Política

Sánchez obre fronteres el 21 de juny i anuncia 3.700 milions per a l’automoció

L’espai Schengen quedarà accessible, excepte Portugal, que s’espera fins a l’1 de juliol

L’impuls per a l’automòbil està enfocat cap a la transició ecològica

Ha estat l’última videoconferència de l’estat d’alarma perquè la pròxima –al juliol– ja serà presencial. En la recta final de la desescalada, el president espanyol, Pedro Sánchez, va anunciar ahir que el 21 de juny s’obriran les fronteres de l’Estat amb els 26 països que conformen l’espai Schengen –22 dels quals membres de la UE–, amb l’excepció de Portugal, que s’estima més esperar-se fins al primer de juliol. D’aquesta manera, el president Sánchez vol donar un impuls al sector del turisme, al qual dotarà d’un pla que presentarà dijous.

L’altre fet rellevant de la compareixença davant dels mitjans de comunicació ha estat l’anunci d’un pla per a l’automoció, dotat amb 3.750 milions d’euros. Aquest arriba precisament en un moment difícil per al sector, per l’anunci de tancament de les instal·lacions de Nissan a Barcelona.

El pla, que es presentarà avui mateix, després d’una trobada que el president espanyol tindrà amb els actors implicats en aquesta indústria, dedicarà la partida econòmica a la renovació del parc de vehicles per avançar en la transició “sostenible” i “connectada”. “És un pla que ajudarà a renovar el parc, però que incidirà més en els ajuts als vehicles elèctrics”, un tema cabdal per “assolir el compromís de zero emissions el 2050”. El pla s’oferirà a tota la cadena de valor industrial per ajudar-la a “adaptar-se” i “mantenir” la competitivitat. Va parlar d’“estabilitat”, d’estímul a la investigació i a la innovació, i de formació.

Del pla de suport al turisme, un sector que Sánchez va qualificar de “prioritari per al govern”, només va donar algunes pinzellades. Va dir que “contribuirà a reforçar els territoris en risc de despoblació” i “millorarà les condicions d’ocupació i, per tant, reduirà la precarietat laboral”. El pla, segons ha afirmat Sánchez, s’ha dissenyat amb els responsables del sector i compta amb la coordinació de les comunitats autònomes.

Escoles segures

Després de fer aquests anuncis, el president espanyol va instar totes les forces parlamentàries a posar-se al seu costat per aprovar el pressupost general de l’Estat, i va passar després a parlar de l’educació i l’obligació de garantir el “necessari i imprescindible” retorn a les aules a partir del setembre de manera “segura i saludable”.

En aquest punt, Sánchez va reconèixer la “dificultat” d’adaptar els centres educatius a la situació que deixa la Covid-19, però va assegurar que el retorn a l’escola es farà en un entorn segur. De moment, el govern espanyol, a través dels ministeris de Sanitat i Educació, ha elaborat un document marc amb recomanacions per a les comunitats, que són les que tenen competències en aquest àmbit.

Sánchez també va fer referència a les residències d’avis, molt castigades per la Covid-19, i va expressar el seu “compromís més absolut” amb aquestes, afirmant que fins i tot “hem enviat l’exèrcit” a desinfectar els centres.

Tot i donar valor al fet que a hores d’ara s’ha doblegat la corba de contagis, el president espanyol va alertar que el risc encara no ha desaparegut: “Una segona onada, segons tots els experts, és possible. No tenim vacuna i hem d’apel·lar a la responsabilitat individual, perquè els mecanismes de detecció precoç estan funcionant.”

LES FRASES

És un pla que ajudarà a renovar el parc de vehicles, però que incidirà més en els ajuts als elèctrics
L’impuls al sector turístic pretén millorar l’ocupació i reduir la precarietat laboral
Pedro Sánchez
president del govern espanyol


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

Refer la llei d’enjudiciament

Madrid

Turquia, mediadora per interès

Istanbul
Brigid Laffan
Presidenta de l’European Policy Centre

“Les guerres a Ucraïna i Gaza definiran el futur d’Europa”

Barcelona
Susanna Bazán López
Cap de l’oposició a Porqueres (Junts per Porqueres)

“Hi ha una mala gestió de govern i falta transparència”

Porfqueres
política

Collboni perd la moció de confiança, però anuncia una ampliació del govern

barcelona
rússia

Sis anys de presó per a una membre de Pussy Riot

barcelona
rússia

El Kremlin continua entossudit a culpar Kíiv de l’atemptat

barcelona
polònia

Destituït i investigat per espionatge el cap de l’Eurocos

barcelona
política

Podem es desdiu i no es presentarà al 12-M

barcelona