Política

Podem firma per la llibertat dels Jordis tot i ser al govern

Exigeix l’alliberament immediat de Sànchez i Cuixart junt amb ERC, JxCat, la CUP, el PNB, Bildu i Més País

Iglesias ho evita a La Moncloa: “Aquí soc vicepresident”

Montero respecta el doble rol

La profecia del republicà Gabriel Rufián en l’inici de la legislatura –“Pablo Iglesias entrarà en la Champions de les contradiccions que és governar”– va viure ahir un episodi que va atrapar Podem i el vicepresident segon entre l’ètica de la convicció i l’ètica de la responsabilitat. Tot i ser soci del govern de coalició presidit per Pedro Sánchez i tenir en marxa un Consell de Ministres extraordinari, ahir, que aprovava l’ingrés mínim vital, Podem va gosar fer el pas de firmar un manifest que exigeix “la posada en llibertat de manera immediata” de l’exdiputat de JxCat i del president d’Òmnium Cultural per tal d’obeir el clam a favor de l’excarceració que ha fet Amnistia Internacional. Podem va estampar la seva firma al costat de la d’ERC, JxCat, la CUP, el PNB, EH Bildu, Més País, el BNG i el Bloc. Quan se li va demanar si ratificava la seva petició en la compareixença a La Moncloa, però, Iglesias va preferir abraçar l’ètica de la responsabilitat i eludir el tema per no incomodar Sánchez i els ministres del PSOE. “La posició del meu partit ja la coneixen. Aquí comparec com a vicepresident i no em toca fer comentaris en aquest sentit”, va sentenciar Iglesias.

El vicepresident segon compareixia ahir al costat de la ministra portaveu, María Jesús Montero, i el titular de Seguretat Social, José Luis Escrivá, així que el triplet encarnava el ventall de sensibilitats del govern al complet: des d’un professor sorgit de la Complutense de juvenil militància comunista a un excap del servei d’estudis del BBVA i expresident de l’Autoritat Independent de Responsabilitat Fiscal (Airef) a una dona forta del PSOE andalús. Actuant com a portaveu del govern espanyol, Montero va respectar la doble veu de Podem dins i fora de La Moncloa. “Saben que aquest govern respecta els ritmes judicials i, per tant, també les decisions sobre la situació concreta dels interns que adoptin les juntes de tractament. I evidentment el senyor Iglesias, com ell mateix ha transmès, va fer aquesta declaració en qualitat de dirigent de la seva formació”, va defensar la ministra portaveu sobre el prec d’alliberament dels Jordis. Iglesias ja va dir el dia abans al Congrés que ell els considera “dos demòcrates” que han de formar part del debat polític.

El manifest que porta la firma de molts partits que van fer possible la investidura de Sánchez –ERC, el PNB, EH Bildu i Més País– a més de JxCat i la CUP expressa la “profunda solidaritat amb Jordi Sànchez i Jordi Cuixart i les seves famílies, així com el nostre rebuig d’una sentència injusta que genera un precedent nefast per al dret de protesta”. El valor de la firma de Podem resideix en el fet que el manifest apel·la a les institucions de l’Estat –amb la firma d’un partit del govern– perquè l’informe d’Amnistia “ha de ser pres en consideració per la fiscalia, l’advocacia de l’Estat, defenses i acusació particular” i, d’acord amb les seves conclusions, ha de “portar a la seva posada en llibertat de manera immediata”.

Quan dimecres la portaveu de JxCat al Congrés, Laura Borràs, va adreçar a Iglesias una pregunta sobre el clam d’Amnistia, va ser el ministre de Justícia, Juan Carlos Campo, qui va assumir-la. “Juguem-hi i fem cas de l’informe d’Amnistia. Creu de debò que el govern pot obrir les cel·les?”, va dir Campo abans de precisar que l’informe li mereix “la màxima consideració” i que reformarà el delicte de sedició (l’article 544, que parla d’alçament públic i tumultuari).

Derogació o reforma

Amb la firma de Podem, el manifest de les esquerres, els sobiranistes i els independentistes insta Sánchez a “abordar la posada en marxa de mecanismes jurídics” com “impulsar al Congrés dels Diputats una reforma del Codi Penal en la qual es derogui o reformi el delicte de rebel·lió i sedició, ja que la seva aplicació tal com la interpreta el Tribunal Suprem en el cas dels Jordis resulta contrària al principi de legalitat”. Pel que fa a les presons, els firmants reclamen “agilitzar el pla de desescalada aprovat per Institucions Penitenciàries” i que els presos en semillibertat puguin estar confinats als domicilis durant la crisi sanitària.

LES FRASES

L’informe d’Amnistia ha de ser pres en consideració i ha portar a la seva posada en llibertat de manera immediata
Manifest Llibertat Jordis
La posició del meu partit ja la coneixen. Aquí comparec com a vicepresident i no em toca fer comentaris
Pablo Iglesias
vicepresident segon del govern
El govern respecta els ritmes judicials i les decisions sobre la situació d’interns de juntes de tractament
María Jesús Montero
ministra portaveu

Simón no és imputat per la jutgessa en el cas del 8-M

Tot i que en la investigació que parteix d’un informe de la Guàrdia Civil ple d’errors el nom de Fernando Simón hi apareixia com a candidat a la imputació per no haver valorat el risc de contagi de la Covid-19 en les marxes del 8 de març, finalment la jutgessa del cas, Carmen Rodríguez-Medel, ha decidit no imputar el doctor.

Segons Rodríguez-Medel, del jutjat d’instrucció 51 de Madrid i instructora del cas al voltant del govern espanyol i el 8-M, la causa “no es dirigeix” contra el director del Centre d’Alertes i Emergències Sanitàries. I recorda que “almenys dos jutjats diferents tenen assumptes ja registrats en tràmit” sobre ell.

Amb la controvèrsia de basar-se en l’informe farcit d’errors de la comandància de Madrid –on manava el ja fulminat Diego Pérez de los Cobos– sent filla i germana de guàrdies civils, Rodríguez-Medel diu que “els únics fets investigats” són decisions per la crisi sanitària del delegat del govern a Madrid, José Manuel Franco, del PSOE, per haver autoritzat manifestacions prèvies al 14 de març.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

El sud global ja és aquí

Girona
Andrei Makaritxev
Investigador associat del CIDOB i professor de la Universitat de Tartu

“Putin vol que la guerra formi part de la vida quotidiana”

barcelonA
Kristian Herbolzheimer
Director de l’Institut Català Internacional per la Pau (ICIP)

“No hi ha cap país al món que pugui donar lliçons a un altre”

barcelona

Brasil, el gegant que reclama atenció

Buenos Aires
Joan Timonet
Cap de l’oposició a Sant Joan les Fonts (Sant Joan Plural)

“Fem nosa a l’equip de govern, ens sentim menystinguts”

Sant Joan les Fonts
guerra a gaza

La UE acorda sancionar a Hamàs i a colons israelians extremistes

barcelona
guerra a europa

Els 27 aproven 5.000 milions d’euros per enviar armes a Ucraïna

barcelona
política

Poble Lliure demana la dimissió de la direcció de l’ANC

barcelona
guerra a gaza

Biden i Netanyahu parlen per primer cop en més d’un mes

barcelona