Política

El Regne Unit allarga el pla d’ajudes a les empreses

El govern conservador continuarà pagant el salari dels treballadors fins a l’octubre

L’Institut d’Estudis Fiscals calcula que el cost total del programa s’elevarà als 110.000 milions d’euros

El ministre de Finances britànic, Rishi Sunak, va anunciar ahir que el govern allargarà el sistema de compensacions a les empreses (l’equivalent als ERTO espanyols) quatre mesos més, fins a finals d’octubre, tot i que, a partir de l’agost, les empreses hauran d’assumir una part del sou dels treballadors de manera progressiva. Les empreses tindran fins al 30 de juny per sol·licitar les ajudes. El govern tancarà definitivament el programa a l’octubre, després de set mesos.

Des del mes d’abril, el govern paga el 80% dels sous dels treballadors fins a un total de 2.800 euros al mes i es fa càrrec de la seguretat social i la cotització de les pensions. Segons va explicar Sunak, a partir de l’agost, les empreses s’hauran de fer càrrec de la seguretat social i les pensions dels treballadors; a partir de setembre, del 10% dels sous i, a l’octubre, del 20%. La resta serà assumida pel govern, que intenta evitar la pèrdua massiva de llocs de treball.

“Mentre anem reobrint l’economia, hi ha un consens entre tot l’espectre polític i econòmic que les ajudes no poden continuar de manera indefinida”, va declarar Sunak, que també va anunciar que els treballadors podran tornar als seus llocs de treball a partir de l’1 de juliol a temps parcial, un mes abans del previst.

De moment, hi ha 8,4 milions de persones (el 25% de tots els treballadors amb contracte) dins d’aquest sistema de compensacions. Sunak també va confirmar que mantindria les ajudes als autònoms, que han cobrat durant tres mesos el 80% de la mitjana mensual dels últims tres anys amb un màxim de 8.300 euros per tres mesos. Ara podran reclamar fins al 70% amb un màxim de 7.300 euros per tres mesos. Fins a 2,3 milions d’autònoms han rebut la compensació.

El banc central britànic i el Tresor van dir la setmana passada que estan preparats per a una prolongada recessió econòmica un cop s’aixequin les restriccions, pel temor que molta gent no s’atreveixi incrementar les despeses i tornar a la feina, i també per totes les restriccions que hi haurà pel que fa a la distància social. El Banc d’Anglaterra preveu una contracció de l’economia d’un 35% en aquest segon trimestre de l’any i va alertar que no serà fàcil escapar-se de la recessió.

Sunak va avisar ahir que “no tot serà igual que abans”. “No podem posar la clau al pany i tornar a obrir la porta de l’economia i pretendre que tot sigui com abans”. I hi va afegir: “Continuarem adoptant mesures que permetin fer créixer l’economia i donar suport a les empreses, i facilitar a la gent que es prepari per al nou mon post-Covid.”

L’Institut d’Estudis Fiscals estima que el cost final del programa d’ajudes del govern serà de més de 110.000 milions d’euros de diners públics. El seu director, Paul Johnson, va dir que té sentit que es permeti als treballadors tornar al lloc de treball a temps parcial, però no continuar pagant el 80% dels sous al juliol, ja que “minva la capacitat de persuasió perquè la gent torni a la feina”.

“Gran incertesa”

Per la patronal, “els canvis introduïts pel govern ajudaran a una recuperació calmada”, mentre que la líder del sindicat TUC, Frances O’Grady, va rebre amb satisfacció l’anunci, però va reclamar un pla a llarg termini “per protegir i crear ocupació”. Adam Marshall, director general de les cambres de comerç, va qualificar d’error fixar el 30 de juny com a última data per demanar les ajudes, ja que “moltes empreses afronten una gran incertesa” i no saben què passarà més enllà d’aquella data.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

Andrei Makaritxev
Investigador associat del CIDOB i professor de la Universitat de Tartu

“Putin vol que la guerra formi part de la vida quotidiana”

barcelonA
Kristian Herbolzheimer
Director de l’Institut Català Internacional per la Pau (ICIP)

“No hi ha cap país al món que pugui donar lliçons a un altre”

barcelona

Brasil, el gegant que reclama atenció

Buenos Aires

El sud global ja és aquí

Girona
Joan Timonet
Cap de l’oposició a Sant Joan les Fonts (Sant Joan Plural)

“Fem nosa a l’equip de govern, ens sentim menystinguts”

Sant Joan les Fonts
guerra a gaza

La UE acorda sancionar a Hamàs i a colons israelians extremistes

barcelona
guerra a europa

Els 27 aproven 5.000 milions d’euros per enviar armes a Ucraïna

barcelona
política

Poble Lliure demana la dimissió de la direcció de l’ANC

barcelona
guerra a gaza

Biden i Netanyahu parlen per primer cop en més d’un mes

barcelona