Política

El govern espanyol aprovarà dimarts la Llei de Protecció de la Infància i l’Adolescència davant la Violència

Els terminis de prescripció de delictes greus contra menors no començaran a córrer fins que la víctima compleixi 30 anys

El Consell de Ministres del pròxim dimarts aprovarà la Llei de Protecció Integral de la Infància i l’Adolescència davant la Violència, segons ha anunciat el vicepresident segon del govern espanyol, Pablo Iglesias, al Congrés dels Diputats. Segons Iglesias, serà una llei fonamental per protegir els drets dels menors a l’Estat. La llei recull una de les reivindicacions històriques dels col·lectius de víctimes d’abusos sexuals, que és que el termini de prescripció dels delictes greus contra menors no comenci a córrer fins que la víctima compleixi 30 anys.

Segons Iglesias l’aprovació de la llei és un “pas històric” perquè les generacions actuals i futures de nens i nenes i adolescents “puguin créixer lliures de violència”. Amb aquesta normativa, segons el govern espanyol, l’Estat adopta els estàndards internacionals més exigents pel que fa a la protecció de la infància. “És una de les majors garanties d’igualtat d’oportunitats per als nens i adolescents a Espanya”, ha apuntat.

L’executiu apunta que la llei no només contribuirà a frenar la reproducció del maltractament i la violència contra menors, sinó que ajudarà a prevenir moltes de les conseqüències físiques, emocionals i psicològiques que pateixen els que en són objecte. Es tracta, assegura, de “revertir la invisibilització d’aquest tipus de situacions que es troba moltes vegades darrere de la seva pròpia reproducció”.

Entre altres, la llei estableix el deure de tots els ciutadans de denunciar de manera immediata l’existència d’indicis de violència exercida sobre menors, i crea la nova figura del “coordinador de benestar i protecció” a les escoles i instituts. Establirà protocols d’actuació davant els indicis d’assetjament escolar, ciberassetjament, assetjament sexual, violència de gènere, suïcidi, autolesió i qualsevol altra forma de violència.

A més, la llei crearà unitats especialitzades a la Forces i Cossos de Seguretat de l’Estat i estableix que es donarà formació especialitzada a jutges i fiscals. També estableix protocols de prevenció obligatoris als centres de menors, amb plans específics de prevenció i detecció avançada davant possibles casos de trata de menors amb finalitats d’explotació sexual.

La Llei també crearà un Registre Central de la Informació sobre la violència contra la infància, i estableix per primera vegada que els delictes greus contra menors no començaran a córrer fins que la víctima hagi complert 30 anys.Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.

El dia que va començar tot

barcelona

Errors de càlcul mutus

Periodista

Deu anys després la remor persisteix

president i vicepresidents d’Òmnium Cultural

Som una nació, som un subjecte polític

Presidenta del Parlament (2010-2015) i portaveu política de Demòcrates

D’on veníem i on anem

Catedràtic d’Economia, Universitat de Barcelona

Fem l’estat al marge de l’estat repressor que ens margina

Advocada

L’inici de la repressió judicial

Professor de Sociologia a la UAB i periodista

Ara fa deu anys

Enginyer

La sentència a l’últim Estatut

Consultora de projectes institucionals