Política

Trump s’enroca en la defensa de les forces de seguretat

El president dels EUA insisteix a dir que no hi ha racisme en la policia i amenaça d’actuar si els “anarquistes” ocupen ciutats com Seattle

La majoria de nord-americans dels dos partits vol reformes en els cossos policials

Des de l’inici de la seva carrera política, Donald Trump ha utilitzat la retòrica racista per potenciar el seu discurs, i la mort de l’afroamericà George Floyd i les protestes als carrers per exigir canvis no l’han fet sortir del guió. El mandatari continua aferrat a la defensa de la policia, el reforçament del lema llei i ordre i la desídia per debatre el racisme als Estats Units.

En la seva opinió, els problemes de racisme al país se solucionaran “fàcilment, marxaran ràpidament, marxaran fàcilment”, i va renyar els qui, a parer seu, eviten que hi hagi avenços en aquesta matèria “etiquetant falsament desenes de milions de nord-americans decents, anomenant-los racistes o intolerants”.

És una batalla que el president nord-americà està disposat a lliurar fins al final, enrocant-se davant les propostes per tancar les ferides i negant que al país hi hagi racisme sistèmic i estructural.

Supremacisme

Es nega rotundament a canviar els noms de bases militars que encara honoren generals confederats; l’elecció del seu primer acte de campanya després de la pandèmia a Tulsa, el lloc de la pitjor massacre racial de la història, ha estat considerat “més que una picada d’ullet als supremacistes blancs”, en paraules de la senadora –i possible candidata a la vicepresidència demòcrata en les eleccions presidencials del novembre– Kamala Harris, i manté que les protestes que hi ha als EUA són cosa de grups radicals, “anarquistes” i “Antifa”.

El país, mentrestant, va en sentit contrari. Una enquesta de Reuters mostrava ahir un suport gairebé unànime i bipartidista a la necessitat de canvis en els cossos policials, un clam que moltes entitats estatals i municipals estan començant a estudiar.

A Minnesota, on va morir Floyd, el governador Tim Waltz va prometre que “es canviarà com es fa el rendiment de comptes i començarà a alçar la veu d’aquells que des de fa molt no s’han sentit escoltats”. Per això va exigir als legisladors estatals que treballin en lleis en aquesta direcció. En les primeres propostes hi apareixen la prohibició de les tècniques d’immobilització que poden dur a ofegament, la formació d’una unitat independent per investigar els abusos policials i la creació d’alternatives comunitàries a la policia.

Zona autònoma

D’altra banda, a Seattle, el moviment antiracista i contra la brutalitat policial s’ha apropiat d’una part de la ciutat que han anomenat “zona autònoma de Capitol Hill”, una àrea on no està permesa la presència de la policia i on es fan activitats culturals i solidàries. Un fet que ha despertat la ira de Trump i el seu odi contra “anarquistes” i “terroristes”, fins al punt d’amenaçar que passarà a l’acció per “recuperar” l’espai.

LES XIFRES

82
per cent
dels nord-americans volen que es prohibeixi a la policia agafar els detinguts pel coll.
92
per cent
dels ciutadans dels EUA estan a favor que els policies hagin de dur càmeres integrades en l’uniforme.

Canvi de seu republicana

Era un secret de domini públic i ahir es va confirmar: la convenció republicana de finals d’agost que ha de coronar Donald Trump com a candidat a la reelecció es trasllada a Jacksonville, Florida. El canvi respon a la negativa del governador de Carolina del Nord, la seu original, a acollir enmig de la pandèmia un esdeveniment que aplegarà 50.000 persones en un recinte tancat.

El canvi li anirà bé, a Trump, que ara acceptarà la nominació en un estat que serà clau per aconseguir la victòria en les eleccions del novembre. Les autoritats republicanes de Florida van rebre amb els braços oberts l’elecció, gens preocupats per la Covid-19, tot i que l’estat està veient com la xifra de contagis ha augmentat en les darreres setmanes.

El Partit Republicà, en un gest per demostrar que no hi ha cap problema, no requerirà que ningú porti mascareta. Tot i això, l’equip de campanya es vol protegir de qualsevol demanda i, en registrar-se per poder accedir als recintes dels mítings que es reprendran la setmana vinent, s’explicita que no es podrà culpar l’organització de l’esdeveniment si, per culpa de l’aglomeració de gent i la falta de mesures sanitàries, algun assistent es contagia de coronavirus.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

política

El govern nega que amagués l’acord per actualitzar les condicions de Hard Rock

barcelona
guerra a gaza

Israel mobilitza dues brigades de reservistes en el sud de Gaza

barcelona
política

ERC exigeix que la Policia marxi de la Prefectura de Laietana

barcelona
Estats Units

El Senat aprova el paquet d’ajuda militar de 95.000 milions a Ucraïna, Israel i Taiwan

Barcelona
estat espanyol

La vicepresidenta Teresa Ribera serà la candidata del PSOE a les europees

barcelona
societat

Tres Nobel de la Pau rebutgen l’acusació de terrorisme contra Wagensberg

barcelona
estat espanyol

Un jutjat investiga la dona de Pedro Sánchez per tràfic d’influències i corrupció

barcelona
política

Montero afirma que l’Estat protegeix els “interessos de Catalunya” transferint-hi recursos “suficients”

barcelona
política

El Govern va renovar el compromís amb Hard Rock abans de pactar els pressupostos

barcelona