Política

Coronavirus

Els Mossos faran controls aleatoris per evitar que es trenqui el confinament per anar a zones en fase I

El govern planteja modificar algunes de les franges horàries de sortida al carrer d’alguns col·lectius vulnerables

Interior esperarà a veure que diu el BOE abans de pronunciar-se sobre la mobilitat entre els municipis de territoris en fase I

Buch critica la “improvisació” del govern espanyol

Els Mossos d’Esquadra realitzaran “controls aleatoris” per evitar desplaçaments entre municipis que a partir del proper dilluns es trobin en diferents fases de desconfinament.

En declaracions a l’emissora RAC1, el conseller d’Interior, Miquel Buch, ha descartat implantar controls fixos entre les regions sanitàries que passaran a la fase I (s Terres de l’Ebre, Camp de Tarragona i l’Alt Pirineu i Aran) i les que continuaran a la fase 0.

Segons Buch, posar en marxa un dispositiu com el que es va aplicar durant el confinament perimetral a la Conca d’Òdena en aquest cas “no és factible perquè el nombre d’agents i de carreteres a controlar fa que sigui pràcticament impossible”. És per això que ha apel·lat “un cop més”a la “responsabilitat i civisme de la ciutadania”.

Ha explicat que per garantir que “no es trenqui el confinament” dels municipis que encara estan a la fase 0 es faran controls aleatoris a les carreteres principals i fins i tot “ a les vies secundàries de més ús”.

El titular d’Interior i el comissari en cap dels Mossos, Eduard Sallent, es van reunir ahir amb comandaments policials de les zones que dilluns entraran a la fase I per abordar l’estratègia per garantir la seguretat en la desescalada.


Pendent del BOE
Pel que fa a la mobilitat interna dels territoris on se suavitzarà el confinament, el departament d’Interior va aconsellar no sortir del municipi durant aquesta segona etapa (fase I), tot i que de les declaracions del govern espanyol es desprèn que es podrà circular entre poblacions que es trobin a la mateixa regió sanitària. Buch ha apuntat avui que abans de transmetre una consigna a la població la Generalitat “intentarà desxifrar de la forma més fàcil el que es publiqui al Butlletí Oficial de l’Estat (BOE)”.

Buch ha assegurat que l’executiu té un “full de ruta” però esperarà a veure “per escrit” què estableix el govern espanyol “perquè ja coneixem les actituds de Madrid”. “A vegades el president espanyol Pedro Sánchez ha anunciat una cosa i després s’ha publicat una cosa ben diferent”, ha constatat.

En aquest punt, ha tornat a criticar la “improvisació” de l’executiu de l’estat en aquesta crisi i la “inseguretat” que això genera. Ha posat com a exemple com el fet que Sanitat hagi decidit permetre ara a les comunitats autònomes modificar les franges horàries de sortida després d’haver rebutjat d’entrada.

“Nosaltres vam proposar franges horàries, ens van dir que no; Madrid les va posar, i ara ens torna la capacitat per posar aquestes franges. Aquí hi ha hagut molt poc sentit comú”, ha lamentat en declaracions.


El govern planteja retocs als horaris de sortida
En aquest context, ha obert la porta a retocar els horaris de sortida d’alguns col·lectius, com infants i gent gran, per evitar les hores de màxima calor radiació solar ara que s’apropa l’estiu. “No pot ser que l’administració en un estiu o primavera normal recomani que no es prengui el sol o es vagi al carrer en aquestes hores, i que just aquesta sigui la franja que puguin sortir els nens”, ha assenyalat.

És per això que ha avançat que “és probable que es revalori aquesta situació” i ha assegurat que el govern ho analitzarà “seguint els criteris tècnics i mèdics”. “Quan tinguem la capacitat de canviar les franges, s’estudiarà, i s’actuarà”, ha avançat.

Amb tot, no ha volgut especular sobre quins canvis pot sol·licitar la Generalitat, i ha dit que qualsevol decisió dependrà de les recomanacions que facin els experts.

A finals d’abril, el govern va plantejar un esquema de sortida al carrer en set franges horàries, i proposava, per exemple, que d’11 a 13 hores sortissin al carrer els nens fins als cinc anys i de les 16 a 18 hores per als que tinguessin entre 6 i 13 anys, mentre que deixava als adolescents entre 14 i 17 anys la franja entre les 18 i les 20 hores.

Buch ha instat els ciutadans a sortir al carrer amb mascareta, a respectar la distància de seguretat i a mantenir la “tensió” davant la pandèmia per evitar rebrots.

Preguntat per com seran les trobades entre familiars en poblacions que ja estiguin en fase I, ha assenyalat que també caldrà respectar les distàncies de seguretat i deixar abraçades i petons per a “més endavant”. El conseller ha recomanat actuar amb “sentit comú”.

Tampoc ha volgut posar cap horitzó temporal al desconfinament de Barcelona i la seva àrea metropolitana per no “generar expectatives” i ha dit que el pas a la fase I es plantejarà quan la regió estigui “preparada”. “El calendari de posar dates ho deixem per Madrid”, ha etzibat.

“El que no farem és proposar un canvi de fase quan no s’està preparat. Si Salut veu plausible en els propers dies que hi hagi alguna regió més que pugui passar a fase I es posarà sobre la taula”, ha argumentat.

Comencen les proves PCR als Mossos
Finalment, Buch ha assegurat que des de dijous passat ja es realitzen proves de detecció del coronavirus als mossos d’esquadra que estan en aïllament pel coronavirus, que ha recordat que són uns 1.500 agents. El conseller ha explicat que les proves no es fan “als 17.000 agents” del cos, “però sí a col·lectius determinats”. “Seguim el procediment judicial i els protocols del departament de Salut”, ha dit.

D’altra banda, ha justificat la baixada de sancions en comparació amb setmanes anteriors d’estat d’alarma. “La dificultat per garantir que tothom està complint la normativa cada vegada és major. I, per això, hi ha menys sancions. Quan obres la porta a més gent al carrer, és normal que baixin les actes de denúncia”, ha afirmat.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

Guerra a Gaza

Un oasi de pau contra l’odi

Neve Shalom
Marc Sanabria
Cap de l’oposició a Palau-solità i Plegamans i portaveu del PSC

“La biblioteca era la punta de llança de la renovació”

Palau-solità i Plegamans
política

El govern va renovar al febrer les condicions per al Hard Rock

barcelona
estat espanyol

Europa reacciona a la “bomba a Espanya” de la possible dimissió de Sánchez

barcelona
ESTAT ESPANYOL

Rovira empatitza amb Sánchez i li recorda que ella és a l’exili

BARCELONA
estat espanyol

Puigdemont anima Sánchez a presentar una qüestió de confiança

barcelona
estat espanyol

Feijóo acusa Sánchez de desistiment de funcions i de victimitzar-se

barcelona
estat espanyol

Yolanda Díaz dona suport a Sánchez i crida a “defensar la democràcia”

barcelona
estat espanyol

Rufián: “Malgrat tot, avui només es pot donar suport a Pedro Sánchez”

barcelona