Política

El Govern exigeix a l’Estat que “desescalada institucional” passi pel retorn de competències

La portaveu, Meritxell Budó, celebra que el ministre de Sanitat, Salvador Illa, hagi “escoltat i atès” la seva petició de desconfinar per regions sanitàries

L’executiu de Quim Torra adequarà l’oferta de transport públic amb l’inici de la fase 1

La consellera de la Presidència i portaveu del Govern, Meritxell Budó, ha assegurat en una roda de premsa aquest dissabte que la desescalada institucional que ha anunciat el president del govern espanyol, Pedro Sánchez, ha de passar pel retorn de competències a les comunitats autònomes.

Segons la portaveu, per afrontar el desconfinament amb “totes les eines necessàries” l’Estat ha de tirar enrere les mesures recentralitzadores del decret d’estat d’alarma.

Budó ha recordat que la “cooperació” és més “útil” que la imposició i ha celebrat la decisió de l’executiu espanyol de fer el desconfinament per regions sanitàries i no per províncies. “Creiem que ha estat una decisió encertada. Com a Govern només podem expressar satisfacció”, ha dit .

“Demanem coordinació i lleialtat institucional”, ha afegit la portaveu de la Generalitat, que ha exigit que es continuï escoltant el criteri de l’executiu català en “decisions importants” en els propers dies per a fer una desescalada “eficaç i prudent”.

D’altra banda, Budó ha anunciat que el Govern adequarà l’oferta de transport públic a partir de dilluns, quan es preveu un augment de la demanda coincidint amb l’inici de la fase 1 de desconfinament al Camp de Tarragona, Terres de l’Ebre i el Pirineu i Aran.

En aquests territoris, l’oferta serà d’entre el 80% i el 100% en funció de si és hora punta o no. Aquests seran també els percentatges que el Govern estudia per la fase 2 de la desescalada.

En canvi, per les regions sanitàries que seguiran en fase zero, el servei serà d’entre el 80 i el 90% a les hores de més congestió, i del 50% durant la resta del dia.

Segons ha explicat la consellera de la Presidència i portaveu del Govern no es recuperarà la totalitat de l’oferta fins a la fase 3.

“Les empreses prestadores de transport públic hauran de tenir en compte que no poden ser ocupats més del 50% dels seients disponibles i que, com a màxim, pot haver-hi dues persones per metre quadrat”, ha detallat la portaveu.

Les persones usuàries d’aquests serveis de transport hauran d’accedir al vehicle amb una mascareta que cobreixi nas i boca i que l’hauran de dur posada durant tot el trajecte.

Preocupació per l’aliança del govern espanyol i Cs

La consellera de la presidència ha expressat també la preocupació respecte “el canvi de prioritat” del govern de l’Estat amb l’acord assolit amb Ciutadans per aprovar la quarta pròrroga de l’estat d’alarma i assegura que no hi ha cap indici d’allunyament de la “deriva centralista” que a parer seu ha pres l’executiu espanyol des de l’inici de l’emergència sanitària.

Preguntada sobre si els grups parlamentaris que formen el Govern, JxCat i ERC, estarien oberts a negociar els pressupostos estatals per evitar que la formació que lidera Inés Arrimadas esdevingui influent, Budó ha indicat que recau en el govern espanyol decidir si vol que el seu soci prioritari sigui la formació taronja o es vol “obrir al diàleg permanent”, reconeixent que hi ha “altres realitats polítiques i territorials”. “S’ha de poder parlar de tot”, ha afegit.

En tot cas, Budó considera que una de les mesures “més importants” que ha pres l’Estat en aquesta crisi, el decret d’estat d’alarma, ha anat en “detriment” de les autonomies i no ha respectat l’autogovern. “Volem que se’ns retornin les competències, volem accions, volem reconeixement i després ja seurem i reactivarem les taules de diàleg”, ha reblat.

D’altra banda, ha assegurat que el Govern no es planteja de moment tirar endavant cap acte d’homenatge a les víctimes de la covid-19, tal com ha anunciat Pedro Sánchez aquest dissabte.

Per la portaveu, Catalunya “no està en aquesta fase” perquè encara està lluitant contra l’epidèmia. Més endavant, ha dit, la Generalitat prepararà un memorial per recordar les persones que han perdut la vida.

Crida a Europa

Amb motiu del 9 de maig, Dia d’Europa, Budó ha fet una crida a la Unió Europea per reclamar una resposta ràpida a l’emergència que ha provocat la pandèmia de la covid-19 a Catalunya.

La consellera de la Presidència ha exigit als 27 que “no actuïn tard i malament” com considera que es va fer amb la crisi dels refugiats.

“De la mateixa manera que l’any 2008 va reaccionar per salvar el sistema financer, ara cal que actuï de la forma més ràpida possible per rescatar les persones i les economies dels països membres”, ha explicat.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

guerra a europa

Israel diu haver mort al Líban un comandant de les forces especials de Hezbol·là

barcelona
política

Junts vol reforçar la competitivitat de les empreses per la via del valor afegit

sant joan les fonts

El PP demana mesures per a la inserció laboral de persones amb alt risc d’exclusió social

GIRONA
guerra a gaza

L’Iran adverteix que respondrà amb armes mai vistes

barcelona

Les Juntes Electorals tomben vuit candidatures de les eleccions del 12-M

barcelona
Bèlgica

Prohibeixen una “cimera” de la ultradreta europea a Brussel·les

Barcelona
política

La Junta Electoral de Girona proclama 15 candidatures i n’exclou una

girona
dinamarca

Dinamarca anuncia el tancament de la seva ambaixada a l’Iraq

barcelona
Guerra a Ucraïna

Zelenski signa la nova llei de mobilització

Barcelona