Política

Torra: “Aquest país no farà cap retallada”

El president del Govern assegura “gastarem i ens endeutarem” per reactivar l’economia un cop se superi la pandèmia

Quim Torra remarca que la Generalitat ha d’actuar “amb una mà i mitja lligada a l’esquena” a causa del “dèficit fiscal insuportable” de Catalunya

Sobre l’estat d’alarma avança: “Seguirem votant que no fins que no recobrem les competències”

El president de la Generalitat, Quim Torra, ha presentat a la reunió d’aquest diumenge amb Pedro Sánchez, i la resta de presidents autonòmics, un pla per als pròxims mesos amb quatre grans eixos: Salvar l’economia intervenint i gastant, aprovar la renda bàsica “que fa dos mesos que s’espera”, una moratòria d’impostos per a empreses i autònoms i un permís retribuït per a les famílies que han de tenir cura dels fills o de persones amb dependència .

El president de la Generalitat ha detallat que Catalunya aposta per la despesa pública i l’endeutament per tal de reactivar l’economia un cop se superi la pandèmia de covid-19. I ha garantit: “Aquest país no farà cap retallada ”.

Segons ha relatat, Torra ha traslladat al dirigent socialista un seguit de mesures econòmiques i l’ha advertit que “tot el que no es gasti en els pròxims mesos s’haurà de multiplicar per molt més si les empreses fan fallida o els ERTO es converteixen en ERO ”.

Per això, ha rebutjat constrènyer les arques de la Generalitat: “Si estic fent un discurs en què poso tot l’accent en la despesa pública, en gastar, això és absolutament incompatible amb què ens plantegéssim fer algun tipus de retallada”.

Així doncs, la seva aposta per una “política keynesiana” de despesa pública, ha dit, “és absolutament incompatible amb arribar a plantejar algun tipus de retallada”, com va fer el govern d’Artur Mas quan va prendre les regnes del poder a Catalunya el 2010.

Torra ha destacat que ara la Generalitat compta amb unes “finances sanejades” gràcies a la gestió dels últims anys, fet que “permet afrontar aquest moment tan difícil” podent assegurar “amb claredat” que no hi haurà retallades.

I això, ha puntualitzat, malgrat que la Generalitat ha d’actuar “amb una mà i mitja lligada a l’esquena” a causa del “dèficit fiscal insuportable” de Catalunya, que ha xifrat en el 8% del PIB i que, si baixés “dos o tres punts”, segons el seu parer ja serviria per cobrir les necessitats de despesa pública per a la reconstrucció econòmica.

No, a l’estat d’alarma

D’altra banda, el president de la Generalitat, Quim Torra, ha celebrat la “unitat” dels partits independentistes catalans a l’hora de votar en contra de la pròrroga de l’estat d’alarma, que es va debatre dimecres al Congrés, i ha defensat mantenir aquesta oposició al decret.

“Nosaltres seguirem votant que no fins que no recobrem les competències”, ha assegurat aquest diumenge.

A més, ha avançat que demà dilluns el Govern estudiarà quines regions sanitàries que encara no ho hagin fet podrein passar a la fase 1 del desconfinament -per ara només ho faran l’Alt Pirineu i Aran, les Terres de l’Ebre i el Camp de Tarragona- i ha mostrat el seu suport al president de la Generalitat Valenciana, Ximo Puig, que s’ha queixat pel fet que el ministeri de Sanitat no hagi autoritzat el canvi de fase a totes les àrees que l’executiu valencià volia.

Torra ha afirmat que les autoritats valencianes “ho fan correctament” si es basen en “criteris sanitaris i mèdics”, com fa Catalunya.

“Si escoltes que les decisions s’han pres perquè uns lobbies econòmics t’han pressionat, jo no hi estic d’acord. S’han de prendre les decisions atenent criteris mèdics”, ha insistint, al·ludint al fet que la presidenta de la Comunitat de Madrid, Isabel Díaz Ayuso, proposés avançar el desconfinament de la seva regió després de parlar amb empresaris.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

GIRONA

ERC reivindica un “finançament singular” per millorar el transport públic

GIRONA
estats units

Multen Trump per no acatar l’‘ordre mordassa’ durant el seu judici penal

barcelona
política

Expedient de la JEC al conseller Balcells

barcelona
estat espanyol

L'executiu no aprova cap mesura de regeneració democràtica

barcelona
PALAMÓS

El PSC proposa una revisió integral del sistema de salut

PALAMÓS
estat espanyol

El carregador de tipus C serà obligatori a partir de gener de 2025

barcelona
política

Vergés (Junts) proposa un pla de xoc per fer front els reptes de la pagesia

girona
memòria

La Junta electoral prohibeix una concentració davant la Prefectura

barcelona
guerra a gaza

Netanyahu assegura que envairà Rafah amb acord de treva o sense

barcelona