Política

Decret de Trump contra les xarxes

El president dels EUA pretén deixar sense protecció legal Twitter i Facebook

Acusa les tecnològiques de “censura”

El president dels Estats Units, Donald Trump, tenia previst signar ahir un decret que deixaria les xarxes socials com Twitter i Facebook sense les proteccions legals que tenen ara. La mesura és una represàlia de Trump contra Twitter després que aquesta xarxa va incloure en algunes de les seves piulades un enllaç amb informació verificada que contradeia el missatge del president.

El decret insta diverses agències federals a modificar una llei, coneguda com a Secció 230, que eximeix les empreses d’internet de fer-se responsables de la veracitat del contingut que publiquen els seus usuaris. L’ordre de Trump també ordena revisar les “pràctiques injustes i enganyoses” de Facebook i de Twitter i demana al govern que es plantegi si s’ha d’anunciar en serveis que “vulneren els principis de llibertat d’expressió”. A efectes pràctics, això comportaria que xarxes com Facebook i Twitter podrien ser demandades si es considera que “de forma enganyosa” bloquegen missatges dels seus usuaris.

El text que havia de signar Trump considera que les xarxes socials porten a terme una “censura selectiva” contra el president nord-americà i els missatges conservadors, tal com va expressar ahir la portaveu de la Casa Blanca, Kayleigh McEnany, que va posar diversos exemples de com Twitter havia qüestionat publicacions del president i, en canvi, no havia dit res dels missatges, segons ella falsos, del govern xinès respecte del coronavirus.

Des que va arribar a la Casa Blanca, Trump ha atacat constantment els mitjans de comunicació que el critiquen, que acusa de difondre “notícies falses” sobre ell i la seva administració. Darrerament, l’assetjament s’ha estès a Twitter, de qui diu que està esbiaixat a favor del Partit Demòcrata, una afirmació que ja havia fet sobre Facebook.

Tot i les crítiques a aquestes dues xarxes socials, el president nord-americà n’és un usuari fervorós, especialment de Twitter, des d’on no té cap mania a insultar els seus rivals o a ridiculitzar-los, com ha fet recentment amb el virtual candidat demòcrata a disputar-li la Casa Blanca al novembre, Joe Biden, de qui es va mofar per com li quedava la mascareta.

Cap responsable de Twitter ni de Facebook va fer cap comentari sobre el decret de Trump, si més no en les hores posteriors a l’anunci de la signatura, però sí que s’hi va referir la presidenta de la Cambra de Representants, la demòcrata Nancy Pelosi, que va qualificar el decret d’“indignant” i de “maniobra de distracció” de la crisi del coronavirus, que ja ha fet 100.000 morts als Estats Units.

Tot i l’enrenou causat per la mesura de Trump, molts analistes creuen que no tindrà gaire recorregut legal perquè hi ha implicades agències com la Comissió Federal de Comunicacions i la de Comerç, que per canviar la llei sobre les empreses tecnològiques necessitarien l’aval del Congrés.

Xoc diplomàtic Ottawa-Pequín

La justícia canadenca va decidir dimecres que continuï el procés d’extradició als EUA de Meng Wanzhou, directora financera de l’empresa xinesa Huawei. El Tribunal Suprem de Vancouver va determinar que continuarà sota llibertat condicional mentre espera d’una nova instància del procés en el qual els EUA la reclamen per frau bancari. El cas ha obert una crisi diplomàtica entre la Xina i el Canadà.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

Kenya

El cap de l’Exèrcit mor en un accident d’helicòpter

Barcelona
país basc

L’Audiencia Nacional tramita una denúncia contra Otegi

barcelona
escòcia

Acusen el marit de Nicola Sturgeon de malversació de fons

barcelona
Pròxim Orient

Els EUA veten l’admissió de Palestina com a membre de ple dret de l’ONU

Barcelona
Estats Units

Descartat un segon jurat del judici contra Trump a Nova York

Barcelona
política

L’Estat descarta que el Suprem actués amb “directrius”, al judici a l’1-O

BARCELONA
polònia

Detenen un home acusat de planejar un atac contra Zelenski

barcelona
Canvi Climàtic

Escòcia renuncia a reduir les emissions un 75% el 2030

Barcelona
unió europea

Brussel·les proposa un acord de mobilitat juvenil amb el Regne Unit

barcelona