Política

El govern espanyol acorda amb Cs prorrogar l’estat d’alarma per quinze dies

L’executiu continua negociant amb ERC també amb el límit de les dues setmanes com a límit

El President del Govern, Pedro Sánchez, i la Presidenta de Cs, Inés Arrimadas, han mantingut contactes setmanals que han permès analitzar i posar en marxa mesures necessàries per a continuar protegint a la ciutadania en l’àmbit sanitari, econòmic i social.

Així, totes dues parts manifesten la seva voluntat de consensuar mesures pensant en l’interès general de tots els espanyols, sobre la base de la qual cosa aconsegueixen els següents acords:

El Govern i Cs coincideixen que continua sent necessari prorrogar l’estat d’alarma per a afrontar els efectes de la crisi sanitària i que aquesta pròrroga ha de prolongar-se només pel temps estrictament necessari. En aquest sentit, ambdues parts han pactat que la pròrroga de l’estat d’alarma ha de ser per un període de 15 dies, tal com s’ha realitzat fins ara.

Durant aquests 15 dies de pròrroga, el Govern es compromet a analitzar les mesures i, si és el cas, reformes legislatives necessàries que permetin una sortida ordenada de l’estat d’alarma i la gestió de la pandèmia en aquest moment, ja sense la utilització de la declaració d’alarma. En aquests mateixos 15 dies, el Govern comunicarà a Cs les primeres conclusions de la seva anàlisi amb l’objectiu de dialogar i, si és possible, consensuar les mesures i reformes legislatives necessàries.

En els ajornaments tributaris motivats per l’impacte econòmic negatiu de la Covid-19, s’augmenta en un mes (de tres a quatre) el termini per a ingressar impostos pels contribuents sense interessos de demora.

També s’agilitarà el pagament de prestacions per ERTO o desocupació als qui encara no ho han cobrat perquè puguin percebre-ho durant el mes de juny, com a més tard, i prioritat per a la resolució de possibles incidències sobre aquest tema.

L’acord amb Cs inclou també la possibilitat d’ampliar més enllà de la vigència de l’estat d’alarma la prestació extraordinària per cessament d’activitat dels treballadors autònoms i la consegüent exempció de les seves quotes de Seguretat Social durant la percepció d’aquesta prestació.

Finalment, l’acord habilitarà el mes de juliol de 2020 perquè aquest mes sigui hàbil en el Congrés dels Diputats a l’efecte d’agilitar el treball parlamentari i recuperar part del retard provocat per la Covid-19.

Els taronges han celebrat l’acord aconseguit i han explicat que han aconseguit “aïllar les demandes dels nacionalistes”. Entre els acords imposats per Cs estaria la no reactivació de la Taula de Negociació amb el Govern Català.

Paral·lelament, el govern espanyol continua també negociant un possible acord amb ERC per poder assegurar la pròrroga de l’estat d’alarma, encara que el pacte aconseguit amb Cs dificulti l’entesa amb els republicans.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

política

Illa va a Madrid i posa amb safata la idea de servilisme

barcelona
POLÍTICA

Cañigueral destaca que el vot a Esquerra afavoreix el jovent

figueres
Guerra a Gaza

Hamàs publica proves de vida de dos ostatges

Barcelona
política

Paneque defensa que les infraestructures ajuden l’economia

blanes
Estat espanyol

Núñez Feijóo acusa a Sánchez de “dimitir de la democràcia”

Barcelona

Badia (Comuns) proposa un Pla director d’allotjaments turístics

sant feliu de guíxols
Guerra a gaza

Hamàs estudia l’última proposta de treva d’Israel

Barcelona

Vergés considera que aquestes eleccions “van d’Illa o de Puigdemont”

palafrugell
política

La CUP veu viable moure’s amb transport públic a l’Alt Empordà

castelló d’empúries