Política

ERC i el govern espanyol intensifiquen els contactes per recuperar l’entesa al Congrés

Adriana Lastra, José Luís Ábalos i Salvador Illa mantenen dues reunions telemàtiques amb Gabriel Rufián, Marta Vilalta i David Jové

Segons fonts d’ERC, ara per ara no hi ha progressos que permetin assegurar que les dues parts han recuperat la sintonia però continuaran parlant

Els equips d’ERC i del govern espanyol que van negociar la investidura de Pedro Sánchez han mantingut dos contactes discrets en les últimes jornades per provar de recuperar la sintonia de les dues formacions perduda durant l’inici de la crisi del Covid-19.

Fonts republicanes han confirmat les torbades telemàtiques on han participat d’una banda la portaveu del PSOE al Congrés, Adriana Lastra, i els ministres José Luís Ábalos i Salvadoir Illa, i de l’altra el portaveu dels republicans al Congrés, Gabriel Rufián, la secretària general adjunta Marta Vilalta i l’home de confiança d’Oriol Junqueras, David Jové.

L’executiu espanyol ha expressat en les últims hores la seva voluntat de negociar “un altre estat d’alarma” –en paraules del president del govern espanyol, Pedro Sánchez- amb més “coordinació” amb els governs autonòmics. L’objectiu és no només lligar el suport del PNB, sinó aconseguir com a mínim una abstenció dels republicans, que reclamen que la desescalada impliqui el retorn de les competències a la Generalitat.

El no del PP a la nova pròrroga de l’estat d’alarma que Sánchez haurà de portar al Congrés dimecres vinent ha accelerat la pressa de La Moncloa. El govern espanyol no té suports garantits per guanyar la votació ni tan sols amb un hipotètic nou sí de Ciutadans. Si s’hi sumen els dubtes expressats pel PNB, ERC se situa de nou com a soci imprescindible per superar aquest tràmit i per negociar, si s’escau, uns futurs pressupostos per al 2021.

El portaveu d’ERC, Gabriel Rufián, ha apuntat a la bona marxa dels contactes en roda de premsa al Congrés. “La bona notícia és que estem dialogant, que és molt més que el que passava fa uns dies”. “Hi ha una altra manera de fer-ho, per la coresponsabilitat de les conselleries per pura eficiència”, ha afirmat.

Abans del seu no a l’estat d’alarma la setmana passada els republicans ja havien advertit el govern espanyol que calia deixar enrere la recentralització i la unilateralitat i fer canvis en profunditat en el model de gestió de la crisi, sobretot pel que fa a les competències.

El pacte del PSOE amb Ciutadans per aprovar l’últim estat d’alarma va comportar l’advertència del líder d’ERC, Oriol Junqueras, a Sánchez que hauria de triar entre el partit d’Arrimadas o la majoria dels socis que van fer possible la moció de censura i la investidura.

Ara per ara, segons fonts d’ERC, no hi ha progressos que permetin assegurar que les dues parts han recuperat la sintonia. En els contactes mantinguts, els republicans no només han demanat el retorn de competències, sinó la fi del comandament únic i mesures socials. També volen que es posi límit a les vulneracions i limitacions de drets i llibertats que s’han imposat fins ara.

En tot cas, segons fonts d’Esquerra, les dues parts seguiran parlant en els pròxims dies. La direcció d’ERC decidirà mentrestant si canvia l’actual vot en contra de la pròrroga de l’estat d’alarma. Ara per ara, insisteixen, les coses continuen igual i el vot és no.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

política

Illa va a Madrid i posa amb safata la idea de servilisme

barcelona
POLÍTICA

Cañigueral destaca que el vot a Esquerra afavoreix el jovent

figueres
Guerra a Gaza

Hamàs publica proves de vida de dos ostatges

Barcelona
política

Paneque defensa que les infraestructures ajuden l’economia

blanes
Estat espanyol

Núñez Feijóo acusa a Sánchez de “dimitir de la democràcia”

Barcelona

Badia (Comuns) proposa un Pla director d’allotjaments turístics

sant feliu de guíxols
Guerra a gaza

Hamàs estudia l’última proposta de treva d’Israel

Barcelona

Vergés considera que aquestes eleccions “van d’Illa o de Puigdemont”

palafrugell
política

La CUP veu viable moure’s amb transport públic a l’Alt Empordà

castelló d’empúries