Política

L’oposició forçarà la creació d’una comissió d’investigació al Parlament sobre les residències de gent gran

Tots els grups i subgrups parlamentaris menys JxCat i ERC han signat la iniciativa de la CUP

El Parlament crearà una comissió d’investigació sobre la gestió del Govern de les residències de gent gran durant la pandèmia. Aquesta és una petició que han registrat aquest dilluns tots els grups i subgrups de la cambra catalana excepte JxCat i ERC.

De moment hi haurà un ple monogràfic sobre la gestió del coronavirus i les seves conseqüències. Inicialment Cs el va demanar i, posteriorment, el mateix president Quim Torra l’ha sol·licitat.

La reunió de la Mesa i la Junta de Portaveus de demà dimecres podria anar aclarint el calendari de les diferents iniciatives relacionades amb la gestió del coronavirus i les seves conseqüències. La primera que es va posar sobre la taula va ser aquest ple monogràfic sobre la gestió del Govern de la crisi de la Covid-19. Cs ho va demanar públicament i PSC-Units i PPC s’hi van mostrar favorables, tot i que finalment la iniciativa s’ha registrat amb la signatura de només diputats del partit taronja. I és que, segons el reglament del Parlament, amb una cinquena part dels diputats de la cambra, que són 27, ja n’hi ha prou per impulsar-lo formalment.

Divendres passat, el president Torra va enviar una carta al president del Parlament, Roger Torrent, per sol·licitar un ple específic per explicar “l’afectació i conseqüències del coronavirus a Catalunya, els efectes i implicacions de les decisions de l’Estat sobre la gestió de la Generalitat, les mesures adoptades pel Govern, la gestió de la fase de represa i les mesures per a la protecció social i a la reactivació econòmica”. Un ple que, de moment no té data, i segons fonts de la Presidència de la Generalitat, Torra no ha proposat cap data concreta.

Paral·lelament, la CUP va posar sobre la taula la necessitat d’impulsar una comissió d’investigació sobre aquesta mateixa qüestió. I justament aquest dilluns s’ha registrat amb la signatura de Cs, PSC-Units, comuns, CUP i PPC. Per registrar-ho s’ha triat la via de l’article 67.1 del reglament. És a dir, que la creació de la comissió d’investigació s’ha de votar en un ple de la cambra.

L’última proposta d’iniciativa parlamentària ha arribat aquest mateix dilluns de la mà del PSC-Units. El president del grup, Miquel Iceta, ha defensat la necessitat d’una comissió d’estudi al Parlament sobre la reconstrucció social i econòmica amb la participació d’agents socials, econòmics i locals. Considera que és la millor fórmula per arribar a un consens després que des del Govern s’hagin impulsat diverses taules de treball internes però que encara no s’hagi obert el diàleg amb els grups.

La represa de l’activitat parlamentària després de l’impacte del coronavirus també depèn de la proposta que el president del Parlament, Roger Torrent, té previst presentar demà a la Mesa. Una reactivació de l’activitat que s’adaptarà a les noves mesures sanitàries. De moment, els plens s’han celebrat amb un màxim de 21 diputats a l’hemicicle i la possibilitat de votar telemàticament o per delegació. Les comissions, fins ara, totes han estat telemàtiques.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

política

Illa acusa ERC i Junts de governar “d’esquena als ajuntaments”

barcelona
Estats Units

Biden fa broma amb l’edat: “Sóc un adult competint contra un nen de 6 anys”

Barcelona
política

Crida dels comuns a frenar la dreta com a les generals del juliol passat

l’hospitalet del llobregat
política

Puigdemont avisa que la “divisió” de l’independentisme “ajudarà Illa a ser president”

barcelona
POLÍTICA

Per la CUP, el Baix Empordà és “una mena de parc temàtic turístic”

la bisbal d’empordà
política

ERC reivindica el seu esperit de resistència i lluita a Ginebra en un emotiu acte amb exiliats

barcelona
Regne Unit

Un diputat conservador i exministre de Sanitat es passa al Partit Laborista

Barcelona
Guerra a Europa

Un nou atac rus amb drons destrossa un hotel a Mikolàiv

Barcelona
política

Illa va a Madrid i posa amb safata la idea de servilisme

barcelona