el conseller, que s’ha mostrat convençut que altres executius “els fan retocar o els amaguen”. El Govern, ha dit, està estudiant les propostes i mesures que planteja de cara al futur.

Sobre la proposta de pas a la fase 1 que ha fet el Govern, ha opinat que és “prudencial i adequada a la realitat”. S’analitzarà en una reunió aquest dijous amb el Ministeri de Sanitat. En preguntar-li si creu que s’aprovarà ha estat taxatiu. “No pot ser d’una altra manera”, ha respost.

Replica Junqueras

Buch ha replicat aquest dijous al president d’ERC, Oriol Junqueras, que ara no es pot pensar en eleccions perquè “hi ha gent que està morint”. “Si les eleccions les fem ara o les fem d’aquí a dos o tres mesos, si hi ha algú que creu que la preocupació ara mateix és qui guanya les eleccions per poder fer el pla de de reconstrucció crec que està equivocat”, ha dit a Ràdio 4 després que Junqueras hagi instat el president de la Generalitat, Quim Torra, a convocar eleccions abans que la justícia activi el rellotge. Buch ha indicat que encara hi ha marge abans que puguin inhabilitar definitivament Torra, però mentrestant ha opinat que el que necessita el país és un “tancament de files”.

Buch ha defensat que cal deixar de banda les “batalles polítiques i partidistes”. La “única dèria” de JxCat, ha dit, és afrontar la covid-19, perquè la situació és complexa i ho serà durant temps. “Si algú vol pensar en eleccions que hi pensi”, ha insistit el conseller, que ha subratllat que la preocupació de la ciutadania no és aquesta, sinó la seva salut.

En cas de confirmar-se la inhabilitació de Torra, Buch ha afegit que llavors no es podrà fer-hi res i caldrà convocar-les, però ha apuntat que la previsió és que això pugui arribar a finals del segon semestre.

En aquest sentit, ha indicat que pel que ell veu cada dia, la consellera de Salut, que és d’ERC, només té al cap el coronavirus. “Potser hi ha altres consellers que potser sí que rumien en altres coses”, ha afegit.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

El PP proposa una “autopista fiscal” per pagar els impostos més baixos

figueres
política

Aragonès demana el vot per evitar noves retallades

barcelona
Guerra a Europa

Rússia llança un nou atac massiu contra la xarxa elèctrica ucraïnesa

Barcelona
política

Illa a Madrid: “Catalunya ha d’ajudar a millorar Espanya”

barcelona
Estat espanyol

Dirigents i militants socialistes demanen a Sánchez que no plegui

Barcelona
Dolors Feliu i Torrent
Presidenta de l’Assemblea Nacional Catalana

“El resultat de la consulta és un «no de moment» a la llista cívica”

BANYOLES

El dilema de l’ANC

Banyoles
Estat espanyol

Un anunci inesperat i una decisió incerta

Banyoles

Força, empatia, lideratge, defensa, els lemes de campanya...

Barcelona