Política

Colau demana a Sánchez un pacte d’Estat per l’habitatge

L’alcaldessa de Barcelona també sol·licita que autoritzi els municipis a fer ús dels seus estalvis

Sobre les platges: “Podrem seguir avançant si seguim sent tots plegats responsables”

L’alcaldessa de Barcelona, Ada Colau, ha demanat per carta a Pedro Sánchez que impulsi un pacte d’Estat pel dret a l’habitatge. “Et plantejo una estratègia per garantir un dret a l’habitatge, de llarg abast i de caràcter estructural”, assegura, i li recorda que l’habitatge digne és “una assignatura pendent” de l’estat espanyol que “s’agreujarà” si no s’impulsen mesures. D’entrada, i per guanyar temps per la construcció del pacte, demana allargar sis mesos la prohibició de desnonaments o l’obligació de pròrroga en els contractes de lloguer, com a mínim quan es tracti de famílies vulnerables. De cara el pacte, proposa mesures com prioritzar la construcció d’habitatge protegit o un impost que gravi les operacions especulatives.

En roda de premsa, la regidora d’Habitatge de l’Ajuntament de Barcelona, Lucía Martín, ha argumentat que cal “aprofitar” la pròrroga que demanen per incorporar la mediació obligatòria com a requisit previ a un procés judicial de desnonament. A més, ha assegurat que també cal “blindar” durant els pròxims mesos les lleis autonòmiques que, com la 24/2015, “impedeixen els desnonaments i corresponsabilitzen grans propietaris”.

“És una oportunitat d’enterrar males polítiques que han durat dècades”, ha dit Martín sobre un acord a nivell d’Estat.

Promoció lloguer assequible i fre a l’especulació

La proposta de pacte inclou un “canvi de les regles del joc”, segons Colau, i ha de comptar amb totes les administracions possibles, incloent-hi el govern espanyol, la Generalitat, les autonomies, les diputacions i els ajuntaments, i també amb el sector privat, per “alinear” una estratègia.

Entre les mesures del pacte hi ha afavorir el parc públic de lloguer assequible, amb iniciatives com rebaixar l’IVA al tipus més reduït o fer canvis en la llei de contractes del sector públic per facilitar processos de licitació de pisos de lloguer de protecció oficial.

“Calen polítiques diferents a les que s’han fet fins ara”, ha dit l’alcaldessa en referència, per exemple, a canviar “radicalment” la fiscalitat, que actualment “afavoreix” l’especulació i en canvi “penalitza” fiscalment els empresaris que volen promoure habitatge protegit de lloguer.

Per això, ha defensat capgirar la situació i baixar al mínim la fiscalitat per a l’habitatge protegit i penalitzar l’especulació. A banda, també planteja “donar molta més força” a la rehabilitació del parc d’habitatge.

“Si volem que la construcció de lloguer assequible sigui massiva necessitem una fiscalitat que ho faciliti”, ha admès Martín.

Tant Colau com la regidora han remarcat també en roda de premsa que és “evident” que caldrà inversió privada però “responsable” i no “especulativa”.

Concretament, Barcelona suggereix pràctiques com ara condicionar grans compres d’habitatge a destinar un percentatge a lloguer assequible i vincular els privilegis fiscals de les societats anònimes cotitzades d’inversió immobiliària a que gestionin lloguer assequible a llarg termini.

També defensa que les ciutats necessiten un impost que gravi les operacions especulatives, incrementant, per exemple, la taxa de transmissions patrimonials en segones i terceres transaccions els deu anys següents des de la primera compra.

Preguntada per quin calendari es marquen per fer possible el pacte d’Estat, Colau ha apuntat que no volen posar-hi “cap limitació” i que s’ha de fer “des del diàleg i el consens”. “El que sí que demanem és la urgència”, ha conclòs. “Ja és hora que aparegui en el debat públic de la crisi i ens sorprèn que no hagi sortit amb més força en l’agenda”, ha expressat sobre el dret a l’habitatge.

Les platges

Colau ha assegurat aquest dijous que es podrà continuar amb el desconfinament i l’ampliació dels diferents usos de les platges de la ciutat si hi ha “responsabilitat”. “Podrem seguir avançant si seguim sent tots plegats responsables”, ha dit. Colau ha expressat que tothom entén que la gent té “moltes ganes de sortir” però ha advertit que cal “prudència”. “No es poden permetre aglomeracions, són perilloses i per tant volem mantenir les platges obertes però es pot passejar sempre hi quan no hi hagi aglomeracions”, ha insistit. L’alcaldessa ha recordat també, davant d’algunes imatges aquests dies, que per ara no s’hi pot ni prendre el sol ni tampoc el bany recreatiu.

“La Guàrdia Urbana està molt present i està fent una feina d’acompanyament i pedagogia però hem demanar a la gent sisplau, responsabilitat i prudència perquè no volem fer passes enrere”, ha conclòs.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

Kenya

El cap de l’Exèrcit mor en un accident d’helicòpter

Barcelona
país basc

L’Audiencia Nacional tramita una denúncia contra Otegi

barcelona
escòcia

Acusen el marit de Nicola Sturgeon de malversació de fons

barcelona
Pròxim Orient

Els EUA veten l’admissió de Palestina com a membre de ple dret de l’ONU

Barcelona
Estats Units

Descartat un segon jurat del judici contra Trump a Nova York

Barcelona
política

L’Estat descarta que el Suprem actués amb “directrius”, al judici a l’1-O

BARCELONA
polònia

Detenen un home acusat de planejar un atac contra Zelenski

barcelona
Canvi Climàtic

Escòcia renuncia a reduir les emissions un 75% el 2030

Barcelona
unió europea

Brussel·les proposa un acord de mobilitat juvenil amb el Regne Unit

barcelona