Política

Partits independentistes, nacionalistes i Més País registren al Congrés la comissió d’investigació sobre la Casa Reial

Fins ara la Mesa de la cambra baixa ha vetat aquest tipus d’iniciatives amb els vots de PSOE, PP i Vox

Els partits independentistes catalans, el PNB, el BNG, Més País, Compromís i Bildu han registrat aquest dimecres una petició per crear una comissió d’investigació al Congrés sobre la trama vinculada a presumptes il·legalitats comeses per membres de la Casa Reial i les influències polítiques, diplomàtiques i comercials amb Aràbia Saudita.

La nova petició arriba arran de la decisió de la Fiscalia del Suprem d’assumir la investigació entorn del rei emèrit i la construcció de l’AVE a la Meca.

Aquesta no és la primera vegada que es fa una petició d’aquestes característiques, tot i que la Mesa del Congrés les ha vetat en les anteriors ocasions amb els vots del PSOE, PP i Vox.

En concret la petició registrada demana que s’investigui l’existència d’estructures opaques per a l’adjudicació de contractes comercials; els possibles comptes irregulars de membres de la Família Reial a paradisos fiscals; el presumpte blanqueig de capitals de l’excap de l’Estat; les possibles activitats de comissionista realitzades per l’excap de l’Estat així com els còmplices i les responsabilitats que se’n deriven.

També volen saber qui són els beneficiaris de les “activitats il·lícites o il·legals” de Joan Carles I i, especialment, si aquestes han beneficiat l’actual cap d’Estat. I si el rei Felip VI tenia coneixement dels fets que es volen investigar amb la creació d’aquesta comissió parlamentària.

La petició registrada al Congrés estableix sis mesos perquè la comissió emeti unes conclusions, tot i que el termini es pot prorrogar si així ho decideix el ple de la cambra baixa. I s’assenyala que la Mesa pot acordar traslladar les conclusions de la comissió al Ministeri Fiscal “perquè exerceixi les accions que siguin procedents”.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia